Як вижити під завалами? Важливі правила, які допоможуть зберегти життя

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Що робити, якщо опинився під завалами
Як врятуватись під завалами будинку. Фото: bbc.com

В першу чергу, фахівці радять не панікувати

8 липня окупанти здійснили чергову криваву атаку на Київ та інші українські міста. За даними Офісу генерального прокурора, попередньо в столиці загинуло 27 людей та ще понад 100 отримали поранення. Серед цілей росіян була дитяча лікарня "Охматдит" та житлові будинки. Ця страшна подія нагадала вкотре не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та пам’ятати про правила поведінки, якщо ви опинились піл завалами.

Нижче ми публікуємо важливі поради від ДСНС щодо дій у випадку, якщо ви опинилися під завалами. Нині цю інформацію має знати кожен українець.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Як вижити під завалами: поради

  1. Заспокойтеся і не панікуйте. Пам'ятайте, що до місця події вже прямують рятувальні служби.

  2. Кличте на допомогу. Гучно кричіть, подавайте сигнали ліхтариком від мобільного телефону або тканиною, стукайте по батареях, трубах, свистіть. Важливо: не використовуйте сірники чи запальнички — це може спричинити вибух.

  3. Подавайте сигнали під час хвилини тиші. Рятувальники періодично зупиняють роботи, щоб почути людей під завалами. Кричіть з усіх сил та подавайте сигнали, щоб вас почули.

  4. Зв'яжіться з рідними або службою 101. Якщо є змога та мобільний телефон, повідомте про своє місцеперебування.

  5. Заспокойтеся та чекайте на допомогу. Якщо рятувальники вас помітили, будьте терплячими — на порятунок потрібен час.

  6. Оцініть обстановку навколо. Якщо вас ніхто не чує, спробуйте оцінити, чим вас притиснуло, що бачите перед собою, чи є поруч інші люди.

  7. Обережно вивільняйте руки та ноги. Якщо частину тіла притиснуло уламком і звільнити її неможливо, масажуйте ділянку вище затиснутої, щоб підтримати циркуляцію крові.

  8. Не зрушуйте перекриття чи балки. Не намагайтеся самостійно розбирати завали, щоб не спричинити обвалу.

  9. Уникайте переохолодження. Спробуйте знайти одяг навколо, щоб загорнутися.

  10. Огляньте себе на наявність травм та ран. Якщо вдалося вибратися, надайте собі та іншим першу медичну допомогу: зупиніть кровотечу, перев'яжіть рани тканиною.

Як врятуватись під завалами будинку
Як вижити під завалами. Фото: lv.dsns.gov.ua

Ці поради можуть врятувати життя. Однак ліпше за все робити все можливе, аби уникати таких ситуацій. Щоб не опинитись під завалами, не ігноруйте сигналу "Повітряна тривога" й одразу після оголошення йдіть в укриття. Якщо ж так сталось, що укриття поруч немає, або ви не можете дійти до нього, дотримуйтесь правила двох стін — це може врятувати ваше життя у випадку пошкодження будинку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, що робити, якщо відключення світла застало вас у ліфті. Перш за все, не варто панікувати — це ніяк не допоможе, а то і взагалі ускладнить ситуацію.