Чому туалетну воду так називають: цікаві факти, про які ви не знали

Парфумерія
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Туалетна вода
Що таке туалетна вода и чому вона саме так називається? Фото: freepik.com

Назва "туалетна вода", здається, не дуже личить цьому ароматному продукту. Розбираємося, чому вона так називається і чим відрізняється від парфумів

Чому парфуми, здавалося б одні й ті самі, називаються то парфумом, то парфумованою водою, то туалетною водою, а іноді навіть одеколоном? Різниця – у складі, концентрації та стійкості парфумів. І якщо слово “парфуми” всім відомо і зрозуміло, то слово “туалетна” по відношенню до води, що смачно пахне, наштовхує на роздуми…

Ми вирішили розібратися у цьому питанні докладніше. За допомогою порталу Sun Parfum ми заглянемо в історію та з'ясуємо, звідки походить така цікава та дивна назва “туалетна вода”. А також роз'яснимо вам різницю між парфумерною продукцією та підкажемо, які варіанти будуть найстійкішими.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Екскурс до історії – як з'явилася парфумерна вода?

Запахи ще в давнину були відмінним засобом ідентифікації. Це стосувалося навіть первісних людей, не говорячи вже про початок цивілізації. Єгипетська цариця Клеопатра просто обожнювала різні пахощі, і в буквальному значенні цього слова “обливалася” духами з ніг до голови. Кажуть, що саме через аромати, що лилися від тіла прекрасної єгиптянки, і втратив голову великий воєначальник Марк Антоній.

Історики знайшли відомості, що Клеопатра була настільки схиблена на духах, що наказувала змочувати ароматною водою вітрила єгипетських кораблів, щоб і по морю плинув неймовірний запах. Втім, приємні аромати любили також і у Стародавньому Римі та у Стародавній Греції. В Афінах запашною водою змочували завіси та тенти на бенкетах, а в Римі ароматизована вода на свята лилася навіть з фонтанів.

Але в ранньому Середньовіччі першість з виробництва парфумерії була однозначно за арабськими майстрами. Навіть сьогодні східні ароматичні олії вважаються найбільш натуральними, екологічними та одними з найстійкіших. Але вже в 12 столітті ті ж араби винайшли прообраз сучасної туалетної води, навчившись дистилювати спирт разом із ароматичними компонентами – наприклад, пелюстками квітів, прянощами, травами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Так парфуми потрапили і до Європи. Вони створювалися спеціально для королів та королев: Людовік XIV любив ароматну воду з трояндою та квітами апельсина, Єлизавета I – з фіалкою, а королева Вікторія – з мускусом. На жаль, у більшості випадків парфуми лише маскували запах тіла, немитого тижнями та навіть місяцями. Але їх формула на основі спирту зате мала хорошу антисептичну та антибактеріальну дію.

Звідки взялася назва “туалетна вода”?

Саме ці гігієнічні властивості розширювали сферу застосування ароматної води. Вона використовувалася і як ароматизатор, і для особистої гігієни, для знезараження і дезінфекції, для лікування ран і шкірних захворювань, і навіть у вигляді напоїв, що приймалися внутрішньо. Для гігієнічних процедур за допомогою туалетної води використовували шматочки тканини – змочували та обтирали обличчя та тіло.

Звідси і назва "туалетна вода" – Eau de Toilette. Eau – "вода", toile – "тканина" і ette –зменшувальний суфікс іменників (toilette – "шматочок тканини"). А вже від назви туалетної води пішла назва жіночої вбиральні – невеликої кімнатки-гримерки, де пані наводили красу. Toilette – це кімнатка, де було дзеркало, тумба та крісло, набори аксесуарів для волосся, косметики та, звичайно ж, хоча б кілька різних парфумів.

Слово “туалет” у тому розумінні, в якому використовується зараз, узвичаїлося лише наприкінці 19 століття. А ось назва “туалетна вода” так і залишилася закріпленою за одним з різновидів парфумів, що класифікуються за стійкістю та насиченістю аромату.

Що таке туалетна вода і чим вона відрізняється від парфумів?

У парфумерному світі є чітка класифікація продуктів за їх стійкістю та концентрованістю.

  • Парфуми. Складаються із спирту в концентрації 96%. Ароматичних компонентів тут 15-30%.

  • Парфумована вода. Спирту – 90%, аромату – 10-20%.

  • Туалетна вода. Спирту – 80%, аромату – 4-10%.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Докладніше про класифікацію парфумерії ми розповідали раніше. А коротко можна сказати, що парфуми зберігають свій запах на шкірі приблизно добу, а на волоссі та тканинах ще довше. А ось туалетна вода випаровується майже без сліду вже через 4-5 годин. Зате вона має свої переваги – легша і менш стійка, вона ідеально підходить для застосування вдень та в спекотну пору року!