8 запитань, які має поставити мама у дитячому садочку

Діти
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Які речі батьки мають перевірити, віддаючи дитину в дитсадок - список від експерта
Дитина йде у дитсадок: що потрібно перевірити мамі і тату. Фото створене ШІ для ХОЧУ!

План дій від експертки, яка точно знає, про щшо говорить

Коли батьки вперше віддають дитину у дитсадок, то зазвичай дуже переживають. По-перше, чи не занадто рано вирішили це зробити? По-друге, мама з татом завжди переймаються, як малюк адаптується до нових умов. Але це далеко не всі питання, які можуть (і повинні) виникати у батьків.

Про що обов’язково потрібно запитати адміністрацію, знає учасниця шоу “Супермама”, експертка та власниця мережі дитячих садочків HELLO KIDS Юлія Кичила. Про це вона розповіла в ексклюзивному коментарі для HOCHU.ua.

Юлія Кичила - учасниця “Супермами”, експертка та власниця мережі дитячих садочків HELLO KIDS
Юлія Кичила - учасниця шоу “Супермама”, експертка та власниця мережі дитячих садочків
Related video

До вашої уваги — 8 запитань, які має поставити у дитячому садочку кожна мама.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1️⃣ Які документи потрібні для вступу у садок?

Для того, щоб дитина потрапила у садочок, батькам потрібно написати заяву, надати копію свідоцтва про народження та медичну довідку про стан здоров'я дитини. Але завжди можуть виникнути нюанси, тому уточніть необхідний перелік документів у закладі який ви обрали. У приватних садочках батьків також можуть попросити підписати договір.

2️⃣ Чи є в садочку власна територія, на якій можуть гуляти діти?

Приватна територія, до якої не мають доступу сторонні люди - великий плюс закладу. Коли під час прогулянки всі виходи на вулицю закриті - це ідеальний варіант і для дітей, і для вихователя. Також мамі потрібно уточнити, як часто діток виводять гуляти на подвір’я та чи переодягнуть малюка, якщо він забруднив одяг? Варто знати, що мінімум 2-3 год на день дитина має проводити на свіжому повітрі.

3️⃣ Чи є у садочку відеонагляд за дітьми?

Надважливий момент - безпека дітей. Як мінімум - в садочку має бути тривожна кнопка та камери, а як максимум - охорона. Запитайте про наявність тривожної кнопки та камер відеонагляду. Повного доступу в режимі онлайн до камер спостереження ми не даємо, але за потреби – можемо продемонструвати батькам відео. Також за потреби батьки можуть поспостерігати за дитиною на моніторах, куди виводиться відео з камер спостереження.

4️⃣ Чи має персонал професійну освіту?

Вихователі у дитячому садочку повинні мати педагогічну освіту. Тож ви можете запитувати про дипломи та досвід людей, яким доручаєте виховання дитини. Але головне для нянь та вихователів – це любов до дітей.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

5️⃣ Чи є у садочку медичний працівник?

Ще одна важлива людина у дитячому садочку - медсестра, яка стежить за станом здоров’я дітей та надає першу медичну допомогу. Запитайте у неї про правила, які діють у садочку щодо хворих діток. Чи відправлять малюка додому, якщо він прийшов із застудою? Чи проводять у кімнатах, де граються діти кварцування? Чи здійснюється провітрювання та зволоження кімнат для дітей, відповідно до норм? Чи дотримано в садочку температурного режиму — як влітку, так і зимою? Чи обробляють іграшки гарячим паром та спеціальними миючими екологічними засобами?

6️⃣ З яких страв та продуктів складається меню дитячого садочка?

Якщо ви завітали у садочок на екскурсію, найпростіший спосіб дізнатися про харчування дітей – запитати про це адміністратора. Ви також зрозумієте скільки разів на день дітей годують. Раджу на цьому не зупинятися і запитати про якість продуктів, з яких готують їжу. Чи використовують цукор, який дітям зовсім не корисний? Якої якості питна вода? У наших садочках працюють команди кухарів, котрі спеціально готують дітям дієтичне меню, без використання глютену та лактози.

7️⃣ Яка кількість дітей у групах?

Порядок комплектування груп та їх наповнюваність регулюється Законом України “Про дошкільну освіту”. У віковій групі 1-3 роки має бути до 15 діток. У старших групах допустима навіть більша кількість дітей, але у наших садочках практикуються мінігрупи по 10-12 діток. Дотримання цих рекомендацій є гарантією того, що виховний процес буде якісним і вашій дитині приділять достатньо уваги.

8️⃣ Який графік роботи садочка?

Оскільки дитину у садочок потрібно приводити й забирати, бажано, щоб графік роботи закладу гармонійно вписався в робочий розклад батьків. Поцікавтесь, чи можна запізнюватись зранку, повідомивши адміністратора садочка у месенджері? Чи може хтось побути з дитиною, якщо ви затримуєтесь?

Отже, сміливо ставте запитання. Подбайте, щоб перебування дитини у садочку було комфортним і для неї, і для вас,
- радить експертка Юлія Кичила.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми розповідали про правило 3 хвилин у стосунках із дітьми. Про нього мають знати усі батьки, щоб дитина не почувалася “непотрібною”.