Нові ліміти на переказ між картками: які правила тепер діють?

Бізнес та гроші
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Ліміт на перекази між картками: що змінилося. Фото: pexels
Ліміт на перекази між картками: що змінилося. Фото: pexels

Нововведення, про які має знати кожен дорослий громадянин, в якого є рахунок у банку

Як ми вже розповідали, з жовтня на українців чекають різні зміни, в тому числі й щодо податків, цін на товари і послуги та банківських переказів. Детальніше про останній момент розкажемо у цій статті! Про ці нюанси має знати кожен, хто наразі користується банківською карткою.

Починаючи з жовтня, в Україні запровадили ліміт на перекази фізичних осіб між картками, тобто “з картки на картку”. Ці обмеження були запроваджені НБУ (Національний банк України — ред.), попередньо, на найближчі 6 місяців. Що змінилося для простих громадян і які правила з переказами між картками тепер діють, роз’яснюємо разом із “РБК-Україна”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

📌 Які ліміти на перекази між картками фізосіб діють з жовтня 2024 року?

У постанові Нацбанку від 27 серпня 2024 року вказано:

Із 1 жовтня 2024 року до 31 березня 2025 року включно заборонити здійснювати перекази в межах України з усіх рахунків фізичної особи-користувача, відкритих у цього надавача платіжних послуг у національній валюті, що в сумі перевищують 150 000 грн включно на місяць, на рахунки інших фізичних осіб-отримувачів, під час яких використовуються реквізити електронних платіжних засобів фізичних осіб-отримувачів.

При цьому ліміт не застосовується у таких випадках:

  • до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним цією постановою;

  • до осіб, які мають щомісячний дохід з підтверджених джерел, який перевищує суму ліміту;

  • при переказах коштів між власними рахунками клієнта в межах одного банку;

  • до переказів юридичних осіб та при переказах за реквізитами IBAN.

❗️ Важливо знати! Банки встановили цей ліміт автоматично, тому людина не зможе його перевищити, якщо вона не волонтер або ж не отримує офіційні доходи у сумі понад 150 тис. грн. Крім цього, у “ПриватБанку”, наприклад, при досягненні клієнтом 50% від встановленої суми йому надходитиме повідомлення з попередженням, що використано таку-то частину ліміту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

📌 Що змінюється для пересічних громадян і чи можна збільшити ліміт у 150 000 грн?

За даними НБУ, близько 98% українців щомісяця здійснюють перекази у межах вказаного ліміту. Тому, за великим рахунком, на пересічних українців запровадження лімітів банками ніяк не вплине.

Окрім того, якщо у вас буде така потреба, цей ліміт можна збільшити. Для цього варто звернутися до свого банку.

❗️ Важливо знати! Обмеження застосовуються лише до тих коштів, які ви переказуєте. При цьому ліміту на кількість грошей, які надходять вам на картку, немає.

Раніше ми також розповідали, що два найпопулярніші поштові оператори України підняли цін на свої послуги та продукцію. Ось що відомо про нові тарифи "Нової пошти" та "Укрпошти".