Три важелі збереження мотивації: психологиня розповіла, як зберегти ентузіазм у повсякденних справах

Особистісний розвиток
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

як мотивувати себе
Фото: unsplash.com

Знайти мотивацію і піти нарешті робити важливі справи може бути важко, але існують способи екологічно підштовхнути себе до цього

Без рутини неможливо досягти мети. Але як віднайти в собі сили виконувати буденні завдання?

Як знайти мотивацію для виконання повсякденних справ: поради психологині

Змусити, а тим більш, мотивувати себе до виконання буденних справ. Але знайти важелі, які в цьому допоможуть, можна. Про те, як це зробити та які важелі взагалі варто задіяти, виданню МЕТА.UA розповіла психологиня центру "Далі" Наталія Квітка.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За словами експертки, віднайти мотивацію можна систематично використовуючи реалістичні цілі, навичку ставитися до себе з добротою та ідентифікування цінностей.

Реалістичні цілі

Наталія Квітка зазначила, що саме постановка реалістичних цілей може наблизити людину до регулярного виконання буденних справ. Більш того, саме їх можна вважати першим важелем підтримання стабільної мотивації. 

Але експертка попереджає, що не варто очікувати постійного ентузіазму та мотивації, коли справа стосується буденних справ, які не мають миттєвого результату. Люди — не роботи і проконтролювати всі фактори просто неможливо.

Навичка ставитися до себе з добротою

Отже, людина не робот і може захворіти чи мати інші вагомі причини на скасування власних (навіть дуже важливих) справ. Тут важливім стає другий важіль — навичка ставитися до себе з добротою та не картати (чи взагалі сварити) себе за те, що виконати заплановане не вдалося. Адже внутрішній осуд призводить до зневіри, розчарування, суму та злості на себе самого. А це точно не додає мотивації та сил рухатися далі.

Ідентифікування цінностей

Квітка підкреслює, що цей важіль відповідає за те, як би людина хотіла поводити себе в довготривалій перспективі та якою б хотіла стати. Це така собі дороговказна зірка, якане дозволяє людині збитися зі шляху.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, чому занотовувати власні мрії корисно. На думку експерта такі практики також сприяють мотивації.