Том Генкс: досьє на найкращого актора всіх часів, який займається благодійністю та підтримує Україну

Досьє
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Том Генкс зараз
Фото: instagram.com/tomhanks/

Звання найкращого актора всіх часів Том отримав у 2018 році, коли на порталі Ranker його кандидатуру підтримали 22 тисячі користувачів.

Том Генкс — актор, двічі відзначений "Оскаром", продюсер і письменник, який найбільше запам'ятався за ролями у фільмах "Форрест Гамп", "Зелена миля", "Врятувати рядового Раяна" та "Апполон-13". Редакція Хочу! публікує досьє актора, в якому біографія, особисте життя і фільмографія Тома Генкса.

Професія актор, продюсер
Дата народження: 9 липня 1956 року
Зріст: 183 см
Місце народження: Конкорд, Каліфорнія, США
Найкращі роботи: "Форрест Гамп", "Код ДаВінчі"
Нагороди: "Оскар", "Золотий глобус"
Соцмережі: Instagram

Біографія Тома Генкса

Related video
Том Генкс молодий
Фото: instagram.com/tomhanks/

Том Генкс народився 9 липня 1956 року в Конкорді, штат Каліфорнія. Хоча Том і набув популярності завдяки своїй акторській кар'єрі, він також відомий як сценарист. Так, 1996 року він написав і поставив комедію "Те, що ти робиш!" про вигадану рок-групу 1960-х років. Пізніше він виступив співавтором сценарію, режисером і знявся разом із Джулією Робертс у проекті "Ларрі Краун" (2011). Генкс також виступив продюсером низки фільмів та мінісеріалу "З Землі на Місяць" (1998), драми про Другу світову війну "Брати зі зброї" (2001) та "Тихий океан" (2010). 2009 року він озвучив документальний фільм про Другу світову війну "За всіма кордонами". Він також написав збірку оповідань Uncommon Type (2017) та роман The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece (2023) про зйомки фільму про супергероїв.

Дитинство та юність

Томас Джеффрі Генкс третій із чотирьох дітей у сім'ї. Після розлучення батьків він разом зі старшими братом і сестрою залишився жити з батьком, а молодший брат Тома жив з матір'ю. За словами самого Генкса, його батько так часто переїжджав, що до 10 років жив у 10 різних будинках.

Амос Генкс працював кухарем допізна і повертався додому лише об 11 вечора. Діти були надані самі собі. Незважаючи на веселе та кочове життя, Генкса не залишало почуття самотності та покинутості.

Після дитинства у переїздах, Генкс вступив до Каліфорнійського державного університету, де здобув спеціальність драматичного актора. Майбутній володар двох "Оскарів" грав у літніх театральних постановках у Клівленді, штат Огайо, а наприкінці 1970-х років переїхав до Нью-Йорка, де у 1980 році отримав невелику роль у фільмі жахів.

Фільми з Томом Генксом

Том Генкс фільмографія
Фото: instagram.com/tomhanks/

Генкс отримав популярність як комедійний актор після участі у телесеріалі Bosom Buddies (1980-82). І закріпив репутацію актора комедійних ролей у проектах "Сплеск" (1984), "Хлопчишник" (1984), "Волонтери" (1985) та "Грошова яма" (1986). А роль хлопчика у дорослому тілі у фільмі "Великий" (1988) принесла Тому Генкс номінацію на премію "Оскар".

Після актор з'явився на екранах у дуеті з актрисою Мег Райан у фільмах "Джо проти вулкана" (1990), "Неспячі в Сіетлі" (1993) та "Вам лист" (1998). А за роль адвоката-гея, хворого на СНІД, у фільмі "Філадельфія" (1993) Том Генкс отримав "Оскар". Наступного року він отримав ще один "Оскар" за роль у фільмі "Форрест Гамп" (1994) і став першим актором, який отримав "Оскар" за найкращу чоловічу роль два роки поспіль із часів Спенсера Трейсі.

У 2002 році Генкс разом з Леонардо Ді Капріо знявся у фільмі Спілберга "Злови мене, якщо зможеш", а в 2006 році зіграв Роберта Ленгдона, професора симбології, в екранізації популярного роману Дена Брауна "Код да Вінчі"; пізніше Генкс повертався до ролі Ленгдона у фільмах "Ангели та демони" (2009) та "Інферно" (2016). У фільмі "Війна Чарлі Вілсона" (2007) Генкс зіграв реального сенатора Чарлі Вілсона, який допомагав афганському опору Радам у 1980-х роках. Пізніше він зіграв батька, який загинув під час терактів 11 вересня, у драмі "Вкрай голосно і неймовірно близько" (2011). У містичному епічному фільмі "Хмарний атлас" (2012), у якому сплелися воєдино кілька оповідань, він зіграв шість ролей — від хірурга ХІХ століття до постапокаліптичного племені.

У 2013 році Генкс дебютував на Бродвеї у п'єсі "Щасливчик", заснованої на житті журналіста Майка Макеларі, і отримав номінацію на премію "Тоні. Того ж року він повернувся на великий екран у фільмі "Капітан Філліпс", драмі, заснованій на реальній історії захоплення американського вантажного судна сомалійськими піратами в 2009 році, і "Врятувати містера Бенкса", комедії, заснованої на спробах Уолта Діснея отримати права на екранізацію роману П.Л. Треверс "Мері Поппінс". 1957 радянського шпигуна Рудольфа Абеля, а потім організував його звільнення в 1962 в обмін на американського льотчика Френсіса Гері Пауерса, в драмі Стівена Спілберга "Міст шпигунів" (2015) про холодну війну.

У 2016 році він зіграв головну роль у фільмі "Саллі", драмі Клінта Іствуда, заснованої на реальній історії пілота комерційної авіакомпанії, що здійснив аварійну посадку в річці Гудзон.

У 2019 році Генкс зіграв Містера Роджерса в байопіку "Прекрасний день у сусідньому кварталі". За цю роль Генкс отримав свою шосту номінацію на премію "Оскар" – за найкращу чоловічу роль другого плану.

Потім він повернувся до теми Другої світової війни у фільмі "Грейхаунд" (2020), драмі за мотивами роману К.С. Форестера "Добрий пастир". Генкс зіграв морського командира, який супроводжував конвої союзників через Атлантику; а також став автором сценарію. Серед інших його робіт 2020 року – драма "Новини світу", екранізація роману Полетт Джайлз.

У 2021 році Генкс знявся у фільмі "Фінч", постапокаліптичної драми про хвору людину, яка створює робота, щоб той доглядав його собаку. Наступного року він зіграв полковника Тома Паркера у фільмі База Лурманна "Елвіс", байопіку про легендарного виконавця. Серед інших його робіт 2022 року — фільм "Людина на ім'я Отто", екранізація бестселера Фредріка Бекмана.

Благодійність

Том Генкс номінації
Фото: instagram.com/tomhanks/

Актор Том Генкс допоміг більш ніж 30 благодійним організаціям, серед яких UNICEF, Жіночий фонд дослідження раку, Американський фонд досліджень СНІДу та Фонд тропічних лісів.

Підтримав Генкс та українців. Коли французький режисер Мішель Хазанавічус узяв під свій патронат відновлення двох будинків у деокупованому Ірпені та влаштував благодійний аукціон, Том Генкс передав друкарську машинку зі своєї приватної колекції.

Том Генкс: особисте життя

Том Генкс із дружиною
Фото: instagram.com/tomhanks/

Том Генкс кілька разів одружився. Першою його дружиною стала актриса Саманта Льюїс, у шлюбі з якою народилися син Колін та дочка Елізабет Енн. Його другою дружиною стала Ріта Вілсон. У пари народилося двоє синів — Честер і Трумен, які подарували їм онучок Олівію та Шарлотту.

Призи та нагороди

Том Генкс володар численних акторських нагород, у тому числі премії Сесіла Б. ДеМілля ("Золотий глобус" за життєві здобутки). Крім того, у 2014 році він отримав премію Центру Кеннеді, а у 2016 році – Президентську медаль свободи. У його списку досягнень п'ять номінацій на BAFTA, 13 номінацій (з них 7 перемог) на Еммі, а також сім номінацій та дві перемоги у Премії гільдії кіноакторів.

Том Генкс: номінації на "Оскар"

За акторський талант Том шість разів був номінований на Оскар. Двічі він став лауреатом, а ось за проекти "Великий", "Врятувати рядового Райана", "Ізгою" та "Прекрасний день по сусідству" нагороду здобути не вдалося.

Том Генкс: нагороди "Золотий глобус"

На премію Голлівудської асоціації іноземної преси Генкс було номіновано 11 разів. Чотири рази він став лауреатом і отримав звання найкращого актора за ролі у фільмах "Великий", "Філадельфія", "Форрест Гамп" та "Ізгою". Також отримав премію Сесіла Б. ДеМілля.

Фільмографія Том Генкс

актор Том Генкс
Фото: instagram.com/tomhanks/
  • Форрест Гамп (1994)

  • Ізгой (2000)

  • Врятувати рядового Райана (1998)

  • Зелена миля (1999)

  • Зрозумій мене, якщо зможеш (2002)

  • Філадельфія (1993)

  • Термінал (2004)

  • Капітан Філліпс (2013)

  • Диво на Гудзоні (2016)

  • Міст шпигунів (2015)

Том Генкс зараз

У 2020 році Том Генкс разом із дружиною перенесли коронавірус. Після перемоги над хворобою пара взяла участь у розробці вакцини COVID-19.

Актор також продовжує зніматись у фільмах.