5 порад фінансової експертки: що потрібно знати при створенні персонального блогу?

Бізнес та гроші
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Поради щодо створення власного блогу для заробітку від фінансової експертки
Як треба вести власний блог і з чого почати. Фото: freepik.com

На блогах можна заробляти, але є декілька важливих "але"

Багатьом задається, що блогерство — це така проста річ, коли ти “нічого не робиш і отримуєш за це гроші”. І хоча це твердження далеке від істини, українці (і не тільки) продовжують у нього вірити, потайки мріючи, що й самі так з легкістю зможуть, якщо тільки дійсно цього захочуть!

Про всі плюси, мінуси та підводні камені блогерства в ексклюзивному коментарі для HOCHU.ua розповіла експертка та спікерка з питань корпоративних та персональних фінансів Лена Шепель. З її пояснення, якщо вам справді цікаво, що таке — вести власний блог і намагатися на ньому заробити, ви зможете почерпнути багато корисних порад та секретів, які в цьому допоможуть.

Експертка та спікерка з питань корпоративних та персональних фінансів Лена Шепель
Фінансова експертка Лена Шепель. Фото: instagram.com/elena.shepel_finance
Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Почнемо з того, що в Україні на сьогодні є понад 60 тисяч мікроінфлюенсерів, більшості з яких персональний блог допомагає монетизувати власну експертність.

Багатьом робота блогера здається легкою, адже, на перший погляд, вона не потребує надмірних зусиль та інвестицій. Насправді це не так. Успішний блог - це успішний бізнес-проєкт. Людям, які хочуть монетизувати свої знання завдяки персональному блогу, треба вчитись фінансовій грамотності,
- каже Лена Шепель.

📌 Перша порада: ставтесь до ведення блогу, як до бізнесу

Блогерська діяльність майже не відрізняється від звичайного бізнесу, оскільки передбачає отримання доходів і витрати. Тому задля успіху експерту потрібно правильно налаштувати всі бізнес-процеси, просто в меншому масштабі.

У вас повинно бути розуміння, що експертний блог - це повноцінна робота на пів ставки, - говорить Єлєна Шепель. - Не сподівайтесь на гарні результати, якщо збираєтесь постити щось раз на три дні мізинцем лівої руки.

Блогерство займає багато часу та складається з різних процесів. Це генерування контенту та планування. Далі - написання текстів, зйомки, монтаж та постинг. А після цього ще потрібно проаналізувати результати, щоб зрозуміти що спрацювало добре, а що ні. Як і будь-який бізнес, блог потрібно вести регулярно, тож привчайтесь до дисципліни.

📌 Друга порада: інвестуйте в блогерство

Ведення блогу потребує інвестицій. Великих чи малих - залежить від ваших фінансових можливостей та завдань, які ви перед собою ставите. На старті ви можете економити знімаючи контент на мобільний телефон і самостійно його монтуючи. Але на знаннях про алгоритми соцмереж, для яких ви це робите, економити не варто.

В Instagram, YouTube, LinkedIn чи TikTok є свої закони, тому публікувати контент без розуміння як працює конкретна соціальна мережа - безглуздо, - наголошує Єлєна Шепель. - Без потрібних знань шлях до успіху триватиме довше і результати будуть нижчими ніж ви очікували. Рекомендую знайти курси з ведення якоїсь конкретної соціальної мережі, щоб зрозуміти які в ній діють правила та алгоритми. Бонусом ви отримаєте підтримку від людей з якими будете навчатися. Це теж цінно. Особливо на старті створення блогу.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

📌 Третя порада: майте фінансовий план

Як створити власний блог, який зароблятиме вам гроші: поради фінансової експертки Лени Шепель
В чому секрет блогерів, які зароблять на хобі? 5 важливих моментів, які треба врахувати. freepik.com

Коли ви зрозуміли, що блог - це бізнес, зробіть перший крок як бізнесмен і сплануйте свої доходи та витрати. Для експертного блогу працюють ті ж фінансові закони, як і для звичайних бізнесів. Просто відкрийте таблицю excel і заплануйте бажаний дохід та об’єм щомісячних витрат.

За словами експертки, до витрат можна віднести податки, оплату процесів зі створення контенту (професійна фотосесія або оренда студії), гонорар за роботу монтажера, копірайтера, маркетолога чи бізнес-асистента. Крім того, іноді потрібно оплатити підписку на сервіси, які допомагають у роботі: той же Zoom для проведення консультацій, чи Canva для підготовки презентацій.

Все це витрати бізнесу, тому їх треба планувати.

Також важливо передбачити бюджет на просування блогу. Коли з’являється новий бізнес, про нього якось мають дізнатися потенційні клієнти? Та ж історія з блогом. Обов’язково закладайте кошти на таргетовану рекламу чи колаборації з іншими експертами.

📌 Четверта порада: створіть асортиментну матрицю послуг

Потрібно створити таку бізнес-стратегію, щоб один клієнт міг зробити у вас мінімум 3 покупки. Річ у тім, що коли клієнт вже купував якісь послуги в експерта і залишився ними задоволений, йому набагато легше звернутися до експерта повторно. Це набагато простіше, ніж шукати нових клієнтів.

Для постійних клієнтів треба створювати такі умови, щоб вони могли купити кілька різних послуг на різні чеки і працювали з експертом в довгу, - розповідає Єлєна Шепель. - Після завершення співпраці з клієнтом в одній послузі, запитайте у нього: а що ще було б для вас корисно? Клієнт може підказати, яку послугу варто створити. Далі самі вирішуйте: цікаво вам чи ні?

Поганий кейс, коли в експерта є лише одноразові консультації. Клієнт приходить на одноразову консультацію, розуміє свій рівень задач, але оскільки в експерта немає довготермінового супроводу для розв’язання цієї задачі, він йде до іншого експерта. Виходить, що перший експерт, який залучив клієнта на першу консультацію, витратив свій час, підсвітив актуальність проблеми, а вирішувати її буде інший експерт. Щоб таких ситуацій не виникало, займіться розробкою асортиментної матриці послуг,
- радить фінансова експертка.

📌 П’ята порада: дайте собі час

Іноді здається, що варто лише почати вести блог, як він відразу залетить у тренди та почне приносити доходи. Але будь-який бізнес розвивається поступово. Офлайн-бізнеси виходять на точку беззбитковості (коли генерується кількість доходів, яка покриває всі витрати) за 6 місяців. Тобто перші пів року бізнеси зазвичай збиткові.

З експертними блогами ситуація краща, тому що у блогерів менший об’єм витрат. А значить генерувати дохід простіше ніж в офлайн-бізнесі. Однак, потрібно мати реалістичні очікування і не карати себе за те, що ви не набрали 10 тисяч підписників за два місяці, - каже Єлєна Шепель. - Потрібен час, щоб люди познайомились з експертом та почали йому довіряти. Потрібен час щоб отримати перших клієнтів та час, щоб попрацювати з ними. Тож запасіться терпінням і розумінням, що ведення блогу - це ваш бізнес. А в бізнесі головне - не опускати руки.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, скільки часу забирає блогерство та створення відеоконтенту, який “залетить” у популярної української блогерки Даші Кубік. Цю дівчину ви точно неодноразово бачили у TikTok чи Instagram.