Джамала презентувала найдовший кліп в історії української музики: містична пісня ARAFAT DAĞINDAN (ВІДЕО)

Музика
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Джамала випустила першу пісню з альбому QIRIM
Джамала. Фото: пресслужба

Архіви з життя Джамали в Криму стали основою для унікального відеокліпу

Українська співачка Джамала випустила композицію "ARAFAT DAĞINDAN", яка стала першою з майбутнього альбому "QIRIM". Ця пісня є однією з рідкісних релігійних композицій, виконаних кримськотатарською мовою.

Трек "ARAFAT DAĞINDAN" є містичним відтворенням стародавньої народної пісні з міста Акмесджит (нині Сімферополь). Джамала зазначила, що ця композиція має глибокий сенс і наповнена символізмом, що відсилає до історії її народу. Вона прагне через музику передати духовну спадщину та історичну пам'ять кримських татар.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

До пісні співачка також зняла унікальний відеокліп у співпраці з режисером Германом Нєновим. За тривалістю відео стало найдовшим в історії української музики. У кліпі використані архівні кадри з життя Джамали в Криму, зняті в її юності.

Знімальний процес тривав цілу добу. Джамала зізналася, що поєднувати роботу над кліпом та догляд за 3-місячним сином було надзвичайно важко. Але, попри всі труднощі, їй вдалося створити унікальний проєкт, який захопив слухачів не лише музикою, а й особистими, зворушливими спогадами про рідний край.

Це, без перебільшення, одна з найкращих, найкрасивіших і найвіртуозніших пісень не тільки з альбому QIRIM, а й серед усіх пісень світу, які я чула за все своє життя. Це вперше саме ця старовинна пісня звучить таким складом, і головна складність її у відсутності фіксованого ритму, бо кожне оспівування слова має вільний рух ніби мереживо навколо однієї ноти. Однак, цю пісню ми могли б і не почути. Коли ми записували альбом QIRIM, я залишила цю пісню чи не наостанок. Починаємо запис. Раптом обладнання вимикається вперше за три дні роботи. Навіть знімання кліпу нам давалися нелегко і були певні перешкоди,
— зазначає Джамала.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше Джамала розповіла про допомогу чоловіка з дітьми. Артистка зізналася, чому їх родина не користується послугами нянь.