Збережіть собі нові дати: коли буде Медовий, Яблучний і Горіховий Спас у 2024 році

Усі свята
583
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Коли будуть три Спаси 2024
Фото: freepik.com

А ще дізнайтесь, що означає кожен з трьох Спасів

Липневі свята вже позаду, тож прийшов час готуватись до серпня. Щороку віряни в останній літній місяць святкують три великі Спаси. Про те, коли вони будуть та що означає кожен з них, читайте далі в нашому матеріалі!

Варто нагадати, що до недавнього часу дати цих релігійних свят залишалися незмінними. Однак із переходом церкви на новоюліанський календар дати зміняться на 13 днів. Тому дізнайтеся та запам'ятайте, коли Спаси будуть у 2024 році за новим стилем! ;)

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Коли Медовий Спас 2024

Медовий Спас, або Маковія — це народна назва церковного свята Походження дерева Хреста Господнього. На це свято заведено освячувати домашній мед та купатись в річках. Раніше українці святкували Медовий Спас 14 серпня, але з переходом на новий календар Медовий Спас у 2024 році буде 1 серпня.

Коли Яблучний Спас 2024

Яблучний Спас, або Другий Спас, присвячений святу Преображення Господнього. За старою українською традицією, тільки після нього можна було їсти яблука. До переходу на новоюліанський календар яблука освячували 19 серпня, а тепер Яблучний Спас у 2024 році святкуватимуть 6 серпня.

Коли Горіховий Спас 2024

Останній Горіховий Спас, або як ще його називають — Хлібний Спас, вважається святом збору врожаю і жнив сіна. З нового зерна в цей день випікають хліб і потім освячують. У церкві на Третій Спас відзначають перенесення Нерукотворного образу Спасителя. Стара дата свята — 29 серпня, але вам вона більше не знадобитися, адже за новим календарем Горіховий Спас у 2024 році буде 16 серпня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, коли почнеться Успенський піст 2024. Ми ділились порадами, як харчуватися та чого не варто робити у цей період.