Всесвітній день донора крові: як долучитися до донорства і не нашкодити ні собі, ні іншим

Важливо знати
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як стати донором крові, які є протипоказання: відповіді на часті питання
Донорство крові в Украні. Фото: Shutterstock

Все, що вам потрібно знати про донорство крові, протипоказання та можливі варіанти порятунку чужих життів

Щороку 14 червня у всьому світі відзначають Всесвітній день донора крові. Цю дату офіційно затвердили спеціально, щоб популяризувати добровільне донорство крові, яка у прямому сенсі рятує життя! ❣️

Відповідями на найчастіші питання, що цікавлять людей, які хочуть стати донором крові, дає сайт donor.ua . У цій статті ми розповімо, зі скількох років можна здавати кров, як підготуватися до здачі крові , у якому стані і з якими хворобами здавати кров не можна, які загалом є протипокази до донорства тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

📌 Історія появи Всесвітнього дня донора крові

Резолюція про запровадження Всесвітнього дня донора крові Всесвітня асамблея охорони здоров’я ухвалила 23 травня 2005 року. Саме дата 15 червня була обрана, оскільки в далекому 1868 році в цей день народився на світ Карл Ландштейнер — відомий австрійський лікар-імунолог, який в 1930 році одержав Нобелівську премію за відкриття різних груп крові людини.

День донора крові має на меті вшанування добровольців, які безоплатно здають власну кров, щоб врятувати життя інших людей, які від цього прямо залежні. Також завдяки різним заходам, які проводять спеціально до цього дня, вдається розширювати та розвивати різні програми донорства, залучати суспільство до добровільного донорства і підвищувати загальну поінформованість людей щодо важливості донорства крові як такого.

Донорська здача крові - які є протипоказання, відповіді на часті питання
Донорство крові - це важливо. Фото: freepik.com

❓Зі скількох років можна бути донором?

Стати донором можна, щойно людині виповнилося 18 років. А от верхньої вікової межі для донорства не існує — тут все залежить від того, наскільки людина здорова і добре почувається. На Дніпропетровщині, наприклад, мешкає 78-річний Володимир Ніколаєв. Чоловік — перший, хто отримав звання Героя України саме за донорство крові. На його рахунку — близько 700 донацій, передає armyinform .

❓Якою має бути мінімальна вага людини, щоб можна було здавати кров?

До донації допускається людина з масою тіла не менш як 50 кг. Втім, буває й інакше, адже деякі центри крові мають власні внутрішні правила, за якими вага повинна бути більшою (але не меншою). Крім того, медики завжди звертають увагу не тільки на вагу донора, але й на співвідношення зросту й маси.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❓ Коли потрібно починати підготовку до здачі крові? Що не можна робити перед здачею крові?

  • За 72 години до донації не вживайте ліки.

  • За 48 годин до процедури відмовтеся від алкоголю.

  • За 24 години переходьте на дієту донора: ніяких молочних продуктів, яєць, жирного м’яса, також виключаємо фастфуд, напівфабрикати та іншу подібну шкідливу їжу та напої. Основа цієї дієти — вуглеводи: каші, хліб, макарони, варена чи запечена картопля, фрукти та овочі, нежирні ласощі (печиво або солодкі сухарики).

❓Чи може стати донором людина, яка має татуювання або пірсинг?

Так. Проте після нанесення тату повинно пройти щонайменше 6 місяців. Те ж саме стосується пірсингу, перманентного макіяжу, ін'єкційних косметологічних процедур, оперативних втручань тощо.

❓Через скільки часу після видалення зуба можна здавати кров?

Ставати донором дозволяється лише через 7-10 днів після видалення зуба. Це за умови, що у вас не було ніяких ускладнень, ви не приймали антибіотиків, а від моменту прийому знеболювального минуло більш як 72 години.

❓Чи можна здавати кров під час менструації?

Так, це не є протипоказом. Втім, на практиці більшість центрів крові рекомендують утриматися від донації за 5 днів до початку менструації, під час неї та ще протягом 5 днів після її завершення.

❓Чи можна здавати кров під час вагітності?

Вагітним категорично забороняється здавати кров. Донором можна стати тільки через 6 місяців після пологів або переривання вагітності, окрім виняткових обставин і на розсуд лікаря.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❓Чи можуть здавати кров курці?

Так. Але перед самою здачею крові від тютюнопаління потрібно відмовитися щонайменше на 2 год, а після донації — ще на дві.

❓Чи можна здавати кров при низькому рівні гемоглобіну?

Ні. Рівень гемоглобіну для жінок має становити 125 г/л, а для чоловіків — 135 г/л.

❓Чи можна здавати кров, якщо низький/високий тиск?

Щоб здати кров, потрібно мати наступні показники артеріального тиску: систолічний — у межах 100-180 мм рт. ст.; діастолічний — у межах 60-100 мм рт. ст. Якщо тиск вищий або нижчий від норми, до здачі крові вас просто не допустять.

❓Які аналізи роблять перед донацією?

Перед донацією у всіх донорів щоразу беруть загальний аналіз крові з пальця. Під час самої донації медики забирають ще 20 мл венозної крові, аби підтвердити групу та резус-фактор, перевірити заодно зразок на наявність інфекцій.

❓ Чи вважається протипоказом сезонна алергія?

Сезонна алергія є тимчасовим протипоказом — у період активної фази симптоматики. Якщо ж симптомів алергії немає і ви в цей час не вживаєте ліків, то можете стати донором крові.

❓Чи можуть стати донорами ті, хто колись хворів на Гепатит А (жовтуху)?

Перенесений гепатит А не є перешкодою до здачі крові, однак в багатьох центрах крові можуть не приймати донорів, що перехворіли на Гепатит А (жовтуху). Людям, які перехворіли так званою жовтухою, радять утриматися від здачі крові хоча б пів року або рік. Це пов'язано з тим, що ваша печінка після цієї хвороби може потребувати відновлення. А от сама кров такого донора є безпечною для переливання.

❓Інші протипокази до донорства

Вони бувають тимчасовими та абсолютними . Детальніше про це можете дізнатися, перейшовши за прикріпленими посиланнями.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що раніше ми також розповідали про донорство крові для тварин . На сьогодні це теж дуже важлива практика і власники домашніх тварин мають змогу допомагати іншим котикам і собакам, які цього життєво потребують.