Ален Делон: еталон чоловічої краси, якого обожнювали і якому заздрили мільйони — яким він був (ДОСЬЄ)

Досьє
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

біографія Алена Делона
Ален Делон. Фото: ЕРА

Актор, співак та еталон краси — це все про Алена Делона. Але за своє довге життя він встиг пережити не тільки злети, а й падіння

Ален Делон — французький актор, який став секс-символом для мільйонів людей з різних поколінь. Без сумнівів, його можна назвати одним з найхаризматичніших і найпривабливіших акторів свого часу. 18 серпня 2024 року світ сколихнула звістка про те, що Ален Делон помер. Редакція Хочу! в пам'ять про актора підготувала досьє. В ньому — біографія, особисте життя та цікаві факти про Алена Делона.

Професія: актор, співак
Дата народження: 8 листопада 1935 року
Місце народження: Со, Франція
Кращі роботи:"Басейн", "Наша історія", “Талановитий містер Ріплі”
Нагороди:"Сезар", "Золотий Глобус"

Ален Делон: біографія

Related video
Делон Ален
Ален Делон. Фото: Getty Images

Ален Фаб'єн Моріс Марсель Делон народився 8 листопада 1935 року у Франції в родині директора кінотеатру та аптекарки. Коли хлопчику було 5 років, його батьки розлучилися. Маленького Алена відправили до "помічної сім'ї", що дуже його травмувало. І не дивно, адже головою прийомної родини був тюремний наглядач і майбутньому актору довелося жити поруч з в'язницею. Згодом Аден Делон потрапив до католицького пансіонату. Шкільне життя хлопця було бурхливим — його виключали з навчальних закладів шість разів.

Ще за якийсь час Алена забрала до себе матір, яка вдруге вийшла заміж. Обранцем матері актора став торговець м'ясом. Тож, як тільки Делон підріс, вітчим взяв його на роботу до своєї крамниці.

У чотирнадцять років Ален знявся в німому фільмі "Викрадення", режисером якого був батько його друга Олів'є Бургіньон. Тоді ж хлопець втік з дому. Він планував потрапити до Чикаго, але планам завадили поліціянти, які його затримали.

Коля Алену Делону було 17, розпочалася війна в Індокитаї. Хлопець потрапив до Національних військово-морських сил французької армії, а у 18 почав навчання у школі зв'язківців. Після цього почав служити за контрактом, але вже ближче до кінця війни, майбутній актор був звільнений. Причиною стало те, що Делон… викрав військовий позашляховик.

актор Ален Делон
Ален Делон у фільмі “Самурай”

У 1956 році Ален Делон повернувся до Парижу. Там він працював вантажником та офіціантом. А також встиг зав'язати важливі знайомства — зі співачкою Далідою, яка потім стане його партнеркою, акторкою Бріжит Обер та, що стало найвизначнішим, з актором Жан-Клодом Бріалі, який запросив його відвідати Каннський кінофестиваль. Там янгольську красу Делона помітили всі. Так закрутилася акторська кар'єра Алена Делона. Дебютним фільмом в його кар'єрі став проєкт Іво Аллегре "Коли втручається жінка".

Після цього французький секс-символ знявся у понад 140 фільмах, переважно граючи поганих хлопців. Він також грав у телевізійних шоу та театральних виставах. У 1964 році Делон заснував власну продюсерську компанію, яка за цей час випустила понад 30 художніх фільмів. Найвідоміші його фільми — "Самурай", "Рокко та його брати", "Басейн" і "Пурпурний полудень". Ален Делон також був режисером, продюсером і сценаристом.

Ален Делон: особисте життя

Ален Делон в молодості
Ален Делон. Фото: Getty Images

Ален Делон мав стосунки із найгарнішими жінками світу. Серед них французька актриса Мірей Дарк, німецька актриса Ромі Шнайдер, яка буда його першою дружиною, Наталі Делон, Розалі ван Брімен. Але актор так і не зміг побудувати стабільні любовні стосунки протягом усього свого життя. Він стверджував, що причина цього криється в його травматичному дитинстві. Шлюб його батьків рано розпався, і вони покинули його.

ЗМІ часто приписували йому роман з не менш відомою акторкою Бріджит Бардо, але Делон стверджував, що, попри гарячі сцени, між ними ніколи не було нічого більшого, ніж чиста дружба.

Особисте життя Алена Делона досить заплутане. Наприклад, німецька співачка Ніко у 1962 році народила сина Крістіана, якого виховувала мати Делона. Але сам актор завжди стверджував, що хлопчик не має з ним нічого спільного. Крістіан, своєю чергою, писав в своїй автобіографії про те, що Ален — його батько.

У 1964 році Ален Делон одружився на Франсін Бартелемі (Канова), яка вже мала дитину від першого шлюбу. Згодом Франсін з'явилася на екранах, але вже під ім'ям Наталі Делон. У шлюбі з Наталі у Алена народився син Ентоні. Але стосунки не протривали довго - у 1969-му пара розійшлася.

Після цього Ален Делон закрутив роман зі співачкою Далідою, з якою навіть заспівав дуетом пісню Paroles... Paroles..

Наступною партнеркою Алена стала Мірей Дарк, з нею актор був разом протягом 15 років. А у 1987 році на зйомках кліпу на власну пісню Comme au cinéma, Ален познайомився з моделлю Розалі ван Брімер. Пара пробула разом 14 років та народила двох дітей — доньку Анушку та сина Алена-Фаб'єна.

У 2021 році в інтерв'ю для Paris Match Ален повідомив, що його партнеркою стала Хіромі Роллін. 5 липня 2023 року троє дітей Алена звернулися до поліції зі скаргою на Роллін, звинувачуючи її в моральному тиску, привласненні листування, жорстокому поводженні з тваринами, умисному насильстві, викраденні та "зловживанні слабкістю". За словами Ентоні Делона, його батько письмово попросив Роллін покинути його дім у Душі-Монкорбон. Попереднє розслідування було розпочато 6 липня. Наступного дня адвокат Хіромі заявила, що вона оскаржуватиме звинувачення, а також планує подати скаргу на членів родини Делон і охоронців за насильство, яке нібито сталося 5 липня 2023 року.

Ален Делон: цікаві факти

  • Ален Делон походить з дрібних буржуа, а його родовід сягає XV століття.

  • Ален підтримував Україну — зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським та навіть читав "Заповіт" Тараса Шевченка.

  • Причина смерті Алена Делона — його вік. Актор покинув світ на 89 році життя.

  • Навесні 2023 року Делон отримав орден "За заслуги" ІІІ ступеня. Указ підписав президент Володимир Зеленський.