Том Гарді: досьє на актора-красунчика, який мав проблеми з наркотиками

Досьє
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Том Гарді, фото
Як Том Гарді здобув популярність. Фото: Getty Images

Біографія, особисте життя та фільмографія Тома Гарді — вже на Хочу!

Том Гарді — британський актор, який здобув популярність завдяки своїм яскравим і різноплановим ролям у кіно. Він славиться своїм дивовижним умінням втілювати на екрані як жорстких антигероїв, так і чуттєвих, глибоких персонажів, а ще — привабливою зовнішністю, від якої сходять з розуму жінки. За свою кар'єру Гарді знявся у низці знакових фільмів, однак його шлях до слави був непростим. Біографію та деталі особистого життя Тома Гарді шукайте в його досьє на Хочу!

Професія: актор
Дата народження: 15 вересня 1977 року
Вік: 47 років
Знак зодіаку: Діва
Місце народження: Гаммерсміт, Лондон, Велика Британія
Зріст: 1,75
Сімейний стан: одружений
Найкращі роботи: "Початок", "Темний лицар повертається", "Легенда", "Бронсон" і "Шалений Макс: Дорога гніву"
Нагороди: BAFTA TV Award, Премія каналу MTV
Соцмережі: Instagram

Том Гарді: біографія

Related video
Том Гарді та його біографія, фото
Том Гарді був єдиною дитиною в сім’ї. Фото: instagram.com/tomhardy

Справжнє й повне ім’я Тома Гарді — Едвард Томас Гарді. Він народився в районі Гаммерсміт і виріс у "серці" Великобританії — Лондоні. Томас був єдиною дитиною в сім'ї.

Вже з дитинства Том знав, що хоче стати актором, тож впевнено рухався у цьому напрямку, хоча на його шляху було чимало перепон. Кар'єра Гарді почалася з військових драм, а дебют у кіно відбувся у 2001 році, але про це ми поговоримо більш детально трохи нижче.

Крім успіхів у сфері кіно, Том Гарді мав свої "скелеті у шафі". У 13 років майбутній актор Голлівуду почав активно випивати й згодом спробував наркотики, що сильно повпливало на його молодість та розвиток в професії. Боротьба з залежністю тривала понад 10 років й заважала актору працювати, будувати стосунки та загалом жити нормальне життя. За цей час Том пережив чимало жахіть. Останньою краплею стало те, що під час знімань фільму "Зоряний шлях" Гарді перебрав з кокаїном й пережив передозування.

Після цього інциденту актор ліг у реабілітаційний центр і відтоді не зривався. Вивільнену енергію він повністю перевів у професійну діяльність, й дуже скоро досяг небувалих успіхів. На запитання про стрімкий успіх Том Гарді скромно віджартовується, що просто хотів, щоб батько пишався ним, а акторство — єдине, що йому вдавалося добре робити.

Том Гарді: дитинство та юність

Том Гарді зростав у люблячій та турботливій родині. Батьки майбутнього актора були вельми творчими людьми, тому не дивно, що його "потягнуло" в цю сферу. Мама Томаса — Енн — походила з ірландських католиків і працювала художницею, а батько, Едуард Гарді, був комедійним письменником.

Молодий Том Гарді, фото
Молодість Тома Гарді минула не найкращим чином. Фото: Getty Images

Родина Гарді проживала в елітному районі Іст Шін, неподалік Лондона. Мама Тома завжди була поруч, присвячуючи сину весь свій час. Батьки постійно брали його з собою на відпочинок за кордон, тішили щедрими подарунками та намагались зробити дитинство Тома безтурботно щасливим. Він пригадує, що його кімната "тріщала" від різноманітних книг та музичних платівок.

Здавалося б, що могло піти не так? Однак у підлітковому віці Том був дуже неслухняною дитиною й навіть соромився своїх батьків через те, що вони вели доволі безнапасне життя, а його коло друзів часом складось з людей, які походили з не надто благополучних робин. Цікаво, що попри проблемну поведінку, Том Гарді виявляв щирий інтерес до театрального мистецтва. Ще школярем він виступав у дитячих виставах. А батьки всіма силами сприяли розвитку його таланту, за що він їм досі вдячний.

Том Гарді: освіта

У дитинстві Том Гарді відвідував приватну, а не державну школу. А в 18 років, за порадою матері, вступив до Ричмондської школи акторства. Проте його звідти виключили.

Попри невдачу Том не кинув свою мрію й перейшов до Лондонської школи драми, де навчався у відомого викладача, який колись працював з Ентоні Гопкінсом — володарем "Оскара", зіркою фільмів "Мовчання ягнят" та "Батько".

У Лондонській школі драми також навчався Майкл Фассбендер, який був на два роки старший за Тома. Гарді згадував, що всі студенти хотіли бути схожими на Фассбендера, а його це дуже дратувало. Сам Том намагався бути крутішим за майбутнього колегу, хоча в дорослму віці зізнавався, що заздрив йому. Пізніше ці зіркові студенти разом працювали на зніманнях серіалу "Брати по зброї".

Найкращі ролі Тома Гарді

У 21 рік Том Гарді здобув перемогу в телешоу "The Big Breakfast's Find Me-98", що принесло йому контракт із модельним агентством. Знімався для глянців та дефілював по подіуму Том недовго. Вже наприкінці 90-х він отримав свою першу акторську роль, зігравши худорлявого солдата Джона Яновеча в серіалі "Брати по зброї". Цей досвід став для Тома справжнім викликом, оскільки раніше він не знімався в кіно (якщо не враховувати участь у телешоу). У серіалі він з'явився лише у двох епізодах і промовив всього 12 реплік. Але процес, як кажуть, пішов.

Найкращі ролі Тома Гарді, фото
Том Гарді у фільмі "Воїн". Скриншот

Через рік актор зіграв свою першу значну роль у фантастичному трилері "Зоряний шлях: Відплата" (2002), де перевтілився в клона капітана "Ентерпрайз", Ремана Претора. У 2003 році Гарді повернувся до активної роботи й почав виступати на театральній сцені. Того ж року видання Evening Standard визнало його найперспективнішим новачком за дебют у виставах "Кров" і "В Аравії ми б стали королями"

У 2005 році Том зіграв Роберта Дадлі в серіалі "Королева-діва", а у 2007 році з'явився в теледрамі "Stuart: A Life Backwards". Наступного року він зіграв у гангстерській комедії "Рок-н-рольник" Гая Річі, де його персонаж був членом кримінального угруповання.

У 2009 році Тому дісталась знакова роль. Гарді зіграв в'язня Чарльза Бронсона у фільмі "Бронсон". Щоб втілити героя, йому довелось набрати 19 кг м'язової маси!

Найкращі ролі Тома Гарді, фото
Том Гарді у фільмі "Шалений Макс". Скриншот

У 2010 році він знявся у фільмі Крістофера Нолана "Початок", а потім оголосив, що зіграє головну роль у франшизі "Шалений Макс". Наступного року Гарді виконав роль у фільмі "Воїн", а також з'явився у стрічці "Шпигун, вийди геть".

У 2012 році Гарді зіграв у фільмах "Отже, війна", "Найп'янкіший округ у світі" та "Темний лицар повертається", де його персонажем був лиходій Бейн. У 2014 році він знявся в картинах "Лок", а також отримав роль у фільмі "Загін самогубців", яку пізніше залишив.

Фільмографія Тома Гарді
Тома Гарді у фільмі "Легенда". Скриншот

У 2015 році Гарді зіграв братів-близнюків у фільмі "Легенда", а на початку 2017 року зіграв у серіалі "Табу". Того ж року було оголошено, що він виконає роль Венома в екранізації коміксів Marvel.

Особисте життя Тома Гарді

Особисте життя Тома Гарді довгий час було досить складним, непередбачуваним й разом з цим дуже яскравим. Актор не соромиться свого минулого та відверто розповідає про експерименти у стосунках. Він пробував заводити романи не тільки з жінками, а й з чоловіками, однак більше для того, щоб зрозуміти різні аспекти життя.

Під час навчання в Лондоні Том познайомився з актрисою Сарою Уорд. Між ними одразу спалахнула іскра, а бурхливий тритижневий роман швидко закінчився весіллям. Проте подружнє життя молодят тривало недовго. Після того, як Гарді потрапив до реабілітаційного центру через наркотичну залежність, Сара подала на розлучення.

Перша дружина Тома Гарді, фото
Том Гарді був двічі одружений. Фото: Getty Images

Потім Том Гарді почав зустрічатись з телеведучою Ліндою Пак. Їх стосунки теж не закінчились нічим серйозним. А згодом він зав’язав новий роман з актрисою Рейчел Спід, яка народила йому сина Луї. Попри народження дитини, пара не оформила офіційний шлюб.

Згодом Гарді зустрів актрису Шарлотту Райлі. Це сталось на зніманні фільму "Грозовий перевал" у 2009 році. Їхні екранні персонажі мали романтичні стосунки, які згодом переросли у справжні почуття поза екраном. У 2014 році Том і Шарлотта одружилися, а в жовтні 2015 року у них народився син. У січні 2019 року пара стала батьками вдруге, а новонародженого сина актор назвав на честь головного героя фільму "Форрест Гамп". Дружина Тома Гарді найбільш відома глядачам своїми появами у "Легкій поведінці" та "Грозовому перевалі".

Дружина Тома Гарді, фото
До того, як одружитись, Том Гарді мав романи з чоловіками. Фото: Getty Images

Окрім родини, важливу роль у житті Тома грають його собаки. Він неодноразово знімався з ними у соціальних кампаніях, зокрема у рекламі організації PETA, що займається захистом тварин.

Том Гарді: призи та нагороди

  • Нагороди Орден Британської імперії

  • Премія BAFTA TV Award у номінації "Висхідна зірка", 2011 рік

  • Премія британського незалежного кіно в номінації "Найкращий актор" за фільми "Легенда та "Бронсон" у 2015 та 2009 році

  • Кінопремія "Вибір критиків" у номінації "Найкращий актор у екшн-фільмі", 2016 рік за роль у стрічці "Шалений Макс: Дорога гніву"

  • Премія Товариства кінокритиків Центрального Огайо в номінації "Найкращий акторський ансамбль", 2012 рік

Том Гарді: фільмографія

Том Гарді зараз, фото
Том Гарді був лише раз номінований на "Оскар", але не зміг отримати цю нагороду. Фото: Getty Images
  • Падіння "Чорного яструба" (2001)

  • Зоряний шлях: Відплата (2002)

  • Марія-Антуанетта (2006)

  • Камера тортур (2007)

  • Бронсон (2008)

  • Рок-н-рольник (2008)

  • Грозовий перевал (2009)

  • Початок (2010)

  • Шпигун, вийди геть (2011)

  • Воїн (2011)

  • Отже, війна (2012)

  • Темний лицар повертається (2012)

  • Лок (2018)

  • Брудні гроші (2014)

  • Гострі картузи (2014 — 2022)

  • Шалений Макс: Дорога гніву (2015)

  • Легенда (2015)

  • Дюнкерк (2017)

  • Зоряні війни: Останні джедаї (2017)

  • Веном (2020)

  • Веном 2: Карнаж (2021)

  • Людина-павук: Додому шляху нема (2023)

  • Веном: Останній Танець (2024)

Том Гарді зараз

Поки прихильники Тома Гарді чекали на прем’єру фільму "Веном: Останній Танець", актор часу не гаяв й активно продовжував працювати. Зокрема Гарді має зіграти роль британського військового фотографа Дона Маккалліна у фільмі "Нерозумна поведінка". А в травні 2024 року стало відомо, що Том Гарді разом з Магершалою Алі знімається у кримінальному бойовику "77 затемнень".

Хоча варто зауважити, що Гарді брав чотиримісячну паузу у своїй роботі через страйки SAG-AFTRA. Після свого повернення актор висунув продюсерам нові запити. Зокрема зірка хоче, щоб в його знімальних трейлераз були дифузори з ароматом лаванди та 60 порцій полуничного морозива… Успішне життя, що ще тут скажеш.