Справжній оберіг: що означають різні орнаменти та кольори на вишиванках

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Вишиванка, фото
Фото: freepik.com

Розповідаємо про таємну символіку вишиванок

Напередодні Всесвітнього дня вишиванки пропонуємо вам дізнатись більше про цей традиційний український одяг. Детальніше читайте в нашому матеріалі на Хочу!

У кожної нації — свій унікальний традиційний одяг, який є не лише виразом культурної спадщини, а й символом національної ідентичності. Для українців цей символ — вишиванка, що має дуже глибокі корені в історії.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Віддавна прикрашання одягу вишивкою було поширеним звичаєм, що підтверджено історичними документами та археологічними дослідженнями. Стародавні скіфи, за свідченням Геродота, також відзначалися вишитими нарядами.

Вишивки не лише прикрашали одяг, вони мали глибокий сакральний зміст і відігравали важливу роль як оберіг. Кожна вишиванка створювалася в рукотворному процесі майстринь, які намагалися надати кожній сорочці унікальність та неповторність. І хоча кожна вишивка була унікальною, всі вироби мали певну схожість, оскільки орнаменти, використані для їх створення, можна розділити на кілька основних видів: геометричний, рослинний та тваринний.

Що означають орнаменти на вишиванках?

Вишиванка, фото
Фото: freepik.com

Символіка українських вишиванок була багата й різноманітна. На вишивках широко використовувалися символи, які відображали стихії природи . Сонце часто зображувалося у вигляді восьмикутної зірки або свастики, що вважалося захистом від негативних сил.

Ще одним популярним символом був ромб з крапкою в центрі . Він символізував плодючість і часто використовувався на одязі пар, які прагнули стати батьками.

Крім цього, українські вишиванки часто прикрашалися зображенням калини , яка уособлює вогненну трійцю — Сонце, Місяць та зорі. Червоний колір калини символізує кров нації та безсмертя роду.

А ось на вишивках для чоловіків можна зустріти зображення дуба . Він символізує чоловічу силу та енергію.

Символами щасливого сімейного життя були виноград та барвінок , які символізували молодість, цілеспрямованість та розвиток. Також на сорочках часто можна було побачити червоний мак , який вважався оберегом роду та захистом від зла.

Що означають різні кольори на вишиванках?

День вишиванки 2024, фото
Фото: freepik.com

Кольори українських вишиванок несуть у собі глибоке сакральне значення:

  • Червоний символізує сонце, удачу, захист, а також любов та пристрасть.

  • Зелений — відтінок народження та росту, він втілює життєві процеси природи.

  • Жовтий віддзеркалює сонячну енергію, радість, багатство та процвітання.

  • Синій — символ жіночої енергії, спокою, а також відображення води та неба.

  • Білий виражає чистоту, святість, а також простоту і незайманість (білі сорочки часто носили незаміжні дівчата).

  • Чорний — відтінок болю та страждання, негативну енергію та смерть (чорні вишиванки традиційно асоціювалися з померлими).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А ще сьогодні вишиванки — це дуже модний одяг, який нерідко обирають зірки світового масштабу. Ось нещодавно образом від українського бренду з традиційною вишивкою вразила зірка "Пліткарки" Келлі Разерфорд.