Чимало садівників не знають про це: у якому випадку вкривати лаванду на зиму необхідно

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

чи потрібно вкривати лаванду
Як підготувати лаванду до зими. Фото: pixabay

Тонкощі підготовки лаванди до зимівлі

Підготовка свого саду до зими - важливий етап. Ми розповідали, як вкрити троянди. Тепер ділимось порадою щодо того, як підготувати кущі лаванди до зими.

Навіть ця стійка рослина може зазнати проблем узимку. Разом із prostoway.com розповімо, чому це відбувається і як уберегти лаванду від вимерзання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чому лаванда може замерзнути?

Попри те, що лаванда серед садівників вважається зимостійкою рослиною, вона може постраждати від кількох факторів. Зокрема, часті зміни від відлиги до морозів особливо шкідливі для кореневої системи. Відсутність снігового покриву стане фактором ризику для лаванди. Річ у тім, що сніг слугує природним укриттям для рослин, захищаючи їх від морозів.

А ще точно варто вкривати молоді рослини. Вони менш зимостійкі, ніж дорослі кущі.

Як вберегти лаванду від вимерзання?

Висаджуйте лаванду на сонячному місці з добре дренованим ґрунтом. Уникайте низин, де застоюється вода. Перед настанням холодів обріжте пагони лаванди, залишивши висоту близько 10-15 см. Це допоможе уникнути випрівання.

Після обрізки замульчуйте пристовбурні кола торфом, компостом або сухою листвою шаром 10-15 см. Мульча захистить коріння від промерзання і збереже вологу в ґрунті. Для додаткового захисту молоді рослини та сорти, які не є дуже зимостійкими, можна вкрити агроволокном або лапником. Важливо забезпечити доступ повітря до рослин, щоб уникнути випрівання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Укриття знімають навесні, коли мине загроза заморозків. Також ми розповідали, які дерева та кущі не можна обрізати восени.