Старий Новий рік - у минулому: коли відтепер українці святкуватимуть Василя?

Новий рік і Різдво
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Раніше ми писали, чи будуть відзначати українці Старий Новий рік 2024 після запровадження нового церковного календаря. Тепер же розповімо про День Василя - досі українці святкували його зі Старим Новим роком в один день, а тепер це свято повернулося на свою первісну дату.

З давніх часів українці вшановували День пам’яті святителя Василя Великого, а також відзначали настання нового року 1 січня. Та у 1923 році була запроваджена календарна реформа, згідно з якою Василя стали вшановувати за світським календарем - 14 січня. Це призвело до появи такого парадоксального свята як Старий Новий рік.

Після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар у вересні 2023 року розбіжність було усунуто й свято повернулося на свою первісну дату. Іншими словами, в українському календарі більше не існує Старого Нового року. Про це пише OBOZ.UA.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Відмітимо, що на Василя парубки ходять до сусідів посівати на багатство та щастя у новому році. Дівчата ж цього дня ворожать на майбутнє та судженого. Також вважається, що до цього дня потрібно віддати всі борги, а у саме свято попросити пробачення за завдані іншим образи.

Раніше ми нагадували, коли буде Різдво, Щедрий вечір та Водохреще за новим календарем. Більше про зимовий цикл українських свят 2023/24 - читайте у цьому матеріалі.

Фото: volyn24.com