Після спеки вдарять перші заморозки? Синоптики поділилися прогнозом погоди на кінець вересня

Важливо знати
1 634
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Погода на вересень 2024: які прогнози на кінець місяця, коли будуть перші заморозки
Коли в Україну прийдуть перші заморозки. ФОТО: Dalios Bivainienės nuotr

У другій половині місяця погода зміниться

Цьогоріч в Україні було дуже спекотне літо. Початок вересня теж порадував температурою та відсутністю традиційних проливних дощів. А яким буде кінець поточного місяця? 🤔 Про це дізнавайтеся далі!

За даними синоптиків, перший місяць осені почався з аномально теплої та сухої погоди. Середньомісячна температура повітря у вересні на території України зазвичай становить +13…+17°С, у південних регіонах вона може досягати +20°С, а от перші заморозки здебільшого приходять до нас у другій та третій декадах місяця.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

У 2024 році, враховуючи наявні у синоптиків дані, перехід від метеорологічного літа до метеорологічної осені (це коли середньодобова температура стійко опускається нижче +15°С) відбудеться не раніше третьої декади вересня (тобто після 20-х чисел місяця), тоді як на півдні та на Закарпатті літо триватиме протягом усього місяця.

Середньомісячна температура повітря на переважній частині України передбачається в межах +15…+20°С, у Карпатах +13…+14°С, що приблизно на 1,5 – 2°С вище за кліматичну норму.

Ось який прогноз дають синоптики на вересень 2024 року.

Однак, вже після 13-16 вересня можливий розвиток висотної улоговини над Північною та Центральною Європою та поступове її зміщення на схід, зауважують синоптики. Це призведе до того, що температура повітря відчутно знизиться. Зросте і ймовірність опадів. Втім, у більшості областей їхня кількість виявиться недостатньою, особливо відчутно це буде в північних та східних регіонах.

Поява перших заморозків може спостерігатися лише у третій декаді вересня — переважно у північно-західних областях (особливо на Поліссі) та у високогірній частині Карпат.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми також ділилися календарем магнітних бур на вересень 2024. В які дні Землю “штормитиме” найбільше, коли будуть слабкі магнітні бурі, а коли атмосфера буде “чистою” — дізнавайтеся на Hochu.ua прямо зараз!