Як правильно святкувати Маковія: традиції, заборони та прикмети Медового Спасу

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Медовий Спас 2024
Фото: freepik.com

Розповідаємо, що можна та не можна робити на це свято

1 серпня святкують Медовий Спас або Маковія. Цього ж дня також розпочинається Успенський піст. А ще на Маковія варто дотримуватись чимало традицій та заборон, про які ви можете прочитати далі в нашому матеріалі.

Церковна назва цього свята — це Походження Чесних Древ Животворного Хреста Господнього. Свято походить з Візантії, де з'явилося приблизно в IX столітті. Воно полягало в перенесенні частини хреста Господнього з імператорського палацу до храму Святої Софії. Цю святиню протягом двох тижнів носили вулицями Константинополя, щоб захистити місто від хвороб і злих духів, які, згідно з віруваннями, спричиняли епідемії. Хрестом освячували воду, щоб вона стала чистішою і приносила дощ у спекотну погоду.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

У церковному календарі це свято називається днем семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії та вчителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. загинули мученицькою смертю від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру в Бога. У православ'ї вони символізують непорушність у дотриманні християнських заповідей.

Назва "Маковій" ймовірно походить від імені Маккавея та рослини маку, що дозріває у цей час. Тому на свято в церквах освячують мак, воду та квіткові букети з різних трав.

Традиції святкування та обряди:

Освячення криниць. Це стародавній звичай, який відображає віру предків у силу води. Біля криниці ставили два столи: один з хлібом і сіллю та свічкою, інший — зі свяченою водою, свічкою та коливом. Після освячення хлопці садили дерева або встромляли свіжі гілки біля джерела.

Створення оберегів-букетів. Називаються "маковійчиками" і захищають родину від нещасть на рік вперед. Хоча ця традиція існувала ще до приходу християнства, вона збереглася, але тепер букети освячують у церкві. Вони виготовляються жінками та містять певні трави та квіти, кожна з яких має своє символічне значення.

Що освячують у церкві на Перший Спас?

  • Мед та медові смаколики

  • Мак і макові пироги

  • Воду

  • Квіти (жовті купчаки, чорнобривці, чебрець, кудрявці, настурції, м’яту, нагідки, польові сокирки, лугову материнку, ромашку, васильки та великі голівки маку)

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити на Медовий Спас?

  • Заборонено працювати в городі, на подвір'ї та вдома, включаючи копання, будівництво, шиття, прання та прибирання. Всі роботи виконуються напередодні.

  • З наступного дня не можна купатися в озерах і річках, щоб уникнути небезпеки потонути або захворіти. Це також останній день, коли купають худобу, щоб запобігти хворобам.

  • Під час збирання маку та меду не можна голосно розмовляти, щоб не налякати бджіл і не зіпсувати мед.

  • Варто утриматися від сварок та лихослів'я, щоб не накликати на себе негатив і нещастя.

Народні прикмети на Маковія:

  • Яка погода на Медовий Спас, така буде і 28 серпня.

  • Після Медового Спасу бджоли перестають носити мед.

  • Пройшов Спас — літо від нас.

  • Якщо на Маковія йде дощ, то пожеж буде мало.

  • З'їдаючи першу ложку освяченого меду, потрібно загадати бажання, і воно збудеться.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть календар церковних свят на серпень 2024. Зазначимо, що дати свят в ньому вказані за новим церковним календарем.