Не завжди є можливість перемагати: як навчити дитину справлятисвя з невдачами

Діти
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Батьки мають вчити дітей програвати
Вміти гідно програвати. Фото: blog.eva.ua

Найкраще навчити дитину на власному прикладі

Багато речей діти засвоюють найкраще дивлячись на приклад своїх батьків. Для малюків поразка може стати справжньою трагедією, тому завдання мами і тата, навчити дитину гідно програвати.

Впоратися з невдачею може бути складно і для дорослої людини. А для дитини це може бути просто катастрофою. Реакція на власні невдачі може сприйматися гірше з віком, тому батьки мають пояснити і навчити гідно реагувати, радить womanlife.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чому діти бажають завжди бути першими

З раннього дитинства установку бути найкращими дають самі батьки. Це може проявлятися у невинних фразах на кшталт: “Хто першим з’їсть їжу”. Відчути почуття перемоги - це хороше бажання і прагнення, проте водночас батькам потрібно вчити дитину гідно програвати. Це підготує чадо до знайомства з його однолітками.

Як навчити дитину програвати з гідністю

  • Не варто захищати малюка від здобуття негативного досвіду. Батьки мають дати шанс помилитися і скуштувати програш самостійно.

  • Не можна вимагати від дитини бути першим скрізь і у всьому.

  • Адекватно критикувати і хвалити.

  • Батьки мають тримати під контролем свої емоції на поразки та невдачі дитини.

  • Невдачі дітей не можна висміювати.

  • Не можна лаяти і сварити малюка за програш. Краще вчити радіти перемогам інших.

  • Щиро підтримувати і вірити у свою дитину.

Що робити, коли дитина плаче

Після програшу в істериці малюк не чує жодних слів і пояснень, тому менше говоріть. Важлива передусім моральна підтримка і тілесний контакт: треба обійняти дитину, взяти на руки, погладити по голові.

Батькам важливо донести головну думку: програш це не кінець усьому, що робив і намагався робити дитина. Кожна невдача - це великий досвід, а справжній смак перемоги можна пізнати лише після поразки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Грамотний підхід батьків навчить правильно програвати та адекватно реагувати на власні невдачі. Краще відмовитися від гри у піддавки і давати чаду більше волі, не опікаючи надміру.