Як відволікти дитину від жорстоких реалій війни: поради експертів

Діти
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редакторка стрічки новин

З початком війни діти стали свідками обстрілів, вибухів та смерті. Аби максимально зберегти психіку дитини, потрібно бути поруч та допомагати їй перебувати у стані “тут і зараз”. Раніше ми писали, як розпізнати в дитини панічну атаку, а тепер розкажемо, як відволікти від побачених жахіть.

Дорослі люди важко переключають свою увагу на теперішнє, і часто “застрягають” у минулому, пише mamovediya.com.ua. Проте діти, навіть переживши жахливі ситуації, все одно продовжують жити у теперішньому стані. І саме “тут і зараз” їм потрібна підтримка.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Важливо, аби дитина знаходилася в максимально безпечному місці. Коли вона бігає, грається, кричить, міняє свої емоції з суму на радість — це нормально. Підлітки компенсують свою безпорадність у час воєнних подій, граючись в ігри на телефоні чи комп'ютері.

Для кожної ситуації є свої методи перенаправлення реакції. Наприклад, якщо люди втратили свій будинок, і змушений був переїхати, терапевтично малювати тварин, які мають на собі будиночки: краб, равлик, черепаха. Коли дитина малює їх, розповідайте паралельно її діям казку про цих героїв.

Як відволікти дитину від жорстоких реалій війни: поради експертів - фото №1

Не менш корисно будувати будиночки з конструкторів. Підійдуть і коробки, і кубики, і будь-які інші доступні матеріали. Позитивна практика — “заземлення”. Малюйте з дитиною гори, будинки, розмальовуйте камінці.

Важливо пам'ятати, що дитина завжди відчуває емоційний стан мами. Тому потрібно тримати себе в руках, дбати про власне духовне, емоційне та фізичне здоров'я.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливо: вся інформація медичної тематики, розміщена на сайті HOCHU.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема прийому тих чи інших препаратів, може давати лише фахівець. Якщо у вас проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

Раніше ми писали про спілкування з дітьми. Експерти розповіли, як не загнати розмову у глухий кут і дали цікаві зразки запитань, які допоможуть налаштувати діалог.

Фото: Pinterest