День святого Миколая 2023: нова дата свята, традиції, заборони та молитви до святого

Новий рік і Різдво
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

День святого Миколая в Україні обожнюють дорослі та діти. Це церковне свято оповите різноманітними традиціями, заборонами та забобонами. В нашому матеріалі ви дізнаєтесь про нову дату Дня святого Миколая, а також іншу важливу інформацію про цю дату.

Коли в Україні відзначають День святого Миколая у 2023 році?

Миколай Чудотворець є одним з найбільш шанованих святих. Він є покровителем сиріт, бідних, хворих, мандрівників, військових та ув'язнених. Також вважається, що він є прообразом Санта-Клауса.

Related video

Раніше День святого Миколая в Україні відзначали 19 грудня. Однак у 2023 році стався перехід на новоюліанський календар, тож дати свят змістилися. Тепер День святого Миколая ми святкуємо  6 грудня.

День святого Миколая 2023: нова дата свята, традиції, заборони та молитви до святого - фото №1
Фото: Телеграф
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції свята

У день святого Миколая в християнських сім'ях звичайно відвідують церкву для участі в богослужінні та молитов. Зокрема діти особливо радіють цьому святковому дню, оскільки, згідно з традицією, святий Миколай приносить їм подарунки.

День святого Миколая 2023: нова дата свята, традиції, заборони та молитви до святого - фото №1

Подарунки є дуже поширеною та популярною традицією. Вранці, коли діти знаходять солодощі та дрібні подарунки від святого Миколая під подушкою чи біля вікна. Саме там, по легендах, святий залишає подарунки діткам. А от неслухняним малюкам Миколай може принести різку.

В День святого Миколая також заведено носити традиційний український одяг, особливо вишиванки. Це свято також насичене різноманітними виставами, концертами та фольклорними заходами.

Що не можна робити в День святого Миколая?

Щодо обмежень та заборон, то у День святого Миколая, важливо утримуватися від важкої фізичної праці, шиття, ремонту та інших хатніх справ. Також необхідно уникати конфліктів, лайки й образ. Не рекомендується стригти волосся, фарбувати нігті. Особливо заборонено в цей день просити гроші в борг.

Молитва, яку варто прочитати в День святого Миколая

Як ми вже писали вище, в День святого Миколая заведено молитися до святого, адже він є заступником бідних, хворих, мандрівників та великодушним. Ось молитва, яку ви можете прочитати в цей святковий день.

О святителю Христовий Миколаю!

Почуй нас, грішних рабів Божих (імена), що моляться Тобі, і моли за нас, недостойних, Сотворителя нашого і Владику.

Виблагай Бога нашого бути милостивим до нас у нинішньому житті та в майбутньому віці, нехай не за ділами нашими, а за Своєю милістю відплатить нам.

Визволи нас, угоднику Христовий, від зла, що находить на нас, і вгамуй хвилі пристрастей і бід, що повстають проти нас.

Нехай заради святої молитви твоєї не поглине нас напасть і не потопить у безодні гріховній і в болоті пристрастей наших.

Моли, святителю Миколаю, Христа Бога нашого, щоб подав нам мирне життя й спасіння і велику милість, нині, і відпущення гріхів, а душам нашим — повсякчас, і на віки віків.

Амінь!

День святого Миколая 2023: нова дата свята, традиції, заборони та молитви до святого - фото №2
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть зимовий цикл українських свят 2023/24. Дізнайтеся, коли буде Різдво, Щедрий вечір та Водохреще за новим календарем.

Фото: freepik.com