"Матимемо величезні проблеми": зірка стрічки "Довбуш" Гнатковський розповів, як правильно віддавати шану військовим

Новини шоубізнесу
Станіслав Кармазін

Станіслав Кармазін

Редактор стрічки новин

Знаменитий український актор та зірка стрічки "Довбуш" Олексій Гнатковський має тверде переконання, що більшості українським військовим по закінченню війни потрібна буде психологічна допомога. Артист говорить, що наше суспільство отримає багато неприємних та навіть небезпечних історій та ситуацій.

Свої думки з приводу війни та життя військових, 37-річний актор висловив в інтерв'ю для OBOZ.UA. До речі, зауважимо, що знаменитість ще з початку бойових дій усіляко допомагає військовим у питаннях реабілітації.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Олексій зазначив, що на український народ очікує цілий пласт втраченого покоління. Чоловік говорить, що мета суспільства - вміти їх соціалізувати.

Коли в 2014 році почалася війна, мені було чітко зрозуміло, що ми матимемо величезні проблемою потім – буде цілий пласт втраченого покоління. Про це ще писав Ремарк на початку минулого століття. Наше завдання – працювати з людьми, які повертаються з фронту, соціалізувати їх. У нашому драматичному театрі ім. Івана Франка я поставив виставу "На західному фронті без змін" за Ремарком. Власне, в підтримку цієї теми, щоб ми вже говорили про цих людей. Потім народився наступний проєкт – працював з ветеранами та волонтерами АТО. Ми зробили з ними виставу англійською мовою "12 ніч", – продовжує Олексій. – Грали люди, які ніколи не працювали в театрі і не знали англійської. Коли випустили цю роботу – їхні долі змінилися. Я пам’ятаю, які вони прийшли на проєкт – з різними посттравматичними синдромами. А потім самі стали реабілітологами, допомагають іншим. Майже всі ці люди зараз на фронті, кількох немає вже серед живих – це мої друзі, мої рідні.

"Матимемо величезні проблеми": зірка стрічки "Довбуш" Гнатковський розповів, як правильно віддавати шану військовим - фото №1

Окрім того, зірка "Довбуша" припустив, що на суспільство чекає ще багато викликів, пов'язаних з посттравматичним синдромом наших бійців, артист переконаний, що українці повинні працювати над тим, аби максимально коректно та з повагою ставитися до військових, які повернуться з фронту. Важливо не набридати зі своїми подяками, але й ігнорувати людей, які виборюють незалежність та свободу України теж не можна.

А з приводу посттравматичного синдрому, впевнений, ми ще стикнемося з багатьма історіями – навіть небезпечними. Не можна так думати: от Іван прийшов, начебто все нормально, дасть собі раду. Не всім хлопцям буде легко адаптуватися. Суспільству треба активно працювати над цим. Треба ще багато чому вчитися. Приміром: виказувати велику честь воїнам. Ми зараз молимося на цих людей – вони для нас святі. Але потрібно цей пієтет передавати на сім поколінь вперед. Можливо, він хоче спокійно випити кави, а ти будеш лізти зі своїми подяками. Але опускати очі і вдавати, що його тут немає – це точно неправильно. Нам треба робити багато освітніх проєктів і про це. Вчити людей поводитися з ветеранами. З найпростішого: ми не маємо бути нав’язливими, не дай Боже розпитувати, що було на війні. Ніколи не можна, тільки, якщо хоче розказати сам. Може, в нього такий досвід, що не хоче згадувати? Коротше кажучи, не знаєш, як повестися в тій чи іншій ситуації – поведися по-людськи. Це категоричний імператив Канта. Стався до інших людей так, як хочеш, щоб вони ставилися до тебе. Не знаєш, як вчинити, роби, як дядько Кант.

- підсумував Гнатковський.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як українська акторка Даша Плахтій зачарувала мережу оголеними знімками. На одній світлині зірка "Довбуша" перебуває в куртці, лежачи на містку, а на інших знімках вона практично гола лежить просто неба на траві.