Економить електроенергію та шкодить здоров'ю: навіщо в Україні всі ці роки переводили годинник

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Перехід на зимовий час, фото
Коли і навіщо Україна переводить годинники. Фото: freepik

Українці знову переводять годинники

В Україні щороку переводять годинники: восени — на годину назад, а навесні — на годину вперед. Цьогорічний перехід на зимовий час має стати останнім. Однак давайте все ж таки дізнаємось, навіщо ми це робили весь цей час.

Більше ніж 60 країн світу переводять годинники. Серед них — Канада, країни ЄС, Ізраїль, Іран, Австралія і Велика Британія. Проте останні роки в Європі тривають розмови про можливе скасування цього звичаю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Ідею переведення годинників відповідно до сезонів запропонував у 1784 році посол США у Франції Бенджамін Франклін. Він підрахував, скільки часу парижани сплять після сходу сонця і як багато свічок витрачають ввечері. Франклін також оцінив, скільки електроенергії можна заощадити на фабриках, якщо робота йде при денному світлі. Тож його ідея мала на меті саме економічну ефективність.

Вперше годинник на годину вперед влітку і назад взимку перевели у Великій Британії у 1908 році. Лондонський підрядник Вільям Віллетт також пропонував подібну ідею, аргументуючи її економією електроенергії. А першою країною, яка офіційно впровадила літній час, стала Німеччина у 1916 році через брак ресурсів під час Першої світової війни. За два роки сезонний час перейняли США, а потім і понад 100 країн (деякі пізніше відмовилися від цього).

Навіщо в Україні переводять годинники?

Годинники переводять з двох причин: щоб відповідати біологічним і календарним ритмам та економити електроенергію. Запровадили цю практику у 1981 році. Потім початку 90-х тимчасово відмовилися від сезонного часу, але вже у 1992 році повернули його, беручи приклад з європейських країн. Відповідна постанова українського уряду 1996 року регулює цей процес й була чинна досі.

Попри невеликий ефект на економію електроенергії, переведення годинників має вплив на біоритми людини — сон та самопочуття, що може знижувати працездатність. Тож, влітку 2024-го Верховна Рада України проголосувала за скасування переведення годинників. Тепер ми залишимося жити у часовому поясі GMT+2.

Аргументи "за" і "проти" переведення часу

Прихильники переведення часу наголошують на економії електроенергії, а опоненти стверджують, що це шкодить здоров’ю, порушуючи біоритми. З погляду енергоощадження доцільно жити за літнім часом, але науковці запевняють, що це може негативно впливати на здоров’я.

В Україні більшість території — у часовій зоні GMT+2 (зимовий час вважається природним для країни). Деякі регіони, як Луганська, частково Донецька, Харківська та Закарпатська області, мають незначні відмінності в часі, що спричиняє незручності для різних частин країни. Наприклад, на сході сонце влітку сходить дуже рано, що не завжди зручно для мешканців.

Коли переводять годинники

З 1996 року уряд визначив, що в Україні годинники переводять двічі на рік:

  • на літній час (на годину вперед) — в останню неділю березня;

  • на зимовий час (на годину назад) — в останню неділю жовтня.

Це означає, що перехід на зимовий час відбудеться у ніч з 26 на 27 жовтня. Так, о 04:00 ми переведемо стрілки годинників на 1 годину назад.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Однак тішитись, що годинники більше переводити не доведеться — ще рано. Чимало українців проти зникнення "літнього часу". Відповідна петиція вже набрала понад 25.000 голосів.