Мораліст чи маніпулятор: Волошин повернувся з "сенсаційним" відео, в якому порівняв українську демократію з російською диктатурою

Знаменитості
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Олександр Волошин відповів, чи вважає себе зрадником
Олександр Волошин. Фото: instagram.com/voloshyn_xx

Ми витратили 45 хвилин та вислухали позицію Олександра Волошина, аби ви не витрачали свій час даремно

Український блогер Олександр Волошин — маркетолог-хайпожер, який точно знає, як привернути до себе увагу. Тому не дивно, що його зникнення із соцмереж стало невипадковим способом підігріти увагу підписників до свого “сенсаційного” відео у стилі розслідування УП.

То усе-таки, “хто зрадник?” — намагався відповісти Волошин. Але на ділі 45 хвилин лив воду з пустого у порожнє у чергових спробах відбілити репутацію та довести, що він не злодій, яким його нібито виставили ЗМІ, військові та все українське суспільство.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Редакція Хочу! вирішила зекономити ваш час та стисло зібрала “головні тези” Олександра Волошина aka “руйнівника системи”. Але, завчасно перепрошуємо, оскільки стисло не вийшло. Бо питань до блогера-втікача залишилося чимало.

“Поки ця система при нашій владі, я повертатися не планую"

Почати своє відео Олександр Волошин вирішив з останніх новин. А саме — прокоментувати свою втечу за кордон. Проте як і очікувалося, розкривати своє місцеперебування блогер не став. За одними джерелами він знаходиться в Іспанії, за іншими — перебуває у Польщі. Проте, будемо відвертими, це останнє, про що важливо говорити у цій ситуації, адже факт залишається фактом: нарікаючи на корупцію Волошин скористався нею ж і виїхав з України.

“Все почалося з моменту, коли російська ракета вдарила по дитячій лікарні Охматдит… Чи все-таки з того, що Волошина почали “щемити” невідомі?

Тема скандалу не нова — Олександра Волошина нібито охрестили “зрадником” після того, як він почав просувати російське ІПСО. І хоча після того блогер перепросив та визнав свою неправоту, насправді його думка не змінилася. Принаймні таких висновків можна дійти після перегляду його відео.

📍Нагадаємо, що після влучення російської ракети в дитячу лікарню Охматдит, Олександр Волошин записав емоційне відео в якому заявив, що Україна “не вивозить цю війну” та заговорив про мирні переговори з країною-агресором. Реакція суспільства була не на користь інфлюенсера. Адже тоді його розкритикували, а згодом хлопець навіть потрапив до бази Миротворця за “участь в актах гуманітарної агресії проти України”.

Хочемо наголосити, що “Миротворець” — це сайт, який немає нічого спільного з державними організаціями. Ба більше, ще до початку повномасштабної війни, у 2021 році, кіберполіція проводила розслідування через розміщення персональних даних на сайті бази за статтею 182 Кримінального кодексу України — "Порушення недоторканності приватного життя".

У своєму відео Олександр Волошин заявив, що “все почалося з моменту, коли російська ракета вдарила по дитячій лікарні Охматдит. Та водночас він суперечить своїм висловлюванням, адже все почалося ще до того…

Як виявилося, за день до резонансного скандалу охоронець блогера постраждав від невідомих людей. В ролику Олександр показав листування зі своїм робітником, який зізнався, що йому пропонували “зливати” інформацію проти свого роботодавця. Та коли чоловік відмовив — через декілька годин його жорстко побили. Ба більше, після того в автівці Волошина було знайдено пристрій для прослуховування. Хто і навіщо це зробив — не знає навіть сам блогер.

Охоронця Олександра Волошина жорстко побили
Фото: скриншот з відео Олександра Волошина

Неправдиві звинувачення у розкраданні благодійних грошей — тема спекуляцій як проти Волошина, так і на його користь

Після ракетного удару по Охматдиту Олександр почав збирати гроші на допомогу постраждалим. За короткий час інфлюенсеру вдалося зібрати величезну суму — понад 5 мільйонів. Та спрямувати зібрані кошти він вирішив не на фонд лікарні, а окремо людям, які постраждали від удару. Таке рішення було цілком логічним, адже на фонд Охматдиту відразу почало надходити чимало грошей, водночас окремим сімʼям постраждалих теж необхідна була допомога, адже їх лікування треба було продовжувати попри російський терор.

І в цей час розголосу набув новий скандал. Один Telegram-канал заявив, нібито зібрані гроші блогер викрав, а тому свій профіль в Instagram він вирішив зробити приватним. Та врешті решт той самий Telegram-канал публічно вибачився перед блогером, дізнавшись більш детальні подробиці щодо допомоги Олександра Волошина.

Волошина звинуватили у розкраданні 5 мільйонів - уся правда
Фото: скриншот

Цікаво, що паразитувати на цій темі вирішили не тільки хейтери блогера, а і сам він. Адже у своєму відео він буквально вирізав із контексту слова інших інфлюенсерів. А аби це не сталося і з нами, розберемо на прикладах:

1️⃣ У своєму сюжеті Волошин представив вирізку з відео блогерки Нателли Кріс, яка прокоментувала цей скандал. Проте насправді у своєму відео дівчина не звинувачувала колегу, а лише детально розбирала необхідність створювати окремі “банки” задля допомоги постраждалим сімʼям від ракетного удару.

Ніяк неочікуваною стає ситуація, коли його (Олександра Волошина — прим. ред.) звинувачують у крадіжці грошей зі збору. Від ІПСО ми перебралися до “злодія” та “зрадника”. Тож як все відбувалося насправді…
— сказала Нателла, більш детально розʼяснюючи ситуацію зі збором Волошина.

2️⃣ Те ж саме сталося і з блогером Сергієм Халусом. У своєму ролику Олександр Волошин використав виключно вирізку, де блогер озвучує заголовки ЗМІ: “Волошин вкрав гроші”. Але насправді Сергій відкрито сказав, що не вірить у це та закликав очікувати від свого колеги звітностей щодо розподілу задоначених грошей.

Я думаю, що якщо ви стежите за Волошиним, то розумієте, скільки ця людина заробляє, він говорить про свої статки досить відкрито і чесно. І навряд він ці гроші забрав би собі в карман,
— висловився у своєму відео Сергій Халус.

3️⃣ Ще одним гарним прикладом стали висловлювання журналістки та інтервʼюерки Раміни Есхакзай. У своєму ролику Олександр Волошин показав виключно скриншот з таким заголовком новини: ”Раміна Есхакзай назвала Волошина “брехуном” і “позером” та заявила, що розчарувалася в ньому”.

Але чомусь блогер не став показувати справжню Stories журналістки, де вона чітко написала, що не підтримує звинувачення щодо розкрадання грошей.

Він гроші на дітей зібрав і дітям їх віддасть. От саме ці звинувачення я не підтримую,
— чітко зазначила Раміна Есхакзай.
Раміна висловилася про Олександра Волошина
Фото: скриншот

Так все ж таки, Саша Волошин зрадник, чи ні?

І от просте питання: чому президент, політик і журналіст може говорити про перемовини, а звичайна людина не може? Чим відрізняються права цих людей?
Мені здається нічим. За Конституцією України у кожної людини є право на свободу свого слова.
Очевидно, що на моєму прикладі людям показали, що говорити ви не будете, інакше з вами станеться все те, що сталося з Сашею Волошиним. Як ви знаєте, обмеження свободи волі ще з СРСР є явною ознакою того, що демократичний режим дуже скоро зміниться на тоталітарний,
— висловився блогер.

У своєму відео Олександр Волошин неодноразово озвучував питання: “Чи існує в Україні свобода слова?”. В тому числі свої висловлювання про перемовини з рф він порівнював з Мирним планом Володимира Зеленського. Проте хочемо зазначити, що в цій ситуації існує дві риторики:

  1. “Ми не вивозимо цю війну”

  2. “Треба знаходити вдале рішення задля припинення війни на умовах, які будуть вигідні Україні”

Перша — емоційна, яка розколює суспільство всередині країни. Друга — заснована на думках військових експертів, які розуміються на тому, які є способи закінчити цю війну.

Ну а говорячи про свободу слова Олександр Волошин раптом вирішив порівняти Україну з росією. Проте він не врахував, що скандал, який зіпсував його репутацію, сформований не стільки на державному, скільки на суспільному рівні, де “культура скасування” спрацювала швидко та чи не вперше настільки показово.

Олександр Волошин порівняв Україну з росією
Фото: скриншот з відео Олександра Волошина
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що до резонансного скандалу Олександр Волошин потрапив у халепу. Блогер в моменті обіднів на 36 мільйонів.