Якщо помітили це на верхівках томатів, допомога потрібна негайно: ознаки серйозної хвороби

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

як подолати вершинну гниль
Hochu.ua / Ознаки вершинної гнилі

Як визначити вершинну гниль і що робити

Ми розповідали, чи можна їсти томати з фітофторою. Тепер ділимось порадами, які допоможуть вам розпізнати та перемогти вершинну гниль.

Багато городників стикаються з проблемою появи коричневих плям на верхівках помідорів. Ці плями з часом збільшуються та призводять до гниття плодів. Це захворювання називається вершинна гниль. Розповідаємо разом із “Школою Життя”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чому виникає ця проблема?

Коли ґрунт пересихає, рослина не може повноцінно засвоювати кальцій, необхідний для формування здорових плодів. Також зону ризику створює надмірна спека. Високі температури посилюють проблему дефіциту кальцію.

Як боротися з вершинною гниллю?

  • Під час плодоношення томати потребують достатньої кількості води. Поливайте їх регулярно, уникаючи пересихання ґрунту.

  • Обприскуйте рослини розчином кальцієвої селітри або хлориду кальцію кожні 2-3 дні. Це допоможе заповнити дефіцит кальцію в рослинах.

  • Обов'язково видаляйте всі плоди з ознаками гнилі, щоб запобігти поширенню захворювання.

  • Забезпечте хорошу вентиляцію в теплиці, щоб знизити вологість і температуру.

Для профілактики проводьте профілактичні підживлення кальцієвими добривами протягом усього вегетаційного періоду. Уникайте як переливу, так і пересихання ґрунту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чим раніше ви помітите ознаки захворювання, тим ефективнішими будуть заходи боротьби. Також ми розповідали про вдале добриво для томатів.