Як обрати приватну школу: на що звернути увагу - поетапний гайд

Діти
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як обрати дитині приватну школу - поради
Як вибрати приватну школу: поради від експертки Ірини Єцкало. Фото: організатори

Поради від експертки Ірини Єцкало

5-6 жовтня у Києві пройде просвітній фестиваль “Освіта Дивосвіту 2024”. Цього року він об’єднає два формати: виставки для батьків та майбутніх учнів з безплатним входом, що презентує весь спектр можливостей освіти: від дитячих садочків до освіти для дорослих та форуму, що розгляне сенси, цілі та можливості освіти майбутнього та необхідність  змін в суспільстві та освіті. 

Одна зі спікерок форуму - Ірина Єцкало, засновниця та директорка сервісу з підбору українських освітніх закладів в Україні та світі School Navigator. Вона займається індивідуальним підбором приватних шкіл у Києві і поділиться з нами своїм досвідом.  

Кожна сім’я — унікальна, тому давати загальні поради важко без розуміння конкретних потреб. Але я постараюся допомогти вам зрозуміти, на що варто звернути увагу під час вибору школи.
..
Related video
“Освіта Дивосвіту 2024”: спікерка Ірина Єцкало - засновниця та директорка сервісу з підбору українських освітніх закладів в Україні та світі School Navigator
Ірина Єцкало - засновниця та директорка сервісу з підбору українських освітніх закладів в Україні та світі School Navigator. Фото надане організаторами фестивалю

Процес вибору школи можна розділити на три великі етапи:

  1. Навіщо нам приватна школа?

  2. Збір та аналіз інформації.

  3. Прийняття рішення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

№1. Навіщо нам приватна школа?

Це питання може виникати на кожному етапі процесу, тому важливо одразу дати собі на нього чітку відповідь. Бо якщо ви точно не розумієте, навіщо саме приватна школа, ви будете губитися в морі інформації. Варто переконатися, що саме цей варіант освіти відповідає вашим потребам і дитині, адже існує чимало альтернатив — хоумскулінг, антискулінг та інші форми навчання.

Якщо у вас є сумніви або важко прийняти рішення самостійно, можете звернутися до фахівців — коучів або психологів. Вони допоможуть структурувати ваші думки. Так, процес може тривати довше, але це збереже вам чимало нервів, коштів і допоможе уникнути багатьох проблем у майбутньому.

№2. Збір та аналіз інформації

Після того, як ви визначили свою мотивацію, переходьте до конкретики. Часто ми покладаємось на поради знайомих або гуглимо найближчу школу на карті, але це не завжди найкращий шлях. Вам необхідно створити свій особистий список вимог до школи.

Як це зробити?

  • Сімейна нарада. Сядьте всі разом і складіть список бажань кожного. Важливо залучити дитину, адже саме вона буде проводити багато часу у школі.

  • Спочатку записуйте все, що приходить на думку, без обмежень. Це може бути будь-що: від розміру класів до певних позашкільних занять.

  • Навпроти кожного пункту визначте, на які компроміси ви готові піти, якщо не всі бажання зможуть реалізуватися.

  • І нарешті, оберіть кілька пунктів (до трьох), без яких ви точно не готові розглядати жодну школу. Це ваші ключові критерії. Усе інше можна класифікувати як "бажано, але не обов’язково".

Цей етап важливий, адже тепер у вас є чітке розуміння, чого ви хочете від школи, і ви готові переходити до пошуку.

Варіанти пошуку

Зараз існує багато шляхів для пошуку школи:

  • Google-карти, соцмережі, форуми, блоги, поради знайомих. Ви починаєте шукати інформацію, і тут вам допоможе навіть таргетована реклама — як тільки ви проявите інтерес, вам будуть показувати пов'язані оголошення.

  • Спеціалізовані пошукові платформи. Наприклад, School Navigator — це сайт, де можна порівняти школи за різними параметрами: ціна, локація, наявність класів тощо. Якщо для вас ключовий критерій — вартість, ви зможете легко виставити бажані межі цін і відфільтрувати варіанти, що вам підходять.

№3. Прийняття рішення

Коли ви зібрали короткий список шкіл, що відповідають вашим ключовим критеріям, варто звернутися до відгуків. Але робіть це після того, як у вас є свій шорт-лист, а не навпаки. Тільки так ви уникнете зайвих сумнівів і зможете вибрати найкращий варіант для своєї дитини.

Що стосується відгуків, то тут варто бути обережним. Негативні відгуки можуть залишати конкуренти або люди з особистими образами, тому краще довіряти думці тих, кого ви знаєте особисто. Запитайте у знайомих про їхній досвід. І якщо хтось розповідає про негативний досвід, дізнайтеся деталі: чому так сталося? Чи це була поодинока ситуація, чи системна проблема?

Офлайн виставки шкіл

Ще один спосіб дізнатися більше про школи — це освітні виставки. Вони дозволяють за один день познайомитися з кількома закладами, які вже у вашому шорт-листі. Наприклад, виставка на фестивалі “Освіта Дивосвіту 2024”, яка відбудеться 5-6 жовтня у ТЦ Gorodok, — це чудова нагода познайомитися з різноманітними  освітніми проєктами. Якщо ви тільки починаєте свій шлях вибору - це ідеальне місце для старту. Вхід вільний.  Детальніше про фестиваль https://forum-osvita-dyvosvitu.koleso-gizni.com.ua/

Фестиваль “Освіта Дивосвіту 2024” - дата й деталі проведення заходу
Фестиваль “Освіта Дивосвіту 2024” у Києві
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Підсумок

Коли у вас є список шкіл, відгуки та короткий перелік пріоритетів, переходьте до зустрічей із представниками шкіл. Обов'язково беріть із собою дитину — вона має відчувати себе комфортно у новому середовищі.

Пам'ятайте, що ідеальну школу знайти не завжди можливо, але це не кінець шляху. Ви завжди можете адаптувати свої очікування або знайти альтернативу, яка підійде вашій родині. 

Бажаю вам успішного вибору та впевнених рішень!