Щоб вам призначили субсидію: які норми зараз діють для споживачів в Україні?

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Традиційно у жовтні, коли температура повітря сильно падає, в Україні стартує опалювальний сезон. Дата увімкнення централізованого постачання тепла визначається, виходячи з температурних показників за вікном (для цього середньодобова температура впродовж 3-х діб має бути нижче за +8 градусів). У деяких містах батареї в квартирах, до речі, уже гарячі.

З початком опалювального сезону багато людей згадують і про ціни на теплопостачання та можливість оформлення субсидії. Для тих, хто задумується про пільгу на оплату послуг з постачання та розподілу електроенергії, ПФУ вирішив нагадати про соціальні норми, за якими і визначається, чи може певне домогосподарство отримати державне відшкодування.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Які норми для призначення субсидії діють у 2023 році?

Щоб вам призначили субсидію: які норми зараз діють для споживачів в Україні? - фото №1
  1. Якщо йдеться про будинок з газовою плитою за наявності централізованого постачання гарячої води, то це 70 кВт/год на місяць на сім'ю з 1 особи і додатково по 30 кВт/год на місяць на кожного іншого члена сім'ї, але не більш як 190 кВт/год на місяць загалом.

  2. Якщо ж ідеться про житлове приміщення з електроплитою та наявністю централізованого постачання гарячої води, то дозволяється витрачати 110 кВт/год на місяць на сім’ю (домогосподарство) з 1 особи та додатково 30 кВт/год на місяць на кожного іншого члена сім’ї на будинок, але не більш як 230 кВт/год на місяць загалом.

  3. Ті самі умови, але за відсутності централізованої подачі гарячої води, передбачають такі ліміти: 130 кВт/год на місяць на домогосподарство з 1 особи і додатково по 30 кВт/год на місяць на кожного іншого члена сім’ї на житлове приміщення, але не більш як 250 кВт/год на місяць загалом.

  4. Коли йдеться про послугу з постачання електроенергії в житлових приміщеннях без електроплит, за наявності централізованого постачання холодної води, але за відсутності гарячої води та газових водонагрівальних приладів, норми становлять: 100 кВт/год на місяць на сім’ю з 1 особи і додатково по 30 кВт/г на місяць на кожного іншого члена сім’ї на будинок, але не більш як 220 кВт/год на місяць загалом.

  5. Послуга з постачання електричної енергії у селах і смт для громадян, яких держава забезпечує безоплатним освітленням житла, передбачає використання до 30 кВт/год на місяць на 1 особу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як призначають субсидію на опалювальний період у 2023 році: терміни та умови звернення

Субсидія на оплату ЖКП призначається, починаючи з місяця звернення за її призначенням, і виплачується аж до дати закінчення опалювального сезону. Загальні терміни розрахунку:

  • субсидія на неопалювальний сезон: 1 травня - 30 вересня

  • субсидія  на опалювальний сезон: 1 жовтня - 30 квітня

На цей опалювальний сезон 2023-2024 розрахунок житлової субсидії проводять в автоматичному режимі для всіх, кому раніше було призначено субсидію на неопалювальний період поточного року, а також тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 грн.

Це значить, що тим українцям, які вже отримують житлову субсидію або яким у літній період 2023 року призначили “нульову” субсидію, додатково звертатися за призначенням виплат не потрібно.

Щодо розміру доходів, які враховуються для призначення субсидії у 2023 році, то під час розрахунку у Пенсійному фонді беруть до уваги доходи членів домогосподарства за I та II квартали цього року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що НБУ продовжив можливість обміняти старі банкноти та дрібні монети. Раніше йшлося про крайній строк до 1 жовтня, однак цю дату вирішили помітно "посунути".