2,5 млрд грн на безпеку та очне навчання: як Україна готується до нового навчального року в умовах війни

Діти
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Очне навчання в Україні у 2024-25 році, фото
Як українські школи готуються до нового навчального року. Фото: freepik.com

Дізнайтесь, що зміниться цього навчального року для вчителів та учнів

Чим менше часу залишається до 1 вересня, тим більше питань виникає. Зокрема ми вже розповідали, скільки коштує зібрати в школу хлопчика та дівчинку у 2024 році. А тепер поговоримо про те, яким буде навчальний рік в Україні цього разу. Дізнайтесь, які нововведення готує для нас влада.

В умовах війни в Україні поширюються нові підходи до організації освітнього процесу та покращують безпекові заходи. Відомо, що у новому навчальному році планують повернути до офлайн навчання 300 тисяч школярів. Про це на РБК-Україна розповів міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Очне навчання в Україні у 2024-25 році

Як зазначає Федоров, Міністерство цифрової трансформації разом із МОН розробляють програму "Школа офлайн", яка передбачає комплексні інфраструктурні заходи для повернення до навчання в школах.

Головною умовою відновлення очного навчання є наявність безпечних укриттів у навчальних закладах. Сьогодні 10 302 школи вже забезпечені укриттями або користуються укриттями в інших будівлях. Держава виділила 2,5 млрд грн на будівництво нових укриттів. Наразі активно будується 57 укриттів у прикордонних та прифронтових регіонах. Частина з них буде готова до початку навчального року, решта — до кінця року.

Ще потрібно щонайменше 165 укриттів, на що необхідно близько 14 млрд грн. МОН активно залучає донорів та міжнародні організації, шукаємо фінансування та можливості, адже освіта зараз є пріоритетом,
— зазначає Михайло Федоров.

Нові освітні підходи та безпека

Міністр повідомив, що крім укриттів, держава виділила 1 млрд грн на закупівлю шкільних автобусів. У прифронтових та прикордонних районах, де ситуація з безпекою не дозволяє проводити навчання в школах, громади забезпечуються автобусами, які підвозитимуть дітей до ближніх шкіл з укриттями. Це дозволить учням безпечно діставатися до місць навчання та мати доступ до освіти.

Крім того, велика увага приділяється забезпеченню шкіл гаджетами, щоб учні та вчителі мали рівний доступ до навчання, незалежно від місця їхнього перебування. Федоров наголошує, що з початку повномасштабного вторгнення за підтримки партнерів було передано понад 98 тисяч девайсів для вчителів і понад 128 тисяч — для дітей.

Він також додав, що програма "Школа офлайн" використовує сучасні технологічні рішення, зокрема систему Palantir, яка містить дані про інфраструктуру, обстріли, ризики, місця проживання дітей, наявність гаджетів та їх потреби. На основі цих даних моделюється мережа шкіл, де безпека є пріоритетом, де будуватимуть укриття, підземні школи, а також визначається кількість необхідних автобусів та пристроїв для роботи та навчання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ось такі нововведення чекають нас цьорі. А про те, як оформити медичну довідку для школяра в Україні у 2024 році, ви можете прочитати тут.