Ні в якому разі не ходіть самі в поле: що не можна робити 15 липня — в День святого князя Володимира Великого

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Заборони на День святого князя Володимира Великого
Що не можна робити День святого князя Володимира Великого. Фото: freepik.com

Розповідаємо про головні заборони цього свята

Тепер День святого князя Володимира відзначають 15 липня. Раніше свято припадало на 28 липня, але через перехід на новий церковний календар дата святкування змінилася. Тож, з цієї нагоди розповідаємо вам цікаву інформацію про свято — його історію, прикмети та заборони.

Володимир Великий був сином князя Святослава й онуком княгині Ольги та князя Ігоря Рюриковича. Після перемоги у війні зі своїми братами, він зайняв престол. Володимир навернув Київську Русь у християнство та заснував Київську митрополію під патронатом Константинополя. Тризуб, нинішній символ України, був його особистим гербом. Він також першим почав карбувати власну золоту монету. Володимир Великий був канонізований як рівноапостольний святий і католицькою, і православною церквами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Це свято відзначає заснування християнства в країні та християнської церкви. У цей день у церквах проводяться богослужіння на честь Святого князя Володимира. Запровадження християнства приєднало київські землі до цивілізованого світу, викорінило язичницькі обряди жертвоприношення та визначило новий напрямок для розвитку суспільства.

Що можна і не можна робити у День святого Володимира

У цей день не рекомендується жати хліб або ходити в поле, де, за легендою, можна зустріти примару. Не слід виконувати важку роботу або прибирати в домі, а також вживати алкоголь. Церква забороняє лаятися, сваритися, ображати когось або бажати зла.

День слід проводити у спокійних і світлих думках, не згадуючи старих образ. Рекомендується розмірковувати про своє життя, можливі зміни, а також відвідати церкву або помолитися вдома, радіючи за становлення християнської цивілізації та привітавши рідних.

Прикмети на День святого Володимира

  • Якщо липа почала жовтіти, осінь настане рано.

  • Ранковий дощ віщує сонячний день.

  • Південний вітер обіцяє ясну погоду, а східний — вітряну та дощову, яка триватиме кілька днів.

  • Гучний грім передбачає зливу.

  • Відсутність веселки після дощу означає, що попереду багато ясних днів.

  • Вечірній туман віщує дощ.

  • Гучне стрекотіння коників свідчить про спеку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також 15 липня відзначається Хрещення Русі, коли князь Володимир Великий хрестив Київську Русь, приєднавши її до християнського світу Європи. Більше про це свято читайте тут.