Військовий-поет читатиме текст Оксани Забужко: коли цьогоріч відбудеться Всеукраїнський радіодиктант

Важливо знати
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності 2024: де і коли слухати, хто автор тексту, хто його читатиме
Радіодиктант національної єдності 2024. Фото: РБК-Україна/Віталій Носач

Чекати лишилося недовго

Уже відомо, коли цьогоріч пройде Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Це традиційна щорічна акція, присвячена українській мові, яка зазвичай проходить у День української писемності та мови — 27 жовтня. Однак у 2024-му році будуть зміни.

Наймасовіший осінній загальноукраїнський флешмоб цього разу відбудеться на 2 дні раніше — у п’ятницю, 25 жовтня, об 11:00. Про це повідомляє “Суспільне”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Хто написав текст на Радіодиктант 2024?

Авторкою тексту для Всеукраїнського Радіодиктанту національної єдності стала відома українська письменниця Оксана Забужко, ключовими у творчості якої є теми української національної ідентичності та гендеру.

Радіодиктант національної єдності 2024: авторка тексту - письменниця Оксана Забужко
Письменниця Оксана Забужко. Фото: austriaukraine.com

Серед найвідоміших її творів — "Музей покинутих секретів" (2009) та "Польові дослідження з українського сексу" (1996). Її книги та статті на сьогодні перекладені більш як 20 мовами.

Це був дуже важкий текст, я з ним неймовірно намучилася і продовжую мучитися до останнього, бо ще вчора викреслювала з кров'ю шматочки...
зізналася Забужко в етері “Українського радіо”. Вона додає, що тема диктанту “дуже симпатична”.

Хто читатиме текст Радіодиктанту національної єдності у 2024 році?

Читцем стане не менш відомий в Україні та далеко за її межами музикант, поет і військовий Павло Вишебаба, який після початку повномасштабного вторгнення вступив у лави 68-ї окремої єгерської бригади. Наразі він служить польовим зв’язківцем, командир.

Радіодиктант національної єдності 2024: читатиме текст поет, музикант та військовий Павло Вишебаба
Павло Вишебаба читатиме радіодиктант 2024. Фото: ukrlib.com.ua

Серед найвідоміших його творів, зокрема, збірка "Тільки не пиши мені про війну", до якої увійшло 43 поезії. Книга мала шалений попит ще до того, як потрапила на книжкові полиці магазинів.

Додамо, що окрім цього, Павло Вишебаба ще й зооволонтер та захисник тварин: у 2013 році став вегетаріанцем, в з 2015 року — веган. У квітні наступного року він відкрив перше в Україні веганське кафе “One Planet”. Також він є співзасновником та головою ГО “Єдина планета” і співзасновником антихутряної кампанії “ХутроOFF”.

Принципово відмовився від російської мови ще у 2014-му — після окупації Краматорська “найманцями РФ та колабораціоністами”.

Де і коли слухати Радіодиктант у 2024 році?

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності 2024: дата, автор тексту, хто читатиме текст, де слухати
Всеукраїнський радіодиктант національної єдності 2024 року: хто написав текст і хто його читатиме. Фото: Суспільне

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності 2024 відбудеться у п'ятницю, 25 жовтня, об 11:00. Він буде транслюватися на всіх платформах Суспільного — телебаченні, радіо та на диджитал-платформах:

Приєднатися до Радіодиктанту можуть усі охочі: починаючи від школярів та студентів, вчителів, викладачів і до пенсіонерів та українців, які опинилися за межами України. Тут немає ніяких обмежень ні за віком, ні за статтю, ні за професіями абощо 🤗 Цей флешмоб створений, щоб об’єднати українців та популяризувати українську мову.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про 9 незвичайних українських слів, які варті особливої уваги. Що означає “почвара”, “гойний”, “баляндраси” та інші унікальні слова — дізнавайтеся на HOCHU.ua!