Радіодиктант 2024: які слова та фрази з тексту "Магія голосу" викликали найбільше обговорення серед українців

Важливо знати
817
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Меми про радіодиктант 2024, онлайн-запис тексту Оксани Забужко "Магія голосу"
Радіодиктант 2024: як пишуться і що значать складні слова та фрази з тексту. Фото: Unsplash

Авторка тексту - Оксана Забужко - щедро пересипала його різними цікавинками

Минулої п’ятниці, 25 жовтня, українці писали традиційний щорічний радіодиктант. Його авторкою цьогоріч стала відома українська письменниця Оксана Забужко, а читав текст поет та військовослужбовець Павло Вишебаба.

Одразу після прочитання Радіодиктанту національної єдності 2024 в Мережі з’явилося повно різноманітних обговорень щодо як самого тексту “Магія голосу”, так і щодо розділових знаків, інтонації читця та окремих слів з диктанту. Саме тому суспільний мовник вирішив розтлумачити слова та фрази, з якими в учасників могли виникнути труднощі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Жарти та меми про Радіодиктант національної єдності 2024

Жарти, приколи та меми про Радіодиктант національної єдності 2024
Жарти про Радіодиктант 2024 і тексти Оксани Забужко. Фото: Укрінформ / скриншот з соцмережі X
Жарти та меми про Радіодиктант національної єдності 2024: смішне - про текст Оксани Забужко
Жарт про текст “Магія голосу” Оксани Забужко. Скриншот з соцмережі X
Жарти та меми про Радіодиктант національної єдності 2024: редакторка Ольга Васильєва вважає, що Павло Вишебаба неправильно читав текст
Редакторка Ольга Васильєва лишилася незадоволеною тим, як Вишебаба читав текст. Скриншот із Facebook
Жарти та меми про Радіодиктант національної єдності 2024: складний текст обговорюють у Мережі
Приколи про Радіодиктант 2024. Фото: Ми не празднували
Жарти, приколи та меми про Радіодиктант національної єдності 2024
Смішні жарти про Радіодиктант 2024. Фото: Укрінформ
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Словник Радіодиктанту 2024 року “Магія голосу”

  • Брехунець — побутова назва радіоточки за радянських часів. Це трохи глумлива й образлива назва радіо, оскільки вона відсилає до обману та неправдивої інформації, які озвучувалися в ефірі.

  • Тати-мами — батьки, родичі, старші люди. За чинним правописом складні слова, утворені внаслідок поєднання близьких за значенням слів, що передають єдине поняття, варто писати через дефіс.

  • Чутися в гурті означає відчувати себе частиною спільноти. Згідно з тлумаченням Словника Грінченка, "чутися" — це "бути почутим".

  • Модуляція — інтонація, тон голосу.

  • Засланчий — від слова "заслання". В радянській культурі цей термін вживався на позначення кримінального покарання та засудження з обов'язковим поселенням у певній місцевості на термін, вказаний у вироку.

  • З півслова — одразу, без довгих пояснень. У цій ідіомі "півслово" є одним поняттям, тому пишеться разом.

  • Фразу “сталінські роки”, згідно з правилами української мови, пишемо з малої літери (йдеться в загальному про назви історичних подій, епох, війн, геологічних періодів тощо, які стали загальними). Загалом же сталінські роки — це період історії СРСР за часів Йосипа Сталіна.

  • Танґо — жанр музики й танець, притаманний регіону Ла-Плата. Свого часу він був поширений в Уругваї та Аргентині. Походження назви танцю й досі викликає дискусії та суперечки серед дослідників. Та згідно зі "Словником-довідником вживання літери ґ" (Львів, 1993) українською мовою це слово варто писати з літерою ґ. Натомість чинний правопис на цю тему говорить так: звук [g] та близькі до нього звуки, що позначаються на письмі буквою g, звичайно передаємо буквою г: аванга́рд, агіта́ція, агре́сор, бло́гер, лінгві́стика, негативний, се́рфінг), а буквою ґ передаємо звук [g] у давнозапозичених загальних назвах, таких як ґа́нок, ґатунок, ґвалт, ґра́ти, ґрунт.

  • Гулагівський — від абревіатури ГУЛАГ (рос. Главное управление исправительно-трудовых лагерей, трудовых поселений и мест заключения). Чинний правопис стверджує, що суфіксальні утворення від звукових абревіатур пишемо малими буквами: оо́нівський, тю́гівець.

  • 1960−1980-ті: згідно з українським правописом числівників, якщо два порядкові числівники розділені тире, нарощуємо: тільки другий числівник, якщо відмінкові закінчення числівників збігаються.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Запис та перевірка Радіодиктанту 2024

Текст радіодиктанту буде опубліковано у понеділок, 28 жовтня, об 11:00 на сайтах “Українського Радіо” та “Суспільне Культура”.

Якщо ви хочете, щоб ваш текст перевірили фахівці, маєте такі варіанти:

  1. текст диктанту можна надіслати звичайною поштою за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. При цьому важливо, щоб на штемпелі була дата відправлення не пізніше як 27 жовтня❗️

  2. можна сфотографувати або відсканувати написаний текст і надіслати його у форматі JPG, PNG, JPEG, TIFF, PDF до 11:00 28 жовтня на адресу [email protected]

  3. також можна скористатися формою "Надіслати текст на перевірку" на сайті Українського Радіо.

А ті, хто не зміг долучитися до написання Радіодиктанту національної єдності 2024, досі мають таку можливість — вмикайте відео нижче й пишіть на здоров’я! 🤍👇

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнавайтеся 12 цікавих фактів про українську мову. А ще радимо подивитися важливе та пізнавальне відео під назвою "Мовне питання", яке допоможе вам дізнатися більше про те, як українську мову століттями намагалися знищити. Воно точно допоможе вам у "мовних суперечках"!