Запорука здоров'я вашої дитини: як вибрати ідеальний рюкзак для першокласника

Діти
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Рюкзак для школяра та першокласника, фото
Вибір рюкзака для школи. Фото: freepik.com

Розповідаємо, на що звернути увагу, щоб уникнути проблем зі спиною

1 вересня наближається, отже пора готуватись до навчального року. Про те, скільки коштує зібрати дитину до школи, ми вже розповідали, а тепер поговоримо про те, як уникнути помилок при виборі шкільного рюкзака.

Рюкзак — річ, без якої важко уявити першокласника. Це функціональний, місткий та естетичний аксесуар, який вміщує усі необхідні речі та не перевантажує спину школяра.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

На порталі Samsonite зазначають, що рюкзаки мають перевагу над сумками та портфелями, які носяться на одному плечі. Це очевидно, адже вантаж розподіляється рівномірно, що сприяє поліпшенню постави. Особливо це актуально для школярів, які тільки починають навчання, і кожен день носять з собою зошити та підручники. Тому важливо забезпечити їх комфорт і здоров'я з самого початку. Проте, батькам часто потрібно визначити, як правильно вибрати якісний рюкзак для першокласника. Розглянемо, на що звернути увагу, щоб не виникло труднощів.

Як обрати рюкзак для першокласника по вазі та параметрам

Згідно з ДСТУ, існують особливі вимоги до виготовлення рюкзаків для молодших школярів. Так, рюкзаки для першого класу повинні важити не більше одного кілограма. Крім того, батькам слід контролювати вага заповненого рюкзака, яка не повинна перевищувати 10% від ваги дитини. В іншому випадку може постраждати не тільки спина, а й загальне здоров'я школяра.

Часто батьки роблять помилку, купуючи рюкзак на виріст, сподіваючись, що він буде зручним і в старших класах. Виробники розробили таблицю розмірів, яка допомагає підібрати рюкзак відповідно до зросту дитини:

  • Зріст до 1 метра — рюкзак XXS;

  • Зріст 100-115 см — XS;

  • Зріст 115-130 см — S;

  • Зріст 130-145 см — M;

  • Зріст 145-175 см — L;

  • Для підлітків зростом понад 175 см — XL.

Ця таблиця допоможе вибрати правильний розмір рюкзака для першокласника. Для цього віку підійде обсяг близько 11-13 літрів, що достатньо для підручників і зошитів. Проте розмір рюкзака також може залежати від школи, яку відвідує дитина. Якщо школа використовує технологічне обладнання, рюкзак може бути компактним, достатнім лише для планшета. Однак, якщо дитина займається додатковими заняттями, наприклад, спортом або танцями, їй знадобиться рюкзак з більшою місткістю для змінного одягу та взуття.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На що ще звернути увагу при виборі рюкзака: лямки, ремні та ортопедична спинка

Дитячий рюкзак, фото
Чому правильний рюкзак – запорука здоров'я вашої дитини. Фото: freepik.com

Які лямки кращі? Якісні лямки для шкільного рюкзака повинні мати форму букви S, щоб ранець щільно прилягає до спини і навантаження розподілялося рівномірно. Такі лямки підходять не лише для першокласників, але й для старших учнів.

Для дітей важлива ширина лямок — оптимально 4-5 см, що допомагає рівномірно розподілити вагу та забезпечити комфорт. Інакше можливе перетравлювання судин, що призводить до головних болів і дискомфорту.

Нагрудний ремінь в рюкзаках з'явився не так давно і походить з туристичних моделей. Він значно знижує тиск на спину і запобігає переміщенню рюкзака. Завдяки цьому рюкзак щільно прилягає до спини й не заважає рухам дитини.

Ще одна важлива деталь, яку потрібно врахувати при виборі рюкзака — це наявність сітловідбивальних елементів. Вони пришиваються до бічних або задніх частин рюкзака і значно знижують ризик ДТП з пішоходами.

І найважливіший елемент якісного рюкзака, особливо для першокласника — ортопедична спинка. Вона допомагає дитині не сутулитися. У цьому віці кістки активно формуються, тому важливо не допустити проблем з хребтом.

Добре виготовлена ортопедична спинка значно знижує ризик розвитку захворювань спини. Рюкзак для першокласників з такою спинкою стане надійною підтримкою для спини, допомагаючи дитині без шкоди носити необхідні підручники.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сподіваємось, ці поради стануть вам в пригоді. А ще радимо вам дізнатись, як допомогти дитині адаптуватися до початку навчання.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.