Перший ведучий-ветеран та справжній рекордсмен: 7 цікавих фактів про Олександр Швачка

Знаменитості
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Олександр Швачка, фото
Фото: пресслужба

Що відомо про нового телеведучого програми ICTV2 "Ранок у великому місті"

В команді інформаційної програми "Ранок у великому місті" на каналі ICTV2 з’явився новий ведучий — ветеран, десантник, стронгмен Олександр Швачка з позивним "Вовк". Перший ведучий-ветеран на українському ТБ разом з відомими тележурналістами розповідає корисні та пізнавальні історії та факти про світ, нашу країну і відомих людей. Розкриваємо деякі неймовірні й цікаві факти про Олександра Швачку!

1. Здобув перший досвід і став своїм у команді "Ранку"

Олександр пригадав, що коли йому зателефонував продюсер Андрій Слободян і запросив в програму "Ранок у великому місті", він подумав, що сталася помилка. Адже він не мав попереднього досвіду роботи на телебаченні. Але погодився — каже, зацікавив новий досвід і скіли, нові люди та спілкування:

Дійсно на каналі я швидко знайшов комунікацію з командою, і зараз почуваю себе серед своїх, наче в великій родині. І вже пройшов КМВ — курс молодого ведучого, як кажуть колеги.
Ведучі Ранок у великому місті Олександр Швачка та Юлія Зорій, фото
Фото: пресслужба
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

2. Тримав стрій з першого дня війни

Вранці 24 лютого 2022-го військовий Швачка з позивним "Вовк" відправився на фронт у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Він був серед тих, хто першим пішов захищати нашу країну.

Проти нас йшли навчені професійні військові, я добре розумів, з ким ми воюємо. Тому зранку попрощався з рідними… І не сподівався, що повернусь додому… Але ми вистояли.
Олександр Швачка захищав Україну на війні, фото
Фото: пресслужба

3. Був важко пораненим на Київщині

У березні 2022-го Олександр отримав важке поранення ноги у промзоні Макарова Бучанського району на Київщині. Він не міг дотягнутися до аптечки, щоб накласти турнікет і зупинити кровотечу. А тут ще вороги почали тиснути, Швачка навіть чув їхні голоси, настільки вони були близько. В цей момент прощався з життям, вирішив зателефонувати близьким, сказати останні слова… Але чомусь усі були поза зоною — і Сашко зрозумів, що помирати не на часі. Так і сталося: наші військові вибили російських окупантів, наклали Олександру турнікет і доставили у клініку. Але врятувати поранену ногу лікарі не змогли.

4. Став амбасадором спортивних змагань "Сильні України"

До війни Олександр не займався  системно спортом, але в рамках реабілітації почав ходити в спортзал, тренуватися. Одного дня йому зателефонував Сергій Конюшок, президент Федерації стронгмена, і запросив до себе на тренування.

Олександр Швачка на спортивних змаганнях Сильні України
Фото: пресслужба
На той момент я не знав, хто це такий, але погодився. Це було непросто, бо після поранення втрачаєш впевненість в собі, з’являються думки, а чи зможеш? Проте все ж переборов себе, пішов і почав тренуватися. Усі мої сьогоденні перемоги та досягнення здійснилися завдяки Федерації стронгмену і "Сильним України". Разом з ними амбітні цілі та перемоги стали реальними. 

5. Має вражаючі спортивні перемоги

У складі української команди став рекордсменом на Міжнародному спортивному фестивалі Арнольда Шварценеггера Arnold Classic Europe у Мадриді у 2023-му.

З 2023 року Сашко Швачка бере участь у багатьох змаганнях з адаптивного спорту: "Київ незламний", "Звитяга нескорених", "Сильні України" та ін.

Дуже серйозно ставлюся до змагань від Федерації стронгмена і " Сильних України " . Вірю, що ми можемо вивести на значно вищий рівень нашу країну саме в ветеранському спорті. Багато робимо для того, щоб в нашій країні спортивно-реабілітаційне багатоборство отримало статус окремого виду спорту. Поки цього немає, але ми на шляху до цього.
Сашко Швачка на марафоні, фото
Фото: пресслужба

6. Брав участь в Марафоні ветеранів у США

Торік Олександр "Вовк" подолав 10-кілометровий Марафон морської піхоти у Вашингтоні (США), в якому взяли участь 35 тис. військових і цивільних. Коли американці  бачили український прапор або тризуб, підходили, висловлювали свою підтримку — це запам’яталось і вразило Сашка.

Також Швачка зізнався, що в США суспільство високо цінить військових і поважає їх, в країні існує багато ветеранських програм.

На державному рівні військові мають серйозну підтримку. По всій країні діють спеціальні деескалаційні центри — групова підтримка ветеранів і військових. Люди збираються, розповідають про пережите, розуміють один одного, адже усі пережили схожі події. Нам зараз дуже не вистачає такого.

7. Має двох доньок

Олександр — батько двох доньок, старшій — 13 років, молодшій буде 7. Він розповів, що з задоволенням проводить з ними час, разом вони бувають на атракціонах, гуляють в  парках, ходять дивитися фільми та мультики.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть цікаві факти про Аніту Луценко. Вона хотіла бути танцюристкою, але стала фітнес-тренеркою.