Медовий Спас 1 серпня 2024 року: що можна і не можна їсти на це свято

Їжа
651
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

що їсти на медовий спас
24 канал / Як святкувати Медовий Спас

Солодкий початок серпневих Спасів

Ми розповідали, коли у 2024 році православні християни в Україні відзначають Медовий Спас, або Маковія. Це свято символізує щедрість природи, адже саме в цей час бджолярі збирають перший мед нового сезону. Ми святкуємо його за новим календарем 1 серпня.

Є чіткі традиції, символи, а також вимоги до святкового меню. “Хочу” розповідає про це детальніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Що робити на Медовий Спас

За традицією, на Медовий Спас віряни несуть до церкви мед нового збору, щоб його освятив священник. Вважається, що освячений мед має цілющу силу. 

Що ж до святкового столу, то на ньому обов'язково повинні бути присутні страви з медом та маком. Це можуть бути медові пряники, булочки з маком, млинці з медом та маком, маковий пиріг та інші смаколики. Святковий стіл повинен бути пісним - адже 1 серпня розпочинається Успенський піст, який триває до 14 серпня. Протягом цього періоду вірянам рекомендується утримуватися від м'яса, молочних продуктів, яєць та риби.

Чому Медовий Спас ще називають Маковим?

Окрім меду, важливим символом цього свята є мак. Вважається, що мак володіє цілющими властивостями та може захистити людину від злих сил. З маку роблять начинку для булочок, пиріжків, млинців, а також додають його до освяченого меду.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Медовий Спас - це не лише релігійне свято, але й чудовий привід зібратися з близькими за столом, насолодитися смачними стравами та подякувати за щедрість природи. Також ми розповідали, що потрібно зробити на Маковія, щоб злагода панувала в домі весь рік.