День Незалежності України: цікаві факти та історія появи свята

Усі свята
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Цікаві факти про дкнь Незалежності
День Незалежності України. Фото: Хочу!

Вітаємо українців з Днем Незалежності України

24 серпня Україна відзначатиме найважливіше свято - День Незалежності. У цей день ми відчуваємо почуття єдності і гордості за свою країну.

Хочу! зібрала цікаві факти про День Незалежності та Україну, які варто знати всім українцям. Це надзвичайно важливе свято для держави, адже сьогодні, як і багато поколінь тому, народ України виборює свою незалежність зброєю в руках.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Історія свята

Вперше День Незалежності України святкували 16 липня, коли Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Пізніше дату перенесли на 24 серпня. Цей день залишив глибокий слід у серцях українців і став ключовою точкою на шляху до незалежності країни.

Як відзначається День Незалежності України

По всій Україні відбуваються святкові ходи, військові марші, паради, концерти, до знакових пам’яток покладають квіти. Відзначають День Незалежності і за кордоном – різноманітними акціями, мітингами, флешмобами, концертами та іншими заходами.

Цікаві факти про незалежність України

  • За незалежність України проголосували 346 депутатів, і навіть комуністи.

  • Чернетку Акту про проголошення незалежності України Левко Лук’яненко і Леонтій Сандуляк написали у шкільному зошиті за півтори години вранці 23 серпня.

  • В’ячеслав Чорновіл запропонував внести до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор. Прапор було піднято на офіційному флагштоку біля київської міськради. Це вперше з червня 1920 року український прапор замайорів над Києвом.

  • 24 серпня 1994-го в Києві на Хрещатику відбувся перший військовий парад, присвячений дню проголошення Незалежності України.

  • Першою українську незалежність визнала Польща.

  • Національну валюту України було введено в обіг 2 вересня 1996 року.

  • Українська Конституція – одна з найдавніших у Європі. Правда, мова не про сучасний варіант основного закону, а про Конституцію Пилипа Орлика, проголошену ще у 1710-му.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чи варто чекати вихідного на День Незалежності цьогоріч. Дізнавайтеся заздалегідь, щоб спланувати свій день.