Покровська батьківська субота за старим стилем: головні традиції та заборони, про які варто знати

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Покровська батьківська субота за старим стилем, фото
Які молитви читати на Покровську батьківську суботу. Фото: Depositphotos

Розповідаємо, що не можна робити цього дня та як правильно молитись

У церковному календарі жовтня можна знайти Покровську батьківську суботу. Це поминальний день, який відзначається напередодні свята Покрови. Дата свята, заборони, традиції та молитви — вже в нашому матеріалі на Хочу!

Покровська батьківська субота — один із поминальних днів, коли віряни моляться за душі покійних, замовляють заупокійні служби в церкві та відвідують могили на кладовищі. Традиція поминання існувала ще до християнства, а сама Покровська субота як поминальний день була встановлена в XVI столітті на честь православних воїнів. З часом в цю суботу почали поминати всіх померлих родичів, а тепер також українських військових, які не повернулися з фронту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Коли буде Покровська батьківська субота у 2024 році

Покровська субота не має фіксованої дати. Вона святкується в суботу перед святом Покрови Пресвятої Богородиці. За старим стилем Покровську батьківську суботу відзначатимуть 12 жовтня.

Традиції на Покровську батьківську суботу

Зранку в Покровську суботу віряни відвідують храм та поминальну службу, ставлять свічки за душі покійних та подають записки для поминання. У церкву приносять панахиду — хліб, випічку, овочі, фрукти.

Після служби люди йдуть на кладовище, відвідують могили померлих і прибирають їх. Також традиційно на Покровську батьківську суботу збираються за столом для поминальної трапези, де подають кутю — головну ритуальну страву з родзинками, маком і медом.

Що не можна робити на Покровську батьківську суботу

  • Не можна замовляти панахиду за самогубцями;

  • Заборонено влаштовувати трапези на могилах, поминати покійних алкоголем та залишати їжу і напої на кладовищі;

  • Не можна галасувати на кладовищах;

  • Забороняється погано відгукуватися про покійних;

  • Не варто лаятися, лихословити, сваритися з близькими або бажати зла;

  • Заборонено займатися важкою фізичною працею;

  • Не варто відмовляти в милостині та допомозі.

Сильна молитва, яку варто прочитати на Покровську батьківську суботу

Господи, почуй наші благання про батьків, що покинули цю землю і вирушили в Царство Твоє, де життя вічне. Лише ти здатний втішити душі наші скорботні.

Прошу, відпусти всі гріхи пішов і подаруй йому життя в радості і щасті на Небесах. Плачу я і молюся за душу раба Божого (ім'я/імена) з вірою і надією на розраду. Не залиш мене самого в печалі скорботній, допоможи пережити втрату. Відпусти йому всі гріхи, дозволь душі упокоїтися і знайти життя вічне. Помолюся ж я за нього і прославлю ім'я Твоє, Господь наш!

Бо Ти батько наш, і лише Ти знаєш, коли проб'є остання година наша на землі, щоб забрати після душі наші в Царство Небесне. Нехай знайдемо ми вічність поруч з тобою. На віки віків. Амінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть календар іменинників жовтня. Дізнайтесь, кого та коли вітати з Днем ангела цього місяця.