Чому “вибухають” банки з консервацією: помилки кулінарів, що призводять до псування

Кулінарні підказки
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

чому здуваються кришки
Чому консервація псується. Фото: 24 канал

Чому консервація псується

Консервування – це чудовий спосіб зберегти на зиму смак сезонних овочів та фруктів. Чи то яблучне пюре, чи борщова заправка - взимку кожна баночка стане знахідкою. Однак, іноді трапляються неприємні сюрпризи – банки вибухають або вміст мутніє.

Чому так відбувається? Розберемося детальніше разом із “ТСН” в основних причинах і дізнаємося, як уникнути цієї поширеної серед кулінарів проблеми.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Основні причини вибуху банок

Недостатня стерилізація

Це найпоширеніша причина. Бактерії, що залишилися в банках або на кришках, можуть призвести до бродіння і підвищення тиску всередині банки, що й спричиняє вибух.

Порушення рецептури

Недостатня кількість консервантів (оцту, лимонної кислоти, солі), неправильне співвідношення продуктів і рідини – все це може призвести до бродіння. Результат - такий же, як і в попередньому пункті.

Нещільно закриті або пошкоджені банки

Якщо кришка нещільно прилягає до горлечка банки, повітря проникає всередину. Сам цей лише фактор створює умови для розвитку бактерій. Тріщини або сколи на банках можуть призвести до втрати герметичності і, як наслідок, до вибуху.

Неправильне зберігання

Зберігання банок у теплому місці або під прямими сонячними променями може пришвидшити процеси бродіння. Оптимальним вважається прохолодне темне та сухе місце.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Успішна консервація – це результат дотримання всіх правил і технологій. Також ми розповідали, які помилки псують квашену капусту.