День пам'яті Захисників України: що варто знати про цю дату та як правильно поминати померлих (МОЛИТВА)

Усі свята
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

День пам'яті Захисників України 2024, фото
Як вшановувати героїв і дотримуватися традицій поминання. Фото: freepik.com

Розповідаємо про правила поминання загиблих на День пам'яті Захисників України та ділимось сильною молитвою

29 серпня в Україні вшановують День пам'яті Захисників України, які загинули за незалежність і свободу нашої країни. Ця дата в календарі державних свят не випадкова, оскільки саме в цей день сталася трагедія під Іловайськом, в результаті якої загинули українські військові. Більше про цю дату, а також про те, як правильно поминати померлих, читайте далі в нашому матеріалі.

День пам'яті захисників України був встановлений указом президента Володимира Зеленського у 2019 році, щоб вшанувати пам'ять про трагедію 29 серпня 2014 року під Іловайськом в Донецькій області.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

З середини серпня в Іловайську точилися запеклі бої між українськими воїнами та російськими окупантами. 24-25 серпня українські батальйони потрапили в оточення, а 28 серпня було ухвалено рішення про виведення військових через "зелений коридор" після переговорів. Проте 29 серпня російські терористи відкрили вогонь по евакуаційній колоні. Офіційно повідомляється, що 366 українських воїнів загинули, 429 отримали поранення, а 300 потрапили в полон.

Щороку в урочистий день пам'яті захисників України о 10:00 за київським часом оголошується хвилина мовчання, припиняється рух транспорту та трансляція розважальних програм. На державних установах приспускаються прапори.

У Києві щороку в День пам'яті Захисників України вшановують пам'ять загиблих на площі біля Михайлівського Золотоверхого собору — біля стіни пам'яті загиблих героїв. По всій Україні 29 серпня організовують фотовиставки та інформаційні заходи, а в кінотеатрах демонструють документальні фільми про українських воїнів.

Як правильно поминати померлих?

Що стосується поминання померлих, традиція Церкви передбачає наступні дні. Про це розповів отець-диякон Назарій Ланько.

  • На третій день — на пам'ять Христового Воскресіння, з вірою, що душа померлого також воскресне.

  • На дев’ятий день — щоб душа була зачислена до дев’яти ангельських хорів.

  • На сороковий день — щоб душа була прийнята в небесні обителі.

Крім цього, є регулярні дні спомину померлих. Це кожна субота (м’ясопусна субота перед Великим постом), три перші суботи Великого посту та наступний день після храмового празника. Церква також заохочує молитися за померлих на роковини їх смерті та в день спомину небесного покровителя.

Щодо кількості молитов за душу, точна відповідь відсутня. Церква рекомендує постійну молитву за померлих, оскільки навіть якщо душі вже у раю, молитви можуть допомогти іншим душам, які ще потребують підтримки для потрапляння до небес.

Душі померлих не можуть молитися за себе, тому ми повинні подбати про їхні молитви та жертви для їхнього порятунку. Навіть невелика жертва скорочує час чистилища для душі померлого.

З іншого боку, душі з чистилища можуть молитися за нас, хто ще перебуває в земному житті. Святий Альфонс створив спеціальну молитву, якою можемо звертатися до душ у чистилищі, просячи їхнього заступництва:

"Душі праведні, що терпите в чистилищі! Ми молимося за вас і віримо, що Бог ніколи не залишить вас. Моліться за нас, бідних грішників, які перебувають у небезпеці втратити Бога. Амінь."

Могили військових на цвинтарях є місцем частих відвідин, де люди приходять, щоб помолитися та віддати шану. Наприклад, у Львові на Марсовому полі заупокійні молебні проходять кожної останньої суботи місяця.

Іншою формою вшанування є посадка дерев — як окремих рослин, так і цілих алей пам’яті. Наші предки вірили, що душі померлих живуть у деревах.

Смерть на полі бою за свою державу завжди була і залишається виявом великого подвигу і жертовності, адже воїни ставлять Батьківщину вище за власне життя. Тож не забудьте цього дня помолитись за наших полеглих воїнів. Нижче ви знайдете молитву з молитовника "Щоденно з Богом" за полеглих воїнів.

Молитва за полеглих захисників

Господи, Боже Всемогутній, довіряю Твоєму милосердю душі наших загиблих солдат, які віддали своє життя, захищаючи дорогу Батьківщину i пролили свою кров, обороняючи не лише нашу країну, а й святу віру. О Боже, нехай це їхнє мучеництво, здійснене в захисті віри та Батьківщини,  визволить  їхні  душі  з  чистилища і випросить їм вічну нагороду в небі. Благаю Тебе заради Страстей і смерті нашого Спасителя, через Його Пресвяте Серце, за заступництвом Його Непорочної Матері, а також святих Покровителів нашого народу. Aмінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть сильну молитву до мученика Адріана і мучениці Наталії. Вона творить справжні чудеса.