Кіану Рівз: досьє на легендарного актора з великим серцем

Досьє
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Кіану Рівз зараз
Фото: Getty Images

Джон Вік, Нео, маленький Будда - це не повний список ролей Кіану Рівза

Кіану Рівз - один із найвідоміших акторів Голлівуду, а також продюсер, режисер, музикант. Мабуть, складно знайти людину, яка не бачила хоча б один фільм за його участю. У досьє Хочу! ми розповімо, як хлопчик, народжений у Лівані, став відомим на весь світ.

Професія актор, режисер, продюсер
Дата народження: 2 вересня 1964 року
Зріст та вага: 177 см, 56 кг
Місце народження: Бейрут, Ліван
Найкращі роботи: "Матриця", "Джон Вік", "Маленький Будда"
Нагороди: MTV Movie Award, Blockbuster Entertainment Award

Кіану Рівз: біографія

Related video
Кіану Рівз у молодості
Кадр із фільму "Маленький Будда"

Кіану Чарльз Рівз народився 2 вересня 1964 року в Бейруті, Ліван у родині естрадної співачки та художниці за костюмами Патриції Тейлор та геолога Семюеля Науліна Рівза. Батьки актора недовго були разом - коли Кіану було три роки, вони розлучилися. Мати відвезла Рівза та його молодшу сестру Кім до Австралії. А у п'ятирічному віці Кіану разом із родиною переїхав до Торонто, Канада.

Дитинство та юність Кіану Рівза

Кіану Рівз у юності
Кадр із фільму "Швидкість"

Після розлучення батьків та переїздів, Рівза виховувала матір та вітчим. Точніше, вітчимів у нього було кілька — режисер Пол Аарон, рок-промоутер Роберт Міллер та власник перукарні Джек Бонд.

Рівз відвідував чотири школи, в тому числі альтернативну середню школу Avondale, коледж De La Salle та школу мистецтв Etobicoke School of the Arts, з якої його виключили за погану поведінку. Епопея з навчанням Рівза закінчилася тим, що він покинув школу, так і не отримавши атестата.

Майбутня зірка "Матриці" грав у хокей і мріяв одного разу зіграти за збірну Канади. І, звичайно ж, цікавився драматичним мистецтвом і вперше вийшов на сцену дев'ять років. У 15 років Кіану Рівз зіграв Меркуціо у постановці «Ромео та Джульєтти» у торонтському театрі Лії Послунс. Рівз також працював асистентом на зйомках свого вітчима Пола Аарона.

Кіану Рівз: кар'єра

Кіану Рівз зараз
Кадр із фільму “Джон Вік-4”

На початку своєї кар'єри Кіану Рівз брав участь у сценічних постановках, знімався телефільмах та телесеріалах. Велику популярність йому принесла роль другого плану у фільмі "Молода кров" (1986) з Робом Лоу та Патріком Суейзі.

Потім Рівз переїхав до Лос-Анджелеса. Завдяки своїй харизмі та зовнішності він незабаром почав отримувати головні ролі у підліткових драмах, серед них - "Край річки" (1986) та "Постійний запис" (1988). У 1988 році Кіану Рівз зіграв шевальє Рафаеля Дансені у фільмі Стівена Фрірза "Небезпечні зв'язки", номінованому на "Оскар".

Кіану Рівз молодий
Кадр із фільму "Маленький Будда"

Перший великий комерційний успіх прийшов до Рівза з роллю Теда у фільмі "Чудові пригоди Білла і Теда" (1989), в якому він знявся разом з Алексом Уінтером. Комедія про подорожі у часі стала несподіваним хітом. Роль Теда продемонструвала талант Рівза до безпристрасної комедійної подачі, але також призвела до того, що в народі склалася думка, що він, як і його персонаж, не має високого інтелекту.

Схоже, для того, щоб позбавитися такого амплуа, Рівз взявся за складніші ролі в артхаусних фільмах. Серед таких його персонажів можна відзначити Джонатана Харкера у фільмі Френсіса Форда Копполи "Дракула Брема Стокера" (1991), Будду у фільмі Бернардо Бертолуччі "Маленький Будда" (1993) та лиходія Дона Джона в екранізації Кеннета Брани шекспірівської п'єси "Багато шуму (1993).

Кіану Рівз
Кадр із фільму “Джон Вік”

Найбільшого успіху Рівз досяг, зігравши роль поліцейського Джека Травена в блокбастері режисера Яна де Бонта "Швидкість" (1994). Потім були такі голлівудські проекти, як "Прогулянка у хмарах" (1995), "Ланцюгова реакція" (1996) і "Адвокат диявола" (1997).

1999 року Рівз зміцнив свій статус суперзірки, зігравши роль Томаса Андерсона/Нео у науково-фантастичному блокбастері "Матриця". Рівз також знявся у двох сиквелах "Матриця: Перезавантаження" та "Матриця: Революція" і озвучив Нео в анімаційному фільмі "Аніматриця" (2003).

голлівудський актор Рівз
Кадр із фільму "Захисник"

З 2005 року Рівз знімається у невеликих незалежних драмах, а також у мейнстримових голлівудських картинах, ("Костянтин", "Будинок біля озера"), а також у пригодницькому фентезі "47 ронінів" (2013) та екшн-трилері "Джон Вік" ( 2014).

Але Кіану Рівз — не лише актор, а й режисер. У 2010 році він зняв свій перший фільм - інді-драму "Злочин Генрі". А в 2012 році - документальний фільм "Пліч-о-пліч", що розповідає про сходження цифрового кінематографа. Потім Рівз став продюсувати багато фільмів, у яких знімався.

Кіану Рівз: особисте життя

Кіану Рівз фільмографія
Кадр із фільму "Дракула"

Довгий час Рівз вважав за краще тримати своє особисте життя в таємниці. Але про деякі його романи все-таки відомо.

У Рівза був роман із партнеркою по "Матрицею" Керрі-Енн Мосс, але стосунки закінчилися, коли стало відомо, що від актора вагітна інша жінка - асистентка Девіда Лінча Дженніфер Сайм. Дочка Кіану Рівза та Дженніфер Сайм народилася мертвою. А сама Дженніфер за деякий час загинула в автокатастрофі. Пережити втрату Сайм Рівзу допомагала Аманда де Каден.

У 2004 році ходили чутки про те, що Кіану Рівз одружується з актрисою Отомн Макінтош. Але пара розлучилася.

Кіану Рівз молодий
Кадр із фільму "Подорож у казку"

Кіану також був у стосунках із Сандрою Баллок. У ЗМІ писали, що актор щоранку дарував Сандрі букет фіалок.

Також актор перебував у стосунках із Клер Форлані, Чайною Чоу. В даний час актора пов'язують стосунки з Олександрою Грант.

Рівз зарекомендував себе не лише як актор, а й філантроп. Боротьба його сестри Кім з лейкемією спонукала його зробити великі пожертвування на дослідження раку. Серед численних благодійних організацій, які він підтримує також PETA, SickKids Foundation, Wildlife Waystation і проект Бреда Пітта Make It Right.

Призи та нагороди

Голлівудський актор Рівз
Кадр із фільму "Хто там"

Свою першу кінонагороду Рівз отримав у 1992 році, коли виграв премію MTV Movie Award як найбажаніший актор за фільм Point Break. Додаткові нагороди MTV він отримав за фільми "Швидкість" ("Найкращий екранний дует", спільно з Сандрою Баллок) і "Матриця" ("Найкраща чоловіча роль", "Найкраща бійка", спільно з Лоуренсом Фішберном). Його роль у "Матриці" була відзначена премією Blockbuster Entertainment Award у номінації "Улюблений актор у бойовику/науково-фантастичному фільмі".

2005 року Рівз був удостоєний зірки на Голлівудській алеї слави. У 2021 році він був включений до канадської Алеї слави разом зі своєю колегою з фільму "Матриця" Кері-Енн Мосс.

Фільмографія Кіану Рівза

Кіану Рівз
Кадр із фільму "Матриця"
  • "Мій особистий штат Айдахо" / My Own Private Idaho (1991)

  • "Дракула" / Dracula (1992)

  • "Швидкість" / Speed (1994)

  • "Прогулянка у хмарах" / A Walk in the Clouds (1995)

  • "Адвокат диявола" / The Devil's Advocate (1997)

  • "Матриця" / The Matrix (1999)

  • "Костянтин: Король темряви" / Constantine (2005)

  • "Будинок біля озера" / The Lake House (2006)

  • "Джон Вік" / John Wick (2014)

  • "Як одружити холостяка" / Destination Wedding (2018)

Кіану Рівз зараз

Відомо, що незабаром Кіану Рівз знову з'явиться на екранах у ролі Джона Віка у п'ятому фільмі франшизи.