Чому не виходить правильно вести бюджет: 5 причин, які вам заважають

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Контроль за надходженнями коштів та їх витратою - важка, клопітка робота, яка потребує навичок і терпіння. Тримати себе у руках, щоб не витратити одразу всю зарплату, до останньої копійки,  буває надзвичайно важко.

Але для досягнення успіху потрібно навчитися планувати особистий бюджет грамотно. Для цього потрібно небагато дисципліни, бажання та трохи математики, розповідає lifehacker.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video
Чому не виходить правильно вести бюджет: 5 причин, які вам заважають - фото №1
  1. Здається, ви завжди витрачаєте зарплату лише на потрібні, необхідні речі. Не дозволяєте собі купувати зайве. Ну може іноді, зовсім трішки,  і зовсім небагато. Неплановані витрати бувають завжди, тому не варто себе за них картати. Бюджет не має на меті позбавити усіх радостей життя. Він лише контролює, що відбувається з вашими грошима.

  2. Коли людина тільки починає вести бюджет, вона намагається обмежити себе у всьому, з метою накопичити якнайбільше. Відмовляє собі у смаколиках і замінює звичні продукти на дешеві аналоги. Подібний підхід не триватиме довго. Врешті решт ви зірветеся і взагалі перестанете вести бюджет. Бюджет допомагає аналізувати процеси, які відбуваються з грошима. Намагайтеся перші місяці спостерігати і робити не мінімальні витрати, а комфортні.

  3. Пам'ятайте, на початку планування не варто чекати значних змін, щоб не покинути цей процес і не розчаруватися. На основі отриманих даних ви зможете ефективно працювати далі, але це робота не одного дня. Адже у різні сезони неоднакові витрати на комунальні послуги та одяг. Зимова куртка коштує значно дорожче, ніж літня сорочка. Тому підрахунки за короткий період - не показник.

  4. Якщо людина не розумітиме для чого їй вести бюджет, то втрачається мотивація і вона швидко покине це робити. Важливо почати думати над фінансами і ставити собі довгострокові цілі.

  5. Зараз існує велика кількість спеціальних додатків для ведення бюджету. Ви можете завантажити один з них на телефон, спробувати таблички в  Excel, або ж занотовувати у блокноті. Знайдіть свій варіант, який полегшить вам роботу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Планування бюджету допоможе чітко бачити скільки грошей ви отримуєте, і яку суму витрачаєте за конкретний відрізок часу. Це дасть змогу аналізувати і продумувати покупки, не завадить звернути увагу на чому ви зможете заощадити без втрати комфорту.