Ніколас Кейдж: досьє на американського актора, який зіграв небезпечного українця

Досьє
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Ніколас Кейдж
Кадр із фільму "Чудова афера"

У проекті "Збройовий барон" Кейдж з'явився в ролі Юрія Орлова, торговця зброї родом з Одеси

Ніколас Кейдж — американський актор, племінник режисера Френсіса Форда Копполи, володар "Оскара" та "Золотого глобуса". У досьє Хочу! біографія, особисте життя та фільмографія Ніколаса Кейджа.

Професія акторДата народження: 7 січня 1964 року
Вік: 60 років
Знак зодіаку: Козеріг
Місце народження: Лонг-Біч, Каліфорнія, США
Зростання: 1,73
Сімейний стан: одружений
Найкращі роботи: "Покидаючи Лас-Вегас", "Скарб нації"
Нагороди: "Оскар"

Ніколас Кейдж: біографія

Related video
Ніколас Кейдж у кіно
Фото: Ніколас Кейдж у фільмі “Історія лайливих слів”

Хто такий Ніколас Кейдж? Справжнє ім'я актора – Ніколас Кім Коппола. Він народився 7 січня 1964 року в Лонг-Біч, Каліфорнія, в сім'ї хореографа Джой Фогельзанг та професора літератури Августа Копполи. Крім Ніколаса, в сім'ї росло ще двоє синів — Марк і Крістофер. Дядько Кейджа — відомий режисер Френсіс Форд Коппола. Молодий Кейдж часто проводив час у його будинку Сан-Франциско. Двоюрідна сестра Кейджа – кінорежисер Софія Коппола. Дідусь Ніколаса, Кармайн Коппола, американський композитор, серед робіт якого — музика до фільму "Апокаліпсис сьогодні" та "Хрещений батько". Тож не дивно, що Кейдж виявляв інтерес до мистецтва з дитинства.

В акторську майстерність Ніколас закохався у 15 років під час літніх занять в Американській консерваторії у Сан-Франциско. Він покинув середню школу Беверлі-Хіллз, щоб зайнятися акторською кар'єрою, і дебютував на телебаченні у 1981 році. А згодом узяв псевдонім Ніколас Кейдж, щоб не викликати у глядачів асоціацій із іменитим дядьком. Прізвище Кейдж Ніколас вибрав не просто так, а як данину поваги супергероєві Люку Кейджу.

Ніколас Кейдж: особисте життя

Ніколас Кейдж
Фото: Ніколас Кейдж, кадр з фільму "Вихування Арізони"

У 1988 році Ніколас Кейдж почав будувати стосунки з актрисою та моделлю Крістіною Фултон. 1992 року у пари народився син Вестон Коппола Кейдж. Згодом Кейдж та Фултон розлучилися. У 2014 році у Вестона та його дружини Деніель народився син Люсіан Огастус Коппола Кейдж – перший онук Кейджа. Згодом Вестон та Деніель подарували актору ще трьох онуків — хлопчика Соріна Ріда та дівчаток-близків Сайрес Зару та Веніс Зохар.

У 1995 році Ніколас Кейдж одружився з актрисою Патриції Аркетт. Шлюб продовжився недовго — 2001 року вони розлучилися. Потім Кейдж одружився з Лізою Марі Преслі, єдиною дочкою покійного Елвіса Преслі. Вони пов'язали себе шлюбом у серпні 2002 року, розлучилися через 108 днів, а офіційно розійшлися в 2004 році.

У серпні 2004 року Кейдж одружився зі своєю 20-річною подругою Еліс Кім. 3 жовтня 2005 року пара оголосила про народження сина Кал-Ела Копполи Кейджа. Але після 12 років шлюбу пара розлучилася.

У березні 2019 року стало відомо, що Кейдж одружився знову. Тепер уже на візажистці Еріці Коіке, але через чотири дні актор подав заяву про анулювання шлюбу.

У лютому 2021 року Кейдж одружився з Ріко Шибата. У вересні 2022 року Кейдж та його дружина стали батьками – у пари народилася дочка Августа.

Найкращі ролі Ніколаса Кейджа

Ніколас Кейдж
Фото: Ніколас Кейдж, кадр з фільму “Ті, що говорять з вітром”

Кейдж відомий своєю пристрастю до акторської майстерності. Кажуть, що для ролі у фільмі "Берді" він вирвав собі два зуби, порізав руку для "Гонки з місяцем" та проковтнув живого таргана для "Поцілунку вампіра" (1992). Також подейкують, що під час підготовки до ролі мафіозі у фільмі "Клуб Коттон" він у пориві люті знищив машину вуличного торговця. Тож найкращих ролей у нього чимало!

Кейдж почав зніматися в підліткових комедіях, дебютувавши у фільмі "Форсаж у школі Ріджмонт" (1982, за участю Шона Пенна), а потім отримавши головну роль панк-рокера в "Дівчині з долини" (1983). У тому ж році Френсіс Форд Коппола дав йому невелику роль у фільмі "Грукаюча риба", який отримав визнання критиків.

Ніколас Кейдж
Фото: Ніколас Кейдж, кадр з фільму "Ренфілд"

Першу серйозну драматичну роль Ніколас Кейдж отримав у фільмі "Берді" (1984) у парі з Меттью Модайном. Потім пішли фільм Копполи "Пеггі Сью вийшла заміж" (1986), комедія братів Коенів "Виховуючи Аризону" (1987), "Місячний успіх" (1987, з Шер у головній ролі), химерний фільм Девіда Лінча "Дикі серцем" (19, "Поцілунок вампіра" (1992) та комедія "Медовий місяць у Вегасі" (1992).

До 1994 Кейдж оцінювався приблизно в 4 мільйони доларів за картину, але погодився знятися у фільмі Майка Фіггіса "Покидаючи Лас-Вегас" (1995) всього за 240 тисяч доларів. І не прогадав: роль сценариста-алкоголіка Бена Сандерсона принесла йому "Оскар" та "Золотий глобус" за найкращу чоловічу роль.

З 1995 року Кейдж знімається в серії екшн-трилерів, серед яких "Скеля" (1996), "Повітря" (1997), "Обличчя/Офф" Джона Ву (1997, з Джоном Траволтою) та "Зміїні очі" Браяна Де Пальми ( 1998). У 1998 році він знявся в романтичному фільмі "Місто ангелів" з Мег Райан.

Ніколас Кейдж
Фото: Ніколас Кейдж, кадр з фільму "Чудова афера"

Після повернення до жанру бойовика з малорейтинговим фільмом "8ММ" та головної ролі у похмурому фільмі Мартіна Скорсезе "Вигнання мерців" у 1999 році, Кейдж, за чутками, отримав 20 мільйонів доларів за екшн-феєрію "Викрасти за 60 секунд" з Анджеліною головну роль.

У грудні 2002 року Кейдж зняв свій режисерський дебют — незалежний фільм "Сонні" про чоловіка-жиголо, який намагається звільнитися від своєї матері-мадами. А також знявся у фільмі "Адаптація", зігравши недоброзичливого сценариста Чарлі Кауфмана та брата-близнюка Дональда.

2004 року Кейдж знявся у святковому блокбастері режисера Джона Туртелтауба "Скарб нації", зігравши археолога-історика, який вірить, що карта скарбів схована на звороті Декларації незалежності. У 2007 році він повернувся до образу Туртелтауба у сиквелі "Національний скарб: Книга секретів".

Крім того, Кейдж знявся у таких великобюджетних картинах, як "Учень чаклуна" (2010), "Сезон відьом" (2011) та "Крадіжка" (2012).

Призи та нагороди

Ніколас Кейдж
Фото: Ніколас Кейдж, кадр з фільму "Герої наших снів"

Найбільшу кількість нагород Кейджу приніс проект "Покидаючи Лас-Вегас" — він отримав "Оскар", "Золотий глобус", Премію гільдії кіноакторів та "Срібну раковину" за найкращу чоловічу роль.

Робота в "Ренфілді" принесла Кейджу премію "Сатурн" за найкращу чоловічу роль другого плану.

За ролі в інших фільмах Кейдж був тричі номінований на "Золотий глобус", двічі на BAFTA, а також "Оскар" та Премію гільдії кіноакторів.

Але не все в кар'єрі актора було гладко — він також шість разів був номінований на "Золоту малину".

Проблеми із фінансами

Ніколас Кейдж
Фото: Ніколас Кейдж, кадр з фільму "В'язні країни привидів"

Високі гонорари не вберегли Ніколаса Кейджа від фінансових труднощів, головною причиною яких стали судові позови з колишніми дружинами, розкішний стиль життя та помилки у фінансових розрахунках. У результаті борги з податків актора становили 14 млн доларів.

Через проблеми з фінансами йому довелося продати свій маєток Мідлтаун у два з половиною рази дешевше, а потім попрощатися і з власним середньовічним замком Найдштайн. Згодом з молотка пішов і будинок у Лос-Анджелесі, за який Кейдж отримав 10,5 млн доларів замість очікуваних 35 млн.

Але у 2022 році Ніколас Кейдж заявив ЗМІ, що повністю сплатив усі свої борги.

Ніколас Кейдж: фільмографія

молодий Ніколас Кейдж
Фото: Ніколас Кейдж, кадр з фільму “У владі Місяця”

Ніколас Кейдж знявся у понад сотні фільмів. Серед них:

  • "Виховуючи Арізону" (1987)

  • "Поцілунок вампіра" (1989)

  • "Дикі серцем" (1990)

  • "Скеля" (1996)

  • "Без особи" (1997)

  • "Повітряна в'язниця" (1997)

  • "Піти у відрив" (1999)

  • "Сім'янин" (2000)

  • "Викрасти за 60 секунд" (2000)

  • "Примарний гонщик" (2007)

  • "Гидкі лебеді" (2009)

  • "Сила страху" (2011)

  • "Менди" (2018)

  • "Колір з інших світів" (2019)

  • "Нестерпний тягар величезного таланту" (2022)

  • "Довгі ноги" (2024)

І, судячи з того, як активно Кейдж знімається всю свою кар'єру, список фільмів лише збільшуватиметься!