8 фраз, які відразу видають емоційно незрілу людину, якій явно бракує мудрості

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як зрозуміти, що людині бракує мудрості та емоційної зрілості
Як визначити емоційно незрілу людину за кількома фразами: список. Фото:Drazen Zigic

Якщо чуєте це постійно - краще триматися якнайдалі від такої людини

Між емоційною зрілістю та її відсутністю — величезна прірва. Помітити її зазвичай можна просто слухаючи, як людина спілкується з іншими. Якщо певній особі бракує емоційної мудрості, вона не здатна орієнтуватися у нюансах спілкування, і це дуже помітно завдяки фразам, які вона часто використовує. Детальніше про це — у нашому матеріалі!

ТОП-8 фраз, які люблять вживати емоційно незрілі люди, наводить видання Hack Spirit. Якщо чуєте їх у розмові — будьте готові до того, що ваш співрозмовник може не зрозуміти деяких важливих для вас речей, тому не поспішайте вивертати перед ним свою душу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

№1. “Це не моя вина”

Якщо людина часто користується цією фразою, значить вона не готова брати на себе відповідальність — ані за себе саму, ані за інших. Тільки мудра особистість здатна зрозуміти, що помилки — це вагома частина нашого життя і вони й формують наш досвід. А от емоційно незрілі люди завжди шукатимуть винного у всіх проблемах.

№2. “Ти завжди…” / “Ти ніколи…”

Ці дві фрази час від часу можуть “проскакувати” у розмовах, які ведуть люди між собою. Зазвичай вони звучать, коли чаша нашого терпіння переповнюється, в гніві. Однак, якщо ви чуєте таке на свою адресу регулярно, то, скоріше всього, ваш співрозмовник просто не дуже мудра людина, яка користується ними не для вирішення конфлікту або в пошуку порозуміння, а тільки задля критики чи звинувачення вас у всіх його бідах. Це логічне продовження фрази “Це не моя вина… Це ти завжди/ніколи…”.

№3. “Мені все одно”

Часте вживання цієї фрази може бути ознакою банальної відсутності у людини співпереживання. З іншого боку це можу бути уникненням того ж таки співпереживання, що нічим не краще… Така людина ще емоційно не дозріла до того, аби бути справжньою дорослою людиною, готовою правильно реагувати у будь-якій ситуації.

№4. “Я знаю, але…”

Ця фраза — один зі способів відкинути чиюсь думку або пораду. Це тонкий натяк на те, що людина обійдеться і без вашої думки та поради. У чому проблема? У тому, що емоційно зріла людина, хай там що, відкрита до відгуків і поглядів на ситуацію зі сторони, навіть якщо абсолютно з ними не згідна. Тут ідеться про те, щоб слухати та розуміти, а часом навіть змінювати свою позицію, отримуючи нову інформацію. Тих же, хто просто відкидає все, що їм не до вподоби, назвати мудрими не можна.

№5. “Чому це завжди стається зі мною?!”

Банальна позиція жертви — одна з найяскравіших ознак емоційної незрілості. Якщо людина постійно бідкається на життя і бачить в ньому одні мінуси, то, найімовірніше, вона просто застрягла у циклі жалю до себе, що заважає їй рости та розвиватися як особистість.

№6. “Я ненавиджу…”

Слово “ненависть” саме по собі дуже сильне: якщо людина часто його вживає, це трохи проблематично. Найімовірніше, вона не може впоратися з власними емоціями, тому просто розкидається словами направо й наліво, замість того, аби попрацювати над власним сприйняттям світу та проблем, які нас повсякчас оточують.

№7. “Це дурниці”

Занадто зневажливе ставлення до того, про що ви розповідаєте, яке підтверджується цією фразою, вказує, що ваш співрозмовник — далеко не мудра людина. Емоційно зріла особистість здебільшого поводиться шанобливо і ніколи не дасть вам зрозуміти, що ваші переживання безпідставні чи не варті її дорогоцінного часу.

№8. “Мені ніхто не треба”

Частіше всього за цією фразою ховається вразливість або ж опір взаємозалежності, від якої ця людина не хоче більше страждати. Емоційно зріла людина завжди готова визнати, що всі люди так чи інакше взаємозалежні, а якщо хтось з цим категорично не погоджується — мудрості йому явно бракує.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про 5 рис характеру, які без слів доводять, що людина була нелюбою дитиною у сім'ї. Розповідаємо, що так сильно видає тих, кому в дитинстві забракло батьківської любові.