Осині гнізда в землі більше не будуть проблемою: 8 найкращих способів знищити смугастих комах

Сад і город
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Гніздо ос у землі: як його знищити - 8 способів
Осині гнізда в землі. Фото: paralleli.if.ua

Вони можуть завдати неабиякої шкоди, адже зазвичай поводяться дуже агресивно

Оси — ті іще паскудники, які можуть наробити лиха, просто вжаливши вас (і не один раз!). Ми вже розповідали, як і чим їх можна відігнати якнайдалі, а тепер поділимося кількома ефективними способами, які допоможуть знищити осине гніздо, яке знаходиться у землі.

Вам варто знати, що відмінність земляної оси від звичайної – її місце проживання. У цих комах на лапках комахи є жорсткі щетинки, за допомогою яких вони риють собі нірку в землі й роблять там гнізда. Часом ці гнізда не просто завдають незручностей, а й стають досить небезпечними, передає видання paralleli, і ділиться 8-ма доступними способами позбутися такого небажаного сусідства. Це і народні способи, і спеціальна магазинна хімія, яка допоможе впоратися з проблемою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Як боротися з осами: загальні правила

Найкраще братися за знищення ос ввечері, коли всі дорослі особини вже залетіли в гніздо і споять. Попри це, потрібно бути максимально обережним! Не можна кричати і навіть гучно розмовляти, обов’язково слід одягнути костюм пасічника чи принаймні такий одяг, який повністю закриє ваше тіло.

Виявити гнізда потрібно за дня, спостерігаючи за тим, куди летять оси у світлу пору доби.

ТОП-8 методів проти осиного гнізда в землі

  1. Випалювання. Прямо в гніздо залийте 1-2 л гасу або іншої горючої рідини. Зробіть кілька сантиметрів доріжки до нори тією ж рідиною і підпаліть її. Цей народний метод вважається найбільш ефективним, адже знищує всіх дорослих особин і личинки, які на момент загоряння були у гнізді. От тільки це небезпечно: потрібно бути максимально обережним із горючою рідиною та полум’ям!

  2. Заливання гнізда окропом. Треба закип'ятити 2-3 відра води й відразу залити цією рідиною осині гнізда, що в землі. Накрийте входи камінням, щоб вцілілі особини не вилетіли. Метод менш ефективний, ніж випалювання — часто якась частина комах виживає і доводиться все повторювати. Крім того, цей народний метод проти ос теж досить небезпечний!

  3. Спеціальні пастки для ос. Змішайте трохи меду або сиропу з інсектицидом без запаху або з борною кислотою. Налийте суміш у якусь ємність і залиште біля нори в землі, де живуть комахи-шкідники. Комахи почнуть пити отруту й вже незабаром загинуть. Щоправда, свою дієвість цей спосіб показує лише за 2 тижні. Зате це найбезпечніший для людини спосіб з-поміж усіх вищевказаних.

  4. Засіб “Кукарача”. Спосіб використання: на 1 л літр води беремо по 10-15 мл емульсії (2 л — це 20-30 мл; 3 л — 30-45 млн і т.д.). Ввечері заливаємо розчин в осині гнізда або обприскуємо їх пульверизатором, закриваємо вхід каменем. За необхідності повторюємо таку обробку через 2 тижні.

  5. Засіб “GET”. Потрібно розвести 100 мл засобу у 2 л води. Обробляємо гніздо комах у землі за допомогою спеціального обприскувача з довгою ручкою. Якщо гніздо важко або неможливо дістати, вранці обробляйте місця скупчення ос (і будьте дуже акуратні при цьому!).

  6. Засіб “Сольфісан”. У 100 мл води потрібно розвести всього 1 мл концентрату. Безперервно помішуйте розчин протягом 5 хв, а далі обробіть гніздо ос способами, описаними вище.

  7. Засіб “Актара”. Достатньо всього 1 г порошку розвести у 100 мл води. Для знищення ос поливаємо таким розчином якийсь солодкий ароматний фрукт чи ягоду (кавун, диню, виноград тощо) і залиште її у зоні досяжності комах.

  8. Засіб “Карбофос”. На 1 л води беремо 100 мл засобу. Цією рідиною потрібно обприскати осині нори, а можна залити розчин в щільний поліетиленовий пакет, ретельно закрити його і покласти зверху на гніздо. Якщо хочете прискорити процес, зробіть в пакеті маленьку дірочку, щоб рідина витікала в нору, але вхід залишався закритим.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнавайтеся, як прогнати мурах та попелицю з саду та городу за допомогою звичайної кока-коли. Впевнені, що цей спосіб буде вам до душі!