Магнітна буря потужністю понад 7 балів накрила Землю: відомо, коли вона закінчиться (ФОТО)

Важливо знати
1 123
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Скільки балів магнітна буря сьогодні
Потужна магнітна буря накрила Землю 15 версеня. Фото: borgexpert.com

На вихідних на Сонці стався потужний спалах

Наприкінці минулого тижня ми попереджали про сильну магнітну бурю, яка проте, за попередніми прогнозами, мала завершитися на вихідних. Однак за кілька днів усе змінилося і тепер експерти говорять про новий потужний викид коронарної маси на Сонці.

Новим прогнозом сонячних спалахів та штормів на вересень 2024 року ділиться сайт meteoagent. Як бачимо, потужна магнітна буря “затягнулася” і завершиться тільки до середи, 18 вересня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

У неділю, 15.09, та сьогодні (у понеділок, 16 вересня) сонячна активність дуже висока.

За даними науковців, ця буря оцінюється у понад 7 балів.

У вівторок, 17 вересня, сонячна активність буде трохи нижчою — понад 6 балів. Але це все одно дуже багато, йдеться про бурю червоного рівня (від К-індекс 5 до К-індекс 9).

Розклад магнітних бур у вересні 2024: календар на 9-19 число
Магнітні бурі 9-19 вересня 2024 року. Фото: meteoagent.com

Як повідомляє сайт spaceweather.com, на Сонці стався спалах, який класифікується як X4. Це одна із найпотужніших категорій сонячної активності, тож наслідки для Землі будуть відчутними.

Так, потужна магнітна буря класу G3 може негативно позначитися на радіозв’язку та навіть погодних умовах, адже радіація від спалаху іонізувала верхні шари атмосфери Землі. Це вже призвело до глибокого короткохвильового радіозатемнення над Південною Америкою та серединою Атлантичного океану. Моряки могли помітили втрату сигналу на частотах нижче 30 МГц протягом 30 хв після піку спалаху (15:29 UTC).

Потужна магнітна буря 16 вересня 2024 року: коли закінчиться, скіли балів
Ось так виглядає ділянка Сонця, з якої було викинуто коронарну масу. Скріншот spaceweather.com
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнавайтеся, якою буде погода до кінця вересня. Синоптики вже поділилися своїми прогнозами на другу половину місяця і навіть знають, чи варто очікувати на перші заморозки найближчими днями!