Дочекалися! Восени 2024 року Україна востаннє перейде на зимовий час: що потрібно знати

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Коли переходять на зимовий час 2024, фото
Переведення годинників скасовують. Фото: freepik.com

Починаючи з 2025 року, в Україні буде встановлено постійний київський час, відповідний другому часовому поясу за шкалою UTC+2

Невже це сталось… Цієї осені українці востаннє переведуть годинники на зимовий час. Відповідне рішення ВРУ ухвалила ще кілька місяців тому. Детальніше про довгоочікувані зміни читайте тут.

Традиційно двічі на рік в Україні здійснювалось переведення годинника — на літній та зимовий час. Це рішення було ухвалено постановою Кабміну №509 від 13 травня 1996 року. Однак з цього року нас чекають суттєві зміни.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

В липні 2024 року стало відомо, що в Україні більше не переводитимуть годинник. Основною причиною відмови від цієї практики стала турбота про здоров'я населення. Зміна часу негативно впливає на біологічні ритми людини, викликаючи втому, дратівливість та навіть проблеми зі здоров'ям. У суспільстві також часто сприймають переведення годинників як пережиток радянської епохи, тому, прагнучи наблизитися до європейських стандартів, Україна вирішила відмовитися від цього "ритуалу".

Коли востаннє переводити годинники?

Українці востаннє переведуть годинники на зимовий час 27 жовтня 2024 року. О 4:00 ранку стрілки слід буде перевести на одну годину назад. А тепер приємна новина: навесні переводити годинники вже не знадобиться.

Та чи точно в Україні більше не переводитимуть годинники?

Наразі рішення про скасування переведення годинників є остаточним, однак ситуація може змінитися. Попри ухвалений закон, обговорення щодо скасування переведення годинників тривають. Деякі депутати та активісти виступають за проведення референдуму, стверджуючи, що в умовах війни та регулярних відключень електроенергії зимовий час влітку буде недоцільним. У деяких регіонах України світанок настане вже о третій ранку, а темнітиме близько восьмої вечора, що не сприятиме економії електроенергії.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ми будемо слідкувати за подіями та повідомимо про будь-які зміни. А поки що радимо вам дізнатись перші прогнози погоди на осінь 2024 року.