Авторка-виконавиця Охтирчанка: "Мій знайомий Віталій Верес надихнув мене на написання пісні "Мрія моя". ЕКСКЛЮЗИВ ХОЧУ

Інтерв'ю
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Валерія Охтирчанка розповіла про творчість та плани на майбутнє
Валерія Охтирчанка. Фото з архіву Валерії Охтирчанки

Інтерв'ю зі співачкою, поетесою та військовослужбовицею Валерією Охтирчанкою

Валерія Охтирчанка – надзвичайно талановита українська поетеса, виконавиця авторських пісень та Заслужена діячка естрадного мистецтва України. Як військовослужбовиця та учасниця АТО, вона пише багато віршів на патріотичну тему. Деякі з них згодом кладе на ноти й виконує самостійно, а ще — знімає відео до своїх композицій.

Перша її авторська пісня була випущена у квітні 2022 року, а вже в травні вийшло музичне відео “World, We need peace”, завдяки якому дівчина здобула популярність за кордоном і стала переможницею багатьох музичних кінофестивалів. У серпні 2022 року відбулась прем’єра нового музичного відео на пісню “Червоний мак”, а вже у 2023 році Охтирчанка стає переможницею на “Minich Music Video Awards” у Німеччині — саме завдяки відео до цієї композиції. Починаючи з 2023 року авторка-виконавиця Валерія Охтирчанка бере активну участь в благодійних концертах.

Більше про її творчий шлях Hochu.ua розповість вам завдяки цьому ексклюзивному інтерв’ю.

Related video

🔷 У тебе безліч музичних нагород від музичних кінофестивалів. Яка є для тебе знаковою нагородою і чому?

Кожна нагорода є важливою для мене. Я не можу виокремити якийсь конкретний диплом. Багато разів мої кліпи транслювали в кінотеатрах під час офіційних церемоній нагороджень. Кожен раз моє серце стискалося від щастя, оскільки мій голос був почутий за межами України.

Мені пощастило побувати на церемонії нагородження в Парижі. Тому цей момент назавжди закарбувався у моїй пам’яті. Коли я отримала лист-запрошення відвідати кінофестиваль у Парижі, я не могла повірити своїм очам. Я декілька разів прочитала лист англійською мовою, мені підсвідомо здавалося, що я щось неправильно зрозуміла. Хоча я добре володію англійською мовою. Потім я переклала лист через Google перекладач і не могла усвідомити, що дійсно здобула перемогу та отримала запрошення на кінофестиваль у Париж. Це було здійснення моєї мрії -  без перебільшення. 

🔷 Ти є режисеркою усіх своїх музичних відео. Чи має шанс український режисер відзняти твою наступну музичну роботу?

Звісно, що має. Я б дуже хотіла залучити команду справжніх професіоналів для зйомок та монтажу. Але все також залежить від бюджету. Я намагаюся знімати кліпи з найменшими фінансовими затратами. Часто хлопці погоджуються навіть допомогти безкоштовно. Так було і з першою піснею “World, we need peace”.

Взагалі, з кожним кліпом відбувалося маленьке диво. Спочатку я не вірю, сумніваюся в тому, що мої ідеї реально втілити в реальність. Але, згодом, всі пазли наче починають складатися в єдину картину. І все виходить, зустрічаються потрібні люди, нові знайомства. Тому треба тільки почати мріяти, планувати, і стежина життя сама буде прокладатися в потрібному напрямку.

Одного разу, ще на початку своєї кар’єри, я спілкувалася з одним режисером, який знімав кліпи багатьом зіркам українського шоубізнесу. Його послуги коштують дуже дорого. Проте він сказав мені:

Я не можу відзняти для вас кліп, Валеріє, бо над кліпом працює ціла команда спеціалістів. І кожному я повинен заплатити хоча б за дорогу. Але я можу Вам пояснити сам процес, як створюється кліп, загальні терміни та поняття. Я переконаний, що з Вашим запалом та цілеспрямованістю Ви знайдете, що шукаєте.

Тоді я вперше почула такі слова як “постпродакшн”, наприклад. Ця розмова змінила моє життя. Зараз я прагну, щоб відомий український режисер долучився до мого нового проєкту. Сподіваюся, що одного дня так і станеться. 

🔷 З якого моменту твої вірші стали піснями?

Валерія Охтирчанка - українська поетеса, військовослужбовиця та авторка-виконавиця
Валерія Охтирчанка під час запису пісні. Фото з архіву Валерії Охтирчанки

Пісні одразу народжуються піснями. Це зовсім інші процеси в моїй уяві та підсвідомості. Я не пишу пісню із віршів. Не знаю, як можна це пояснити. Але взагалі перші пісні я написала після повномасштабного російського вторгнення. Тоді мій світ перевернувся. І моє життя також змінилося назавжди. Я думаю, що не кожен вірш може стати піснею, оскільки одразу відчуваю мелодію, гармонію, настрій. Усе залежить від миті натхнення.

Варто зауважити, що робота над піснею займає дуже багато часу – тому пісні не так часто з’являються, як вірші. Я маю деякі напрацювання. І вже планую порадувати своїх слухачів новими ліричними прем’єрами. До Нового року очікуйте повного перевтілення.  

🔷 Як військовослужбовиця та учасниця АТО, ти пишеш і виконуєш багато пісень на патріотичну тему. Як ти обираєш теми для своїх пісень? Від чого це залежить?

Тексти завжди йдуть із глибини мого серця. Я пишу пісні через свої внутрішні переживання. Іноді – це почуття болі та смутку. А іноді - почуття віри в перемогу. Я не обираю теми. Це мій внутрішній світ обирає теми для пісні. Проте не всі мої пісні суто на патріотичні теми. Деякі пісні написані про кохання. Бо любов – це те, що тримає нас у цьому жорсткому світі, сповненому страждань. Нічого немає сенсу без любові. Бо тільки той, хто збереже любов, має надію на спасіння. 

🔷 Назви свою найулюбленішу пісню з власного репертуару? Коли вона була написана?

Моя найулюбленіша пісня ще не випущена. Зараз я над нею працюю. Її назва “Мрія моя”. Я вже маю передчуття, що ця пісня стане хітом. Це пісня присвята ветеранам України, учасникам бойових дій. Це буде історія про те, як створити себе заново. Це пісня про те, як знайти своє покликання військовослужбовцям після звільнення з військової служби. Мій знайомий Віталій Верес надихнув мене на написання пісні “Мрія моя”. Його мужність та сила духу вражає. Він втратив зір на війні, був поранений під Бахмутом. Але не здався, і сьогодні є прикладом для наслідування.

А якщо говорити про вже випущені пісні – то це пісня “Воля”. 

🔷 Саме “Воля” від моменту прем’єри активно ротувалась на радіо, після чого вийшов кавер на пісню Мозгового. Чому вирішила співати кавер пісень і чому саме пісню Миколи Мозгового вибрала як перший кавер у своїй творчості?

Це складно пояснити. Я завжди мріяла заспівати цю пісню. Відчувала якийсь внутрішній поклик. Зараз я вже сама мати, але і дочка. Тому в моїй душі живуть такі різні емоції, пов’язані зі словом “Мама”. Можу зазначити, що моя матуся завжди мене в усьому підтримувала. Вона була і є для мене другом, радником, життєвою опорою. Це пісня вдячності від мене особисто. А також ця пісня присвячена усім матерям, які чекають своїх дітей з війни. Усім, хто вже ніколи їх не дочекається. Це пісня про Богородицю, яка є нашою небесною матір’ю, яка ніби рятує нас своїм Божественним покровом від ворогів. 

🔷 У твоєму репертуарі за 2 роки активної творчості назбиралось близько 20 авторських пісень. Чи плануєш видати музичний альбом?

Ні, я не планую видавати одразу альбом. Я обрала іншу стратегію: це створення окремих пісень. Зараз усе стрімко змінюється. Люди живуть в шаленому темпі. Треба відчувати настрої в суспільстві, бути частиною українського соціуму. А також розуміти, коли, яку пісню доречно випускати.  У мене є кілька записаних пісень у стилі “денс”. Але вони зараз точно не на часі, на мою думку. Можливо, до Нового року я представлю одну із таких пісень.

Щодо альбому, то я не впевнена, що трапиться у моєму житті завтра чи через місяць. Тому надаю перевагу випускати пісні в міру їх готовності. 

🔷 Про що буде твоя наступна пісня, музичне відео?

Наступна пісня буде англомовною версією пісні “Воля”. Я планую також представити кліп на міжнародних кінофестивалях. Це пісня про фундаментальні засади основних понять як “свобода”, “демократія”, “рівність”. Концепт кліпу залишиться незмінним. Проте пісня “Freedom” орієнтована на англомовне суспільство. Сподіваюся, що її почують у багатьох країнах світу. Є всі шанси, що ця пісня стане гімном усіх країн, які борються за свою свободу. 

🔷 Чого побажаєш нашим читачам?

Валерія Охтирчанка - поетеса, співачка, військовослужбовиця, Заслужена діячка естрадного мистецтва України
Українська поетеса, виконавиця, військовослужбовиця та Заслужена діячка естрадного мистецтва України. Фото з архіву Валерії Охтирчанки

Бажаю читачам вірити в Перемогу. Звернутися до свого коріння. Усвідомити, що кожен із нас будує українське суспільство. Наша кожна дія і слово має значення. Бути терплячими, добрими, відданими своїм співгромадянам. Бути максимально продуктивним сьогодні там, де ти є. Вчити дітей любити Україну і самим змінювати наше суспільство на краще власним прикладом. Допомагати всім, хто потребує допомоги. Не залишатися байдужим і не стояти осторонь. Вірити в ЗСУ і донатити на армію. 

Спілкувався Віталій Шуляр