Звідки в сирі дірки та хто з’їдає 27 кілограмів сиру на рік: чого ви не знали про сир

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

скільки видів сиру
24 канал / Ви не знали цього про сир

Цікаві факти про сир

Ми розповідали, чому в давнину моряки боялись брати на борт банани. Тепер ділимось цікавими фактами про сир.

Цей продукт знаменитий ще з Стародавнього Єгипту і Стародавньої Греції. Ділимось цікавими фактами з усього світу про цей смачний продукт разом із “Тут цікаво”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Сирний "темний вік"

В епоху Відродження вчені та лікарі раптом вирішили, що сир шкідливий для здоров'я. Ця помилкова думка протрималася аж до XVIII століття, коли нарешті було визнано, що сир не лише не шкодить, а й може бути корисним.

Скільки на світі сортів сиру

Скільки ж існує сортів сиру? Точну кількість підрахувати неможливо! У Франції їх налічується близько 500, в Італії - стільки ж. Не дивно, що художник Сальвадор Далі вважав, що країна, яка не може похизуватися 50 сортами сиру та вина, приречена на занепад.

Звідки в сирі дірки

Характерні дірки в багатьох сортах сиру утворюються через вуглекислий газ, який накопичується в мікропорожнечах продукту. Розмір цих дірок залежить від хімічного складу газу. Наприклад, в швейцарському сирі "Емменталь" вони можуть сягати 2 сантиметрів у діаметрі.

Світові рекордсмени - греки

Світовим лідером за споживанням сиру на душу населення є Греція. В середньому кожен грек з'їдає близько 27 кілограмів сиру на рік. Трохи поступається їм Франція з 24 кілограмами. А от середньостатистичний американець споживає вдвічі менше сиру, ніж грек.

Який сир найкращий

Знаменитий італійський "Пармезан" - це справжній "король" серед сирів. Його дозрівання може тривати декілька років. Щоб приготувати класичний "Пармезан", необхідно суворо дотримуватися низки вимог. Наприклад, корови, з молока яких роблять сир, повинні їсти лише натуральну траву та сіно. Будь-які кормові добавки суворо заборонені.

Найсмердючіший сир

Французький сир “епуас” знаменитий тим, що має надзвичайно різкий запах. Його навіть заборонено перевозити в громадському транспорті. Це був улюблений сир Наполеона Бонапарт. Виробляти його дозволено лише в деяких комунах Франції. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тепер ви знаєте чимало корисних фактів про сир. Також ми розповідали, скільки може зберігатися готовий борщ.