Холодний, наче лід: 14 ознак, які вказують на емоційну недоступність чоловіка

Ми та чоловіки
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

хлопець в кріслі фото
Фото: unsplash.com

Стосунки з емоційно недоступним чоловіком можуть негативно вплинути на психологічний стан жінки

Те, що ви одружені, не означає, що ви не відчуваєте самотності час від часу. А в стосунках з  емоційно недоступним партнером, ви будете відчувати ці емоції набагато частіше.

Як визначити, що ваш чоловік емоційно недоступний: перелік ознак  

Емоційна недоступність — це термін поп-психології для позначення емоційної апатії. На жаль, у більшості гетеросексуальних союзів саме жінка часто скаржиться на те, що чоловік тримається відсторонено, пише pinkvilla.com . Якщо в історії стосунків партнер здебільшого був недоступний на емоційному рівні, це може бути тривожним сигналом, який потрібно обговорити з психотерапевтом або експертом з питань стосунків. Наступні ознаки допоможуть вам зрозуміти це напевно. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для збереження романтики доводиться докласти зусиль

Емоційна відсутність чоловіка може змушувати вас почуватися зобов'язаною докладати додаткові зусилля. Можливо, саме ви завжди знаходите час для побачень, бронюєте столики, готуєте маленькі сюрпризи або робите милі сюрпризи, щоб порадувати свого партнера. Такі односторонні стосунки можуть дуже розчаровувати, засмучувати та негативно впливати на психічне здоров'я.

Ви соромитеся проявляти емоції

Якщо чоловік одразу ж відключається, коли бачить, що ви у вразливому стані, це типова ознака того, що він емоційно недоступний. Чоловіки схильні критично ставитися до емоцій своєї партнерки і називати її почуття нерозумними, коли не розуміють їх. А немає нічого болючішого, ніж відчувати, що ваші почуття знецінюються і відкидаються партнером.

Тому ви можете бути надмірно обережною або навіть боятися бути чесною зі своїм партнером. 

Ваші стосунки схожі на ситуейшеншип

Чоловік більше схожий на сусіда по кімнаті або друга, з яким ви ділите ліжко, ніж на романтичного партнера? З емоційно недоступним чоловіком ви можете відчувати будь-яку з цих двох речей: ваша сексуальна хімія з ним вимкнена, або ж інтимний контакт — це єдиний спосіб близькості. Ви можете відчути, що ваші стосунки позбавлені будь-яких романтичних почуттів. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Йому потрібно забагато часу на себе

Кожній людині для психологічного добробуту потрібен якісний час наодинці з собою; саме тому ви повинні давати своєму партнеру трохи простору. Однак, уявімо, що чоловік потребує занадто великої емоційної або навіть фізичної дистанції від вас, навіть коли ви не тиснете на нього. У такому випадку можна з упевненістю припустити, що він має уникаючий стиль прив'язаності та боїться близькості, що призводить до такої нездорової моделі стосунків.

Ви не пам'ятаєте, коли востаннє змістовно розмовляли

З емоційно недоступним партнером ви можете помітити, що розмови залишаються на стандартному рівні. Ви запитуєте один одного про те, як пройшов день, або вирішуєте, що замовити на вечерю, але ніколи не говорите про свої мрії, пристрасті або плани на майбутнє. Коротко кажучи, у вас ніколи або рідко буває інтимна розмова про ваші глибокі почуття. 

жінка в ліжку фото
Фото: unsplash.com

Він уникає конфліктів

Це може бути хорошим знаком, адже так можна зберегти стосунки. Але якщо чоловік відсторонюється при найменшому натяку на конфлікт, навіть не пояснюючи свою позицію, це може означати більш глибоку проблему. Можливо, пережиті в дитинстві образи змусили його стримувати свої почуття і шукати інші способи випустити пар — наприклад, роботу або залежність від відеоігор. Однак тривале емоційне уникнення і відсутність спілкування з його боку можуть послабити ваші стосунки в майбутньому. 

Ви шукаєте розради деінде

Ви дивитеся занадто багато романтичних комедій? Можливо, ви почали думати про інших хлопців або надмірно втручатися в життя своїх близьких. Ці сигнали свідчать про те, що ви не отримуєте тепла і близькості, яких очікуєте від стосунків — і емоційна недоступність чоловіка могла зіграти в цьому роль. 

Ви не уявляєте, як він реагує на певні ситуації

Емоційно недоступний чоловік часто може здаватися чужою людиною. На перший погляд, ви знаєте про нього все — його улюблений ресторан, музичний гурт чи місце відпочинку. Однак часто ви не знаєте, як він емоційно відреагує на певну ситуацію, що робить його невпевненим у собі, вдячним, ностальгуючим тощо. Хоча більша частина його особистості залишається невизначеною, єдині реакції, які ви можете передбачити, — це втеча, заперечення або апатія. А оскільки він ніколи не спілкується, ви витрачаєте надто багато часу, промацуючи ґрунт і гадаючи, як він відреагує. 

Ви сумніваєтеся, що він все ще вважає вас привабливою

Жінки потребують заспокоєння у стосунках. І якщо партнер здається байдужим до більшості речей, які жінка робить або говорить, легко подумати, що він, можливо, більше не вважає її привабливою. Або, що ще гірше, припустити, що у нього може бути кожанка! Ці думки можуть бути далекими від істини. Проте, його апатична поведінка позбавить вас схвалення і захоплення, яких кожна людина прагне від свого партнера. 

Здається, що йому неможливо догодити

Якщо ви переживали почуття, які ми описали у попередньому пункті, ви, швидше за все, робили кілька спроб отримати схвалення від нього. Можливо, ви робили це, готуючи його улюблену вечерю, підбадьорюючи його або одягаючи його улюблену сукню. І хоча він, можливо, оцінив це, ніщо не викликало в ньому схвальної реакції, яку ви так очікували. З іншого боку, ви помічаєте, що набагато легше отримати від нього критичні зауваження.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Він "фізично" недоступний

Ще однією поширеною ознакою емоційної відсутності є "буквальна" відсутність. Здається, що чоловіка немає поруч, коли він вам найбільше потрібен. Така поведінка є серйозним тривожним сигналом, на який ви повинні звернути увагу. 

Він шукає емоційного задоволення у своєму соціальному колі

Шлюб або романтичні стосунки — важлива частина життя людини, в якій вона шукає певного емоційного задоволення. І, можливо, ваш чоловік теж так робив у перші дні стосунків, але десь згодом він почав дистанціюватися. Чоловік часто реагує таким чином, коли боїться, що його жінка відкине його або уникатиме через вразливість. 

Він ставиться до стосунків як до обов'язку

Наприклад, чоловік робить внесок у ваші стосунки — фінансово або ж фізично, допомагаючи в домашніх справах. Однак, здається, він не дуже любить глибокі розмови, проведення часу разом, обійми або тримання за руки, а також милі жести, наприклад, дарувати вам квіти. Це виглядає так, ніби він розглядає стосунки як роботу або обов'язок.

Його мова тіла видає це

Більшість чоловіків люблять показувати свою симпатію за допомогою фізичних жестів — обіймів, ігор з волоссям тощо. Але якщо чоловік постійно напруженим, здається зануреним у свої думки, хмуриться або демонструє байдужість до вашої присутності, це ключова ознака того, що він емоційно недоступний. 

Раніше ми розповідали про те, як не набриднути один одному . Адже навіть найкращі стосунки потребують постійного вдосконалення.