Несподіваний лайфхак, про який ви не знали: якою стороною класти помідори, щоб вони краще зберігались

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

як правильно зберігати томати
ШІ / Секрети правильного зберігання

Секрети правильного зберігання плодів

Ми розповідали, на яку полицю холодильника слід класти кавун, який уже розрізали. Тепер ділимось одним цікавим лайфхаком зберігання томатів у холодильнику.

Ви помітили, що помідори, які лежать в холодильнику плодоніжкою вниз, зберігаються довше і залишаються свіжими? Це не забобон, а скоріше результат природних процесів, які відбуваються всередині плоду. “Хочу” розповідає детальніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чому томати, які лежать плодоніжкою вниз, краще зберігаються

Плодоніжка - це природний захисний бар'єр. Вона захищає м'якоть помідора від бактерій та інших мікроорганізмів. Коли помідор лежить плодоніжкою вниз, ця природна захисна оболонка менше контактує з поверхнею, що зменшує ризик проникнення шкідливих мікроорганізмів.

У плодоніжці міститься багато клітин, які відповідають за регулювання вологості всередині плоду. Коли помідор лежить плодоніжкою вниз, волога менше випаровується, що допомагає зберегти його свіжість і соковитість. 

Ще є фактор етилену. Етилен - це газ, який сприяє дозріванню плодів. Коли помідор лежить плодоніжкою вниз, концентрація етилену в районі плодоніжки знижується, що уповільнює процес дозрівання і подовжує термін зберігання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зберігання помідорів плодоніжкою вниз - це простий і ефективний спосіб зберегти їх свіжість і смак надовго. Також ми розповідали, чи потрібно насправді зберігати горілку в морозильнику.