Наслідки важкого дитинства: 7 ознак того, що людина пережила складні часи

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

ознаки важкого дитинства
Фото: unsplash.com

Особистість людини формує її минуле, тому логічно, що труднощі, з якими вона стикнулася у дитинстві, накладають досить великий відбиток на її поведінці

Травматичний досвід, перенесений у дитинстві, призводить до жорсткої самокритики, яка, своєю чергою, призводить до тривожності та навіть депресії. І це ще не всі наслідки, з якими стикається людина, яка мала важке дитинство.

Як важке дитинство впливає на людину: 7 прикладів

Видання cluber.com.ua навело 7 яскравих ознак та прикладів того, як важке дитинство впливає на людину в дорослому віці.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Недовіра

Людині, яка пережила травматичний досвід у дитинстві, складно довіряти іншим. Це, своєю чергою, ускладнює процес встановлення глибоких зв'язків. Тож, перший наслідок важкого дитинства — складнощі, які виникають при спробі відкритися іншим людям.

Адаптивність

Бувають і позитивні патерни поведінки, яких люди набувають через важке дитинство. Один з них — вміння адаптуватися. Адже через численні труднощі в дитинстві, люди вчаться пристосовуватися до різних обставин та знаходити спільну мову з різними представниками суспільства. 

Емоційна стійкість

Ще одна позитивна набута навичка — емоційна стійкість. Це реакція психіку на необхідність долання труднощів. Слід зазначити, що емоційна стійкість — це не ігнорування власних почуттів, а вміння визнавати їхнє існування та знаходити конструктивні способи контролювати їх. 

Надмірна пильність

Важке дитинство примушує людину постійно бути на сторожі. Наче всередині з'являється внутрішній радар, що сканує можливі загрози чи небезпеки. Людина, здається, постійно перебуває в стані очікування найгіршого.

Жорстка самокритика

Жорстка самокритика може розвитися через відсутність позитивного підкріплення в дитинстві або постійну потребу досягти ідеалу, щоб уникнути конфліктів або критики. Така риса може стати причиною сильного внутрішнього стресу і призвести до психологічних проблем.

Бажання допомагати іншим

Біль, який людина зазнала в дитинстві, змінює її. Їй хочеться полегшити страждання інших та допомогти їм. 

Вдячність за маленькі радощі

Те, що людям з нормальним дитинством здається чимось звичних, для дорослих, травмованих в дитинстві, є вагомою причиною для подяки та відчуття вдячності. Навіть якщо це щось маленьке та незначне.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про "тактику найгірших варіантів", яка допоможе вирішити навіть великі проблеми.