Пекельна спека до +41 та потужні магнітні бурі накриють Україну вже наступного тижня: як пережити цей час

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Спека накриє Україну влітку 2024 року, фото
Пекельна спека в Україні. Фото: freepik.com

Не час розслаблятись, адже спекотна погода не збирається відступати

Якщо є можливість, краще вибрати найкрасивіший купальник та переміститись кудись ближче до води та під парасольку, бо наступний тиждень нас "потішить" аномальними погодними умовами. Детальніше про спеку та магнітні бурі, які накриють Україну найближчими днями, читайте далі.

Цього тижня ми ледь впорались з температурою до +35°, але наступного тижня стовпчики термометрів піднімуться ще вище. Україну накриє нова хвиля спеки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Метеоресурс Tropical Tidbits прогнозує до +41° за Цельсієм. Згідно з опублікованими картами, 8 липня в південних і східних областях середня температура повітря досягне від +37° до +41°. Особливо спекотно буде в Одеській, Херсонській, Донецькій, Луганській та Харківській областях. Також під пекельну роздачу попаде Кримський півострів.

Прогноз погоди в Україні 8 по 14 липня
Мапа: Tropical Tidbits

Згідно з прогнозами, викладеними на мапах, спекотна погода збережеться практично весь наступний тиждень. 10 і 12 липня список регіонів, де пануватиме спека, розшириться. Про це розповіла синоптикиня Анжеліка Ганчук у коментарі NV.

Найспекотніше буде на півдні та сході, а також у Дніпропетровській і Кіровоградській областях: тут вдень температура сягатиме понад +30°, а місцями навіть понад +35°. Температура понад +35° вважається небезпечною для здоров'я. Можливість дощів є, але високий тиск і антициклони стримують циклони з півночі та півдня. Через це країна опинилася у своєрідній перехідній зоні. Волога надходить, але не вистачає певних процесів для дощів,
— пояснює синоптикиня.

Коли прийдуть дощі? За прогнозами "Укргідрометцентру", до 5 липня включно в Україні можливі короткочасні зливи, але локальні. 4 липня вони зачеплять переважно захід, а 5 липня — південь та лівобережну частину країни.

Початок наступного тижня буде дуже спекотним, а середина тижня принесе температуру до +40°, особливо в центрі та на півдні країни. Спека триватиме і в Києві: вночі +16°…+21°, вдень +28°…+33°. Вихідними — до +34°, а посеред наступного тижня до +35°. Липень буде спекотнішим за норму, з новими температурними рекордами,
— додала синоптикиня.

Крім спеки, очікуються ще й потужні магнітні бурі через високу сонячну активність. Про це повідомляє Центр прогнозування космічної погоди США.

Геомагнітні бурі класифікуються за К-індексом від 2 до 9. Чим вищий К-індекс, тим сильніша буря. 4 липня очікується активність з К-індексом 5 (червоний рівень), що відповідає відчутній магнітній бурі. Вона триватиме до 5-6 липня,
— йдеться в повідомленні.

Тож не зайвим буде підготуватись до таких погодних аномалій. Синоптикиня Наталка Діденко дала кілька порад щодо, як пережити цей непростий час. Варто мати запас води та, за можливості, провести цей період з дітьми або літніми людьми якомога далі від асфальту — ближче до гір, річок чи ставків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть повний календар магнітних бур на липень 2024 року. У ці дні варто подбати про своє здоров’я!